Reisnieuws

De moeilijkste landen om binnen te komen

Gepubliceerd: 26 dec 2011
4

Voor Nederlanders is het meestal vrij makkelijk om aan een visum te komen. In de Europese Unie kunnen we sowieso al overal terecht en buiten Europa krijgen we meestal een visum bij aankomst. Maar er zijn ook een aantal landen waarbij je wel degelijk van tevoren een visum moet aanvragen en dan nog is het niet makkelijk. Columbus selecteerde de moeilijkste landen om te bezoeken.

Afghanistan

Op dit moment kun je geen toeristenvisum aanvragen voor Afghanistan. Een zakenvisum is wel mogelijk, maar moet op uitnodiging gebeuren. Je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn en het visum blijft de komende dertig dagen geldig. Echter, je mag slechts zeven dagen in Afghanistan verblijven. Je kunt wel ter plekke nog je zakenvisum verlengen. Een aanvraag kost € 32 zonder bijkomende kosten

Bangladesh

Je komt Bangladesh niet binnen zonder uitnodiging. Tevens moet je een boekingsverklaring of een kopie van je vliegticket hebben en moet je paspoort bij terugkomst nog zes maanden geldig zijn. Ook moet je als toerist een extra formulier over je inkomsten invullen. Je mag drie maanden blijven bij een normaal visum en maar één keer het land binnengaan. Een single entry visa kost € 37,50.

China

Voor een Chinees visum moet je vier aanvraagformulieren invullen; één voor het toerisme, één aanvulling, één voor medische keuring en één voor legalisatie. Je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn en twee lege bladzijdes naast elkaar bevatten. Een multiple entry is niet mogelijk op een toeristenvisum en je moet hem na aanvraag binnen drie maanden gebruiken en niet later dan twee maanden. Als je langer dan dertig dagen wilt blijven dien je een kopie van ticket mee te sturen of een complete verklaring van je reis. De kosten zijn € 70,70 voor dertig dagen en de aanvraag duurt ongeveer een week.

Ghana

Als je naar Ghana wilt reizen, moet je van tevoren persoonlijk bij de ambassade een origineel visumformulier aanvragen. Dit wordt naar je toegezonden in viervoud en dien je allemaal met hoofdletters in te vullen. Je hebt vier officiële pasfoto's nodig, een boekingsverklaring en de gegevens van je eerste overnachting. Tevens moet je twee referenties opgeven inclusief telefoonnummers. Je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn en je moet een bewijs hebben van de vaccinatie tegen gele koorts. Een visum voor drie maanden kost € 50 en daarbij is geen multiple entry mogelijk.

India

India is misschien wel het lastigste om een visum voor aan te vragen. Je moet minimaal een maand van tevoren beginnen met de administratie en het kost meer dan tien dagen om het te verwerken. Je dient het aanvraagformulier online in te vullen en twee keer af te drukken en te ondertekenen. Er moeten twee kleurenpasfoto's van 5x5 cm bijzitten (een ander formaat wordt niet geaccepteerd) en je moet een verklaring in het Engels van je werkgever hebben. Voor werklozen moet dit een verklaring van het UWV zijn of een pensioenverklaring. Studenten hebben een Engelstalig bewijs van inschrijving nodig en een garantieverklaring van de ouders. Tevens heb je een afschrift van je bankrekening nodig waar minimaal € 500 op moet staan. Je mag maximaal drie maanden in India verblijven en moet minimaal een week in het land blijven. Voor een tweede bezoek moet er minimaal twee maanden tussen zitten. Een visum kost € 65 zonder bemiddelingskosten.

Rusland

Een Russisch visum moet je minimaal drie weken van tevoren aanvragen en je paspoort moet nog zes maanden na terugkomst geldig zijn en twee lege pagina's naast elkaar bevatten. Tevens heb je een verklaring van je zorgverzekering nodig dat de Russische Federatie gedekt wordt (alleen werelddekkingvermelding is niet voldoende) en een toeristenuitnodiging van je hotel. Een visum kost € 35.

Saoudi-Arabië

Het is momenteel niet mogelijk om een toeristenvisum aan te vragen voor Saoudi-Arabië. Een zakelijk visum kan alleen via een bemiddelingsbureau geregeld worden en op uitnodiging. Tevens heb je een garantiebrief nodig van de Kamer van Koophandel en is het visum maximaal één maand geldig en moet ook binnen één maand gebruikt worden. De kosten zijn € 90 voor een single entry.

