Reisnieuws

De ergste reisscenario's

Gepubliceerd: 02 jan 2012
0

Op reis ben je vatbaar voor ongelukken. Natuurlijk ga je daar niet vanuit, maar wat moet je eigenlijk doen als je in de gevangenis belandt of in een natuurramp terecht komt? Columbus selecteerde de ergste scenario's die je kunnen overkomen op reis en biedt oplossingen!

1. Je krijgt een auto-ongeluk

Het is heel handig om een auto te huren op reis en doorgaans zul je daar ook veel plezier aan beleven. Maar iedereen die in een auto zit, heeft kans op een ongeluk en als je niet gewend bent om in ander verkeer te rijden, is de kans daarop behoorlijk aanwezig. Als je bij een ongeluk betrokken raakt, bel dan altijd de politie en het verhuurbedrijf. Zorg dat je een politierapport krijgt, desnoods in een andere taal, want dat is noodzakelijk voor je verzekering. Als je een aanrijding met loslopend vee hebt gekregen, vraag dan om de verzekeringspapieren van de boer; de kans is groot dat hij hiervoor verzekerd is. Het is ook aan te raden om je eigen verzekering te bellen, wie weet ben je wel gedekt voor ongelukken in het buitenland.

Tips om problemen te voorkomen
- Vraag altijd naar de hoogte van je eigen risico. Sommige kleine verhuurbedrijven geven je gewoon zomaar een auto mee zonder verzekering, als je dan een ongeluk krijgt kun je de complete schade zelf betalen. Een normaal eigen risico is € 500 voor een standaard auto.
- Huur altijd een auto via een erkend bedrijf en lees de voorwaarden voordat je tekent, zo kan je achteraf nooit iets verweten worden.
- Probeer indien mogelijk je autoverzekering vanuit huis af te sluiten of uit te breiden, dit is vaak een stuk goedkoper dan ter plekke een verzekering regelen en scheelt je een hoop papierwerk mocht er iets gebeuren.
- Leer de verkeersregels van het land. In bijna elk land gelden andere regels, of gaan mensen anders met regels om. Vooral in derdewereldlanden zijn verkeersregels niet echt aanwezig en doet iedereen maar wat. Besef ook goed dat het best moeilijk kan zijn om opeens rechts te moeten rijden, zeker wat betreft voorrang geven en rotondes.
- Ga niet rijden als je moe bent of als het heel donker is. Rijd ook niet hele lange stukken achter elkaar en neem goed je rust.

2. Je komt in de gevangenis

Iedere reiziger zijn nachtmerrie is om in een buitenlandse gevangenis te komen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor, maar het zal je maar overkomen. Medicijnen die ergens illegaal zijn of zelfs stukjes kauwgom kunnen al voor een vervolging zorgen, check dus altijd goed welke dingen verboden zijn in een ander land. Als je toch in een gevangenis komt, moet je direct het dichtstbijzijnde consulaat of ambassade bellen, zij weten meestal wel wat je moet doen. Stel ook je familie op de hoogte, zodat zij in Nederland actie kunnen ondernemen. Blijf altijd beleefd tegen het gevangenispersoneel, ook al word je mishandeld. Zij zijn uiteindelijk toch degenen die jouw vrijheid in handen hebben.

Tips om problemen te voorkomen
- Check de regels van import extra goed voordat je reist, zeker als je medicijnen met codeïne of andere verdovende middelen gebruikt. Heb je deze medicijnen per se nodig, vraag dan je arts om een Engelstalige doktersverklaring.
- Sluit je koffer altijd af met een slotje, zodat niemand er drugs in kan verstoppen.
- Besef goed dat het fotograferen van sommige gebouwen of plekken verboden is en dat het zelfs een gevangenisstraf kan opleveren. Maak, als je geen risico wilt lopen, nooit foto's van militaire gebouwen of vluchtkampen.

3. Je komt terecht in een natuurramp

Als je naar een ander continent vliegt, liggen natuurrampen altijd op de loer. Op het moment dat zoiets gebeurt kun je weinig doen, maar probeer niet in paniek te raken. Kom je in een tsunami terecht en raak je onderwater, blaas dan bellen en kijk welke richting die opgaan om te bepalen welke kant je op moet zwemmen. Bij een aardbeving ben je het veiligst op open plekken, ren dus niet meteen een gebouw binnen. Volg na de ramp altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten en meld je bij je eigen consulaat, zodat je thuisland weet dat je nog leeft. Onderhoud contact met familie en vrienden, zij weten meestal beter wat er zich allemaal afspeelt op jouw locatie. Als je een ziekenhuis of apotheek nodig hebt, raadpleeg dan het internet of ga naar een groot hotel.

Tips om problemen te voorkomen
- Weet wat de weercondities zijn voordat je vertrekt. Ga niet naar een land als er een tornado op komst is of een aardbeving voorspeld wordt. Als de overheid aangeeft dat je moet evacueren, doe dat dan ook.
- Check wat je reisverzekering dekt in geval van natuurrampen. Er zijn genoeg verzekeringen die geen rampen dekken en als je dan een traumahelikopter nodig hebt, komt dat je héél duur te staan.
- Download de Travel Alert app. Het is officieel bedoeld voor Amerikanen, maar de app geeft veel handige tips en alerts over gevaarlijke situaties.

4. Je raakt gewond

Als je een kleine verwonding hebt, kun je het meestal makkelijk zelf oplossen met een first aid kit, maar als je serieus gewond bent, is het van groot belang dat je medische hulp zoekt. Vraag lokalen om het dichtstbijzijnde ziekenhuis en neem als het kan iemand mee die de taal spreekt. Als je in derdewereldlanden reist, is het handig om een setje met steriele naalden mee te nemen, voor het geval je geprikt moet worden in een vies ziekenhuis. Als het echt een levensbedreigende situatie is, neem dan ook contact op met de Nederlandse ambassade, zij zorgen er dan voor dat een gekwalificeerde dokter jouw kant op komt.

