Reisnieuws

De voor- en nadelen van alleen reizen

Gepubliceerd: 24 dec 2011

Alleen reizen is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt een hoop zelfstandigheid en je moet niet bang zijn om dingen in je eentje te ondernemen. Sommigen zweren erbij en anderen zouden geen stap buiten de deur zetten zonder hun reismaatje. En zoals bij elke manier van reizen, zitten ook aan solo travel zowel voor- als nadelen. Columbus zette ze allemaal op een rij, zodat je zelf kunt afwegen of het iets voor je is.

PRO: Je maakt snel vrienden

Het is een feit dat je als solo reiziger sneller contact maakt. Je staat er zelf meer open voor, omdat je toch niemand anders hebt en het maakt helemaal niets uit of het wel of niet klikt. Bovendien ben je als individuele reiziger makkelijker toenaderbaar voor andere mensen dan als je met een maatje reist. Je hoeft geen rekening te houden met het feit dat je nieuwe vriend misschien niet lekker ligt bij je eigen partner en dat het ruzie zou kunnen opleveren.
 

CON: Je bent constant alleen

Hoe makkelijkelijker het is om vrienden te maken als je een sociaal karakter hebt, des te moeilijker het is voor mensen die nogal verlegen zijn. Hoewel iedereen op reis meestal wel open staat voor nieuwe contacten, moet je toch meestal zelf de stap zetten om op iemand af te lopen. Als dat niet in je persoonlijkheid zit, kan het een lange, eenzame reis worden.
 

PRO: Geen conflicten

Op reis leer je je vrienden echt kennen. Je bent 24 uur met elkaar opgescheept, moet altijd op één lijn zitten en ook nog omgaan met elkaars mood swings. Het zou uniek zijn als je met je reispartner de hele reis nooit tegen irritaties aanloopt. Als je alleen reist, hoef je hier allemaal geen rekening mee te houden. Je kunt compleet je eigen plan trekken, je hoeft je niet aan te passen aan de wensen van een ander en hebt geen ergernissen over bijvoorbeeld het eten of je dagindeling.
 

CON: Je hebt niemand om op terug te vallen

Sommige mensen hebben het gewoon nodig om af en toe met beide benen op de grond te worden gezet. Of die moeten hun verhaal kwijt als ze eens verdrietig zijn. Als je alleen reist, is het heel moeilijk om op iemand terug te kunnen vallen. Je bent altijd verantwoordelijk voor je eigen geluk en kunt nooit eens lekker chagerijnig zijn op iemand. Ook als er iets misgaat tijdens je reis – je wordt bestolen of je krijgt bijvoorbeeld een ongeluk – kan het heel lastig zijn om geen vriend om je heen te hebben.
 

PRO: Je kunt je eigen plan trekken

Eén van de grootste conflicten tijdens de trip met je buddy zijn de dingen die jullie wel of niet gaan bezoeken. Jij wilt per se naar een boeddhistische tempel en je maatje gaat liever op het strand liggen... Komt dit je bekend voor? Als single reiziger heb je hier nooit last van. Jij bepaalt wat er op het programma staat en niemand anders. En als het dan blijkt tegen te vallen kun je niemand anders dan jezelf de schuld geven. Voorkomt weer een hoop ruzie!
 

CON: Eenzaamheid

Ook al maak je een hoop nieuwe vrienden, eenzaamheid ligt altijd op de loer als je alleen reist. Je mist mensen van thuis, kunt niet je verhaal kwijt en het is moeilijk om je enthousiasme te delen met de thuisblijvers. De meeste solo reizigers zien dit als deel van de ervaring, waar je uiteindelijk sterker van wordt, maar als eenzaamheid de overhand gaat voeren wordt de reis er niet leuker op.
 

