Reisnieuws

Tien eetbare insecten

Gepubliceerd: 30 dec 2011
1

Het eten van insecten wordt over het algemeen nog een beetje met scheve ogen aangekeken in Nederland. Maar buiten het feit dat insecten heel gezond zijn – ze bevatten enorm veel proteïnen en zijn waardige vleesvervangers – smaken de eetbare beestjes meestal ook nog eens lekker. Daarom selecteerde Columbus tien smakelijke insecten!


1. Larve van een kever

Dit beestje wordt voornamelijk gegeten in Nigeria, Papoea-Nieuw Guinea en Maleisië. Soms wordt hij gespiest aan een stokje en geroosterd en andere keren gefrituurd in deeg en in bladeren gerold. Rauw smaakt dit insect als kokosnoot en gebakken als bacon. Best lekker dus!


2. Mieren

In Australië eten de Aboriginals honingmieren als zoete snack. Deze mieren zuigen zich helemaal vol met met een nectar-achtige substantie, zodat hun buik bol staat. De rauwe mier smaakt naar citroenlimonade. In Colombia eten ze zogenaamde fat ass ants getoast, net zoals popcorn en pinda's. En in Thailand is de rode mier met eitjes een lekkernij, het liefst gezout in de salade.


3. Stinkvliegen

De geur alleen al zal je weerhouden van het proeven van dit insect, maar als je weet dat het naar kaneel smaakt is het misschien toch het proberen waard. Deze vlieg wordt vooral door Mexicanen tijdens festivals gegeten, meestal rauw en levend onthoofd. Soms wordt hij ook wel vermalen met chili en in taco's gestopt. In Zuid-Afrika onthoofden ze de vlieg ook eerst, persen dan de stinksappen eruit, koken hem en laten hem daarna drogen in de zon.


4. Tarantula's

Hoewel het eigenlijk geen insect is, maar een spinachtige, vonden we het toch waard om de tarantula bij deze lijst te vermelden. Hij wordt voornamelijk gegeten in Cambodja en Venezuela waar hij gebakken wordt in olie en suiker. De poten zijn knapperig, maar het lijfje blijft zacht en glibberig. De smaak van gebakken tarantula heeft iets weg van krab en noten.


5. Huhu made

Dit beestje wordt beschouwd als ware delicatesse in Nieuw-Zeeland. Hij wordt gewoon rauw gegeten en smaakt als pindakaas. Het insect is ook nog gezond, omdat hij rottend hout eet en daardoor vol zit met proteïnen.


6. Wespenlarven

Japanners gebruiken de larven van een wesp als snack, wat hachinoko wordt genoemd. Ze koken de kleine wespjes in sojasaus en suiker en strooien stukjes van de volwassen wespen als decoratie erover heen. De snack is zoet en knapperig, dus wellicht het proberen waard!


7. Cicade

De cicade -een soort vlieg- wordt door heel Azië en in veel delen van de Verenigde Staten gegeten. Ze leven zeventien jaar onder de grond en worden gevangen als ze naar boven komen om te paren. De vlieg wordt gebakken of gekookt voordat zijn huid hard wordt en smaakt naar een mix van aardappels en asperges.


8. Libelle

Libelles worden veel gegeten in China, waar ze meestal gebakken op een stokje worden geprikt en in marktkraampjes te zien zijn. Ze worden ook wel als bijgerecht gebruikt op een bord, gemengd met andere insecten. Het smaakt naar krab, dus voor visliefhebbers is dit wellicht een goed alternatief!


9. Rups

Allerlei verschillende soorten rupsen worden overal op de wereld gegeten. Vooral in Afrika is de groen-blauwe, dikke rups met stekels een lekkernij. De groene slijmerige sappen worden eerst uit de rups geknepen en vervolgens wordt hij gedroogd in de zon of gerookt. De rupsen worden bijna altijd met een sausje geserveerd of vermengd in een stoofpot. Hij smaakt zacht en boterachtig.


10. Giant Water Bug

Dit insect -dat lijkt op een kakkerlak- zie je veel in marktkraampjes in Bangkok. Ze worden gebakken in een pittig sausje en in zijn geheel opgegeten of gestoomd en in blikken bewaard. De smaak is zoutig en visachtig.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Verplicht kikkers eten

Het wordt er niet beter op voor de slachtoffers van cycloon Nargis in Myanmar. Na de tragedie van vier weken geleden spoort de militaire junta overlevenden nu aan zich met natuurlijke producten uit de omgeving, waaronder kikkers, te voeden.

0

Reacties van bezoekers Reageer

abytravel

Door: abytravel • Geplaatst op

Ik mis in deze toptien nog het wellicht bekendste eetbare insect, de sprinkhaan. De smaak geroosterd of gefrituurd kun je nog het beste vergelijken met cassavechips of noten. Bijkomend voordeel lijkt me dat zo'n plaaginsect door ze te consumeren ineens juist nuttig wordt.
De rodemiereneieren in Thailand konden me niet bekoren, vond ze een beetje naar flauwe snotjes smaken. De grote Afrikaanse rups heb ik ook eens geprobeerd, vond het velletje nogal taai, verder smaakte ie wel.
Denk dat ik de stinkvliegen en de tarantula's toch maar liever laat liggen, maar je weet maar nooit...;-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.