Tips om problemen te voorkomen
- Voorkomen is beter dan genezen, wees dus altijd voorzichtig en neem geen onnodige risico's. Draag altijd je gordel in de auto en een helm op een scooter/motor. Duik niet zomaar in een meer of zwembad waarvan je de diepte niet weet, volg de aanwijzingen van strandwachten op en ga niet dronken het water in.
- Neem een goed EHBO doosje mee en als het moet ook steriele naalden. Zorg altijd voor je eigen medicijnen en houd er ook een paar achter de hand, voor het geval je tas gestolen wordt.
- Registreer je op iamat.org voor gratis medisch advies en voor een lijst van gecontroleerde ziekenhuizen mét Engelssprekend personeel.

5. Je raakt waardevolle spullen kwijt

Of je nou je handtas kwijtraakt, of je paspoort wordt gestolen, iets niet meer in je bezit hebben wat wel zou moeten is enorm vervelend. Ben je het tijdens het vervoer kwijtgeraakt, bel dan meteen het hoofdnummer van de vervoerder en zeg dat je iets kwijt bent. Ga altijd naar de politie als je iets mist, verzin desnoods dat het gestolen is, want dat is meestal de enige manier om je geld terug te krijgen van de verzekering. In geval van je paspoort is het een langer proces. Contact de Nederlandse Ambassade en zorg dat je kopieën van je paspoort bij je hebt. Mail ook die kopieën voordat je op reis gaat naar je eigen e-mailadres, zodat je er altijd bij kunt. Is er geen Nederlandse Ambassade te bekennen, zoek dan het telefoonnummer op van één die in een buurland gevestigd is, zij dekken vaak ook omliggende landen. Iets kwijtraken is heel vervelend, maar het terugkrijgen is veelal onmogelijk, bereid je dus voor op een teleurstelling.

Tips om problemen te voorkomen
- Label al je spullen met je adres en telefoonnummer. Er zijn nog altijd eerlijke vinders in de wereld die jouw spullen willen teruggeven. Denk er ook over om een beloning op het label te zetten, dat kan ervoor zorgen dat je je spullen toch terugkrijgt.
- Laat je niet afleiden bij betalingen of als je gehaast moet uitstappen.
- Doe nooit spullen in open tassen of zakken; zorg altijd dat je het kunt afsluiten met een rits.
- Neem niet al te veel waardevolle spullen mee, zo kun je ook niks kwijtraken.

6. Je kind wordt vermist

De grootste nachtmerrie van elke ouder is je kind kwijtraken. Als dat op reis gebeurt, slaat de paniek al helemaal toe. Toch moet je proberen rustig te blijven, niemand heeft wat aan een hysterisch schreeuwende moeder of vader. Denk goed na waar je je kind voor het laatst hebt gezien en vraag locals je te helpen zoeken. Als je kind echt kwijt is, stap dan meteen op de politie af en geef een vermissing op. Zij kunnen dan een grootschalige zoekactie opstarten. Is je kroost na een dag nog steeds niet gevonden, schakel dan ook de Nederlandse Ambassade in, zij kunnen de lokale autoriteiten helpen een plan op te zetten.

Tips om problemen te voorkomen
- Stop een geplastificeerd kaartje met je contactgegevens in de zak van de kleren van je kind. Zorg dat het nummer klopt (met landcode) en dat je bereikbaar bent. Zet er ook een noodnummer op van een familielid die thuisblijft, voor het geval je je telefoon kwijt bent geraakt.
- Leer je kinderen dat ze naar de ingang van een winkel moeten gaan of bij een beveiliger moeten gaan staan, zo weet je waar je als eerste moet zoeken.
- Geef aan hoe belangrijk het is om bij elkaar te blijven en dat ze niet te ver moeten gaan lopen als jullie toch gescheiden raken.
- Maak iedere ochtend voordat je de deur uitgaat een foto van je kind op je telefoon, zodat je altijd precies kunt laten zien wat hij aanhad en hoe hij eruit ziet.

7. Je kunt niet meer bij je geld

Niet meer kunnen pinnen is een situatie waarvan je aardig in paniek kunt raken. Je hebt al verschillende banken geprobeerd en ook je creditcard werkt niet meer. Als je echt nergens meer aan geld kunt komen, is het een optie om geld naar je te laten overmaken via Western Union. Je kunt dan met een identiteitsbewijs dit geld afhalen. Een andere optie is proberen via internetbankieren geld over te maken naar een betrouwbare reiziger, zodat hij geld voor jou kan pinnen. In het geval dat je pinpassen gestolen zijn, blokkeer deze altijd meteen! Zorg ervoor dat je altijd een briefje met nummers van je bank bij je hebt en een afschrift van je rekening, zodat je alles bij de hand hebt.

Tips om problemen te voorkomen
- Vraag een extra pinpas aan voordat je op reis gaat en bewaar die op een andere plek
- Laat je bank weten dat je op reis gaat, zodat ze niet zomaar jouw pinpas gaan blokkeren bij veiligheidssituaties.
- Neem een creditcard mee en bewaar die ook op een andere plek
- Als je twee rekeningen hebt, neem dan alletwee de passen mee
- Sluit een PayPal rekening af, zodat je zonder pasje geld naar anderen kunt overboeken

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Brand teistert toeristen

Het Canarische eiland La Gomera en delen van Californië worden geteisterd door branden. In Californië zijn duizend mensen geëvacueerd. Ook op La Gomera moesten toeristen en inwoners aan een evacuatie geloven.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.