Reisnieuws

6 tips om te dealen met een cultuurshock

Gepubliceerd: 22 dec 2011

Reizen kan best eng zijn, zeker als je naar een gebied gaat wat voor jou volkomen nieuw is. Een cultuurshock ligt dan op de loer; je ervaart het land als benauwend en weet niet hoe je je moet gedragen. Om dit soort nare gevoelens te voorkomen, is het van belang dat je je goed voorbereidt en Columbus helpt je daarbij!

1. Zoek informatie op over je bestemming

Als je naar een nieuwe bestemming gaat is het cruciaal om allerlei informatie over het land op te zoeken. Lees welke cultuur er heerst, over de lokale gebruiken, welke kleding er gedragen wordt, hoe ze omgaan met toeristen, hoe jij je moet gedragen, welke godsdienst ze aanhouden, hoe je moet groeten, welk vervoer ze gebruiken en algemene etiquette. Je kunt niet genoeg voorbereid zijn als het gaat om informatie opzoeken, wil je de kans op een cultuurshock zo klein mogelijk houden.
 

2. Begin rustig

Het is handig om wat meer in de toeristische gebieden te verblijven als je net aankomt. Neem een wat comfortabeler hotel en laat alles rustig op je inwerken. Als je meteen bij een local gaat logeren, kan de overgang van Nederland naar een ander land opeens erg groot zijn. Bovendien moet je je lichaam en geest even rust gunnen van de lange vliegreis en opwinding, zodat je je met een frisse blik in de cultuur kunt onderdompelen.
 

3. Leer een paar woorden

Je hoeft natuurlijk niet de hele taal vloeiend te kunnen spreken, maar het is zeker handig om een paar zinnetjes uit je hoofd te leren. Weet bijvoorbeeld wat 'eten' betekent en hoe je 'hallo' zegt. Vergeet ook niet het woord voor 'buitenlander' te leren, want soms kan die term behoorlijk beledigend overkomen als die naar je geroepen wordt, terwijl je niet weet wat het betekent. Als je met KLM vliegt, zit er in het entertainmentsysteem een optie om een taalcursus te doen, volg deze minstens één keer tijdens je vlucht voor de meest belangrijke woorden.
 

4. Houd een dagboek bij

Een nieuwe cultuur kan heel overweldigend overkomen, waardoor je niet weet waar je moet kijken. Als je een dagboek bijhoudt, kun je voor jezelf alles op een rijtje zetten wat je gezien en ervaren hebt. Het opschrijven van je belevenissen zorgt ervoor dat je wat afstand kunt nemen van je gedachten en een duidelijk overzicht hebt van waar je allemaal mee bezig bent. Bovendien is niets leuker dan bij terugkomst je bevindingen nog eens door te lezen en kunt zien hoe jij op dat moment ook alweer over iets dacht!
 

5. Probeer nieuwe dingen

Ook al lijkt het misschien eng om naar dat aparte religieuze festival te gaan of om die sprinkhaan in je mond te stoppen, het is wel de enige manier om een cultuur helemaal te beleven. Je snapt een nieuwe cultuur pas echt als je