Angola

Een visum voor Angola moet minimaal vier weken van tevoren aangevraagd worden en een spoedaanvraag is niet mogelijk. Je hebt een origineel vaccinatieboekje met gele koorts nodig en een goedkeuring van het DNEFA in Luanda. Verder moet je twee kleurenpasfoto's meesturen en je ticketnummer (maar nog geen definitieve data want de kans is aanwezig dat je visum afgekeurd wordt). Het aanvraagformulier dient in het Frans of Portugees volledig ingevuld te zijn en te worden gefaxt rechtstreeks naar de ambassade in Brussel. Een single entry kost € 125.

Tibet

Tibet kom je altijd via Nepal of China binnen. Als je via China gaat, heb je een Chinees visum nodig en een Tibet Travel Permit. Je kunt aan zo'n permit komen door een groepstour te boeken bij je hotel of reisorganisatie. In je eentje kun je moeilijk aan zo'n permit komen, maar een groep ontstaat al vanaf twee personen. Als je via Nepal reist, moet je in Kathmandu een Chinees visum aanvragen en tevens een Tibet Permit. Wil je buiten de Lhasa regio reizen, dan moet je ook nog een Alien Travel Permit regelen; dit kan doorgaans makkelijk in Lhasa zelf door een tour te boeken. Let op: vul bij het aanvragen van het Chinese visum niet in dat je van plan bent naar Tibet te reizen, anders wordt je aanvraag vaak afgekeurd!

Hoofdbeeld door: Ell_brown.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Geen arm? Geen visum in ZA!

Zonder vingerafdruk geen visa. Klinkt redelijk toch? Maar wat doe je als een vrouw met een geamputeerde arm geen vingerafdruk kan geven?

0
Reisnieuws
Tibet vlag 'made in China'

De Free Tibet vlaggen blijken 'made in China'. Daar kwam de Chinese politie achter toen ze een fabriek ontdekte in de provincie Guangdong, waar duizenden van de vlaggen zijn gemaakt.

0
Reisnieuws
Libië: Arabisch paspoort nodig

Reizigers naar Libië opgelet: zorg ervoor dat je een Arabische vertaling van je paspoort hebt, anders kom je dit land niet meer in. Dit werd gisteren bekend, nadat hele vliegtuigladingen toeristen meteen terug naar hun eigen land moesten worden g...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Andorra

Door: Andorra • Geplaatst op

Een 'single entry' toeristenvisum voor China is heel makkelijk te krijgen in Hong-Kong, via China Travel Service (CTS). 1 formuliertje invullen, pasfoto en dat is alles. Na 3 dagen (kan ook sneller) was alles geregeld.

edwinaverdingh

Door: edwinaverdingh • Geplaatst op

Een visum voor India moeilijk? In België ga je persoonlijk naar de Indische Ambassade (nu via een tussenkantoor) en pik je enkele dagen later je paspoort en visum op. Zo simpel.

enroute2

Door: enroute2 • Geplaatst op

Het visumformulier is 1 origineel met drie doorslagen, dus je hoeft het maar één keer in te vullen en niet vier keer afzonderlijk. Wel hard schrijven, anders drukt het niet goed door.
T.a.v. de pasfoto's een tip: scan een recente pasfoto in en print die uit op fotopapier, lekker goedkoop en net zo echt. Let er wel op dat het formaat klopt.
Multiple entry visa wordt tegenwoordig moeilijk over gedaan maar is niet onmogelijk, er wordt om een toelichting gevraagd. Zie voor kosten www.ghanaembassy.nl
Als je alleen de gegevens van je eerste hotelovernachting invult en de tweede referentie niet, dan wordt daar niet echt moeilijk over gedaan. Maar een tip: vul gewoon een tweede hotel in, het wordt nooit gecontroleerd. Een kopie van de gele koorts vaccinatie wordt ook geaccepteerd, deze bij de aanvraag voegen.
Alleen als je voor de eerste keer naar Ghana gaat, moet je persoonlijk je aanvraag indienen. Als je echter eerder in Ghana bent geweest, kun je dat ook door iemand anders laten doen.

Robvane

Door: Robvane • Geplaatst op

Moeilijkste landen? Ik vind het vreemd en makkelijk lijstje. Wat dacht je van Noord-Korea en Turkmenistan. Vergeleken met deze lijkt mij China een peulenschil.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.