Reisnieuws

Reis zonder financiële bagage

Gepubliceerd: 05 jan 2012
0

Op reis wil je optimaal kunnen genieten, dus zit je niet te wachten op een torenhoge schuld als je van huis weggaat. Maar een vakantie kost nou eenmaal geld en sparen is niet makkelijk in deze tijd. Hoe kun je gaan reizen zonder op een houtje te moeten bijten? Columbus geeft tips.

1. Planning

Begin ver van tevoren met het plannen van je reis. Zeker een verre reis is niet goedkoop en vereist een lange periode van sparen. Een jaar voor vertrek beginnen met geld opzij leggen is meer dan normaal en geeft je een goed inzicht in je uitgaven.

2. Overzicht

Stel een overzicht samen van al je vaste lasten en kijk wat je overhoudt om te sparen. Is dit nagenoeg niks, ga dan voor jezelf na waar je op kunt bezuinigen. Met een compleet overzicht van je uitgaven weet je precies welke zaken veel geld opeisen, zodat je precies ziet waar jouw financiële probleem ligt.

3. Deel

Als je met kinderen op reis gaat, vertel hen dan over je plannen en dat het hele gezin daarvoor moet sparen. Vraag of ze een deel van hun zakgeld willen afstaan aan jullie spaarpotje én een deel voor zichzelf opzij willen leggen om uit te kunnen geven op vakantie. Zeg dat er korter gedoucht moet worden en de lichten altijd uit moeten als ze weg gaan. Als je je gedachten en ideeën deelt met je gezin is de kans groot dat zij ook wel hun steentje willen bijdragen.

4. Open een aparte bankrekening

Sluit een extra spaarrekening af voor je vakantiegeld en laat een deel van je salaris hier direct naar overmaken. Zo kun je nooit in de verleiding komen toch je spaargeld te gaan aanbreken. Kijk goed naar het rentepercentage voordat je een rekening opent, dit kan uiteindelijk nog vele euro's opleveren!

5. Blijf in Europa

Vliegtickets zijn een dure aangelegenheid, zeker als je buiten Europa vliegt. Denk erover om je vakantie dichter bij huis te zoeken. Europa heeft heel veel moois te bieden en hoeft helemaal niet duur te zijn! Columbus geeft je in dit artikel alvast wat inspiratie voor goedkope Eurobestemmingen.

6. Ga in het laagseizoen

Een advies dat erg voor de hand ligt is in het laagseizoen reizen. Maar als je afhankelijk bent van schoolvakanties is dit niet zo makkelijk. Overweeg dan naar een gebied te gaan waar het regenseizoen is; dit trekt veel minder toeristen aan en meestal regent het echt niet de hele dag, maar zijn het slechts buien. Je hebt dan een goedkope vakantie én een mooie ervaring!

7. Budget

Stel een budget op voor al je te verwachten uitgaven op reis en geef een limiet. Alles wat in je vakantie voorbij komt -accommodatie, vliegtickets, visa, verzekeringen, kofferaanschaf, inentingen, eten, souvenirs, vervoer, extraatjes etc.- moet in je budget zitten. Zo weet je concreet hoeveel geld je nodig hebt, wat het sparen een stuk overzichtelijker maakt.

8. Ga vroeg op zoek naar een vliegticket

Ook al klinkt een last-minute-deal heel verleidelijk, dit is het meestal niet! Wat betreft boekingen maken kun je er niet vroeg genoeg bij zijn. Weet je dus al in welke periode en waarheen je wilt gaan, boek dan zo snel mogelijk je vliegtickets.

9. Gebruik een pinpas

Het beste is om een aparte pinpas op reis te gebruiken met daarop slechts jouw gespaarde geld. Zo weet je precies hoeveel je nog over heb en of je even zuinig aan moet doen of niet. Een creditcard is al helemaal niet handig als je op je centen wil letten, hier heb je weinig overzicht over en de kans is groot dat je meer geld gebruikt dan dat je eigenlijk hebt. Thuiskomen is dan helemaal niet leuk met een berg schulden om af te lossen.

10. Denk over staycation

Een staycation is een vakantie waarbij je in je eigen huis blijft. Om dit te laten werken, moet je het ook behandelen als een echte vakantie. Dus weinig bellen en sms-en, veel uitjes maken, de omgeving bekijken en je gezin volwaardige aandacht geven. Zie je een vakantie in je eigen huis niet zo zitten? Overweeg dan een huizenruil met vrienden uit een ander deel van het land. Je bent dan toch even helemaal weg en het kost je niets!


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
De wereld rond met één euro

Aan reizen lijken altijd per definitie kosten verbonden. Wie geen geld heeft, kan niet op vakantie, toch? Niet waar! Keiichi Iwasaki wist 37 landen te doorkruisen, met maar twee dollar op zak.

2
Reisnieuws
Goedkoop op reis

Goed nieuws voor vakantiegangers! Vanaf vandaag bel je goedkoop vanuit het buitenland en is een vlucht naar jouw bestemming vanuit Nederland niet meer belast met de vliegtaks.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.