Reisnieuws

Top-10 Mensenrechtenschendingen

Gepubliceerd: 14 dec 2011
0

Op 10 december 2011 was het De Dag van de Mensenrechten, omdat 63 jaar geleden de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd ondertekend. Maar helaas worden ondanks de Verklaring nog steeds mensenrechten van inheemse volkeren geschonden, meestal op afgelegen plaatsen ver uit het zicht van het publiek. Hoog tijd dus om hier wat van bloot te leggen.
In samenwerking met Survival International onthult Columbus tien voorbeelden van rechtenschendingen tegen inheemse volken.

1. Aboriginals

De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, worden al sinds het begin dat de Britten voet aan wal zetten, onderdrukt. Hun land werd onteigend en ze werden massaal uitgemoord. Later werden hun kinderen afgepakt en bij blanken ondergebracht of naar zendelingsscholen gestuurd om de Aboriginal cultuur uit te roeien. Dit heeft nog tot in de jaren '70 geduurd. De Aboriginals kregen pas in 1965 stemrecht en werden twee jaar later pas opgenomen in de nationale volkstelling. Vandaag de dag leven vele Aboriginals nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden, waardoor hun kindersterfte en zelfmoordaantallen veel hoger liggen dan in de rest van Australië. Ze worden vaak geconfronteerd met racisme en geweld en zijn oververtegenwoordigd in de Australische gevangenissen. Tot op de dag van vandaag doet de Australische overheid er nog steeds alles aan om het land van de Aboriginals niet aan hen terug te geven.Foto: Aboriginal children, Australia, © Sinem Saban/Survival
Bron: Survival International

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Papoea-beelden in Tropenmuseum

Vanaf morgen toont het Tropenmuseum 58 bisjpalen uit Nieuw-Guinea. Deze sculpturen worden gemaakt door het Asmat-volk uit Nieuw-Guinea, voor hun eeuwenoude gebruiken rondom voorouderverering.

0
Reisnieuws
Bosjesmannen gearresteerd

Zes Bosjesmannen in Botswana zijn gearresteerd omdat ze aan het jagen waren. Dat meldt First People of the Kalahari, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Bosjesmannen. En jagen is volgens de wet een van hun rechten.

0
Reisnieuws
Door: Floor Vink
Aboriginals naar Europa

De allereerste Europese Aboriginal Roadshow komt naar Utrecht. Tourism Australia en Qantas Airways zijn een samenwerking gestart om de kunst van het oorspronkelijke volk van Australië nog populairder te maken. De variëteit en de diepgang van het...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.