PRO: Jij bepaalt de regels

Wil je je een keer goed misdragen? Iemand mee naar je hotelkamer nemen? Of misschien wel de hele dag in je bed blijven liggen? Niemand die zal zeggen dat je dat niet mag doen, of zal je erop aankijken. Bovendien geldt voor deze regel ook: wat niet weet wat niet deert. Dus je thuisfront zal er nooit achterkomen wat jij allemaal uitgespookt met het lokale schoon of hoeveel geld je hebt uitgegeven aan drank en massages.
 

CON: Het is duurder

Vaak zijn accomodaties voor minimaal twee personen bedoeld en moet jij die hele kamer in je eentje gaan betalen als individuele reiziger. Je kunt niet de rekening delen in een restaurant en je krijgt geen groepskorting op excursies. Er is niemand die je geld kan voorschieten als je even krap zit of die je terugfluit als je je zuurverdiende centen over de balk smijt. Alleen reizen is gewoon duurder dan met meerderen en daar moet je rekening mee houden.
 

PRO: Je leert jezelf echt kennen

De grootste reden voor de meeste mensen om solo te gaan is de groei die ze doormaken op reis. Je moet alles zelf regelen, bent verantwoordelijk voor jezelf, moet sociaal zijn en in je eentje genieten van alles wat je meemaakt. Je moet jezelf er bovenop krijgen als je je niet prettig voelt en een hoop grenzen verleggen. Dat vergt een hoop discipline en zal je zeker sterker maken!

Hoofdbeeld door: Misterwindupbird.flickr.com

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Zo reis je veilig als single vrouw

Alleen rondreizen kan heel bevrijdend zijn. Als vrouw alleen ben je echter wel kwetsbaarder en is er een aantal regels die je in ogenschouw moet nemen voor je eigen veiligheid.

0
Reisnieuws
Voorbereid op reis

Een goede voorbereiding voordat je op reis gaat is erg belangrijk. Het is tenslotte vervelend om slecht verzekerd in het buitenland te stranden. Daarom zetten wij hier een paar tips op een rij voor een goed begin van de reis.

0

Reacties van bezoekers Reageer

globeskater

Door: globeskater • Geplaatst op

Ik reis heel graag alleen, eigen tijd indelen en alleen doen waar ik zelf zin in heb.. en echt alleen ben je zelden, ik heb zo ontzettend veel mensen leren kennen en moet soms echt moeite doen om een dagje voor mijzelf te hebben.. zelfs nu ik met krukken in australië zit vind ik het niet eens heel erg.. ik red mij wel en als ik hulp nodig heb zijn er altijd wel mensen die even beetje helpen!

jan10e2000

Door: jan10e2000 • Geplaatst op

Ik reis al jaren overal alleen naartoe. En ik ben nooit alleen! Dit werkt bijna alleen als je in hostels verblijft (of als je op vakantie bent in een echt backpackerscontinent als Azie)...in hotels in Europa zal dit een stuk moeilijker zijn, ben ik bang.

Backpackers trekken elkaar aan en ook al ben je verlegen...anderen zoeken wel contact met je. Het mooie is dat als je nooit alleen hoeft te zijn, maar als je eens even een dagje geen zin hebt in anderen, kijkt niemand je met de nek aan (wat je met een vast reismaatje wel zou kunnen hebben. Vooral als je met z´n 2-en bent, dan zeg je niet zo snel: vandaag heb ik even geen zin in jou). Mag je de mensen niet? Ga je een andere kant op. Ben je geweldige mensen tegen gekomen? Kan je net zo lang als iedereen dat wil met elkaar reizen.
Ook met accomodatie of taxis is het helemaal niet moeilijk. Ook hier trekken backpackers elkaar aan en ben je snel geneigd een kamer of taxi te delen met iemand die je net hebt ontmoet om de kosten te drukken. Ook dat levert mooie verhalen en vrienden op.
En die eenzaamheid/niemand om je verhaal aan kwijt te kunnen? Andere backpackers weten precies wat je meemaakt! En dus zijn zij de aangewezen personen om je verhaal aan kwijt te kunnen. En je krijgt meestal nog goede adviezen ook!

Alleen reizen? Anytime! Nadelen? Minimaal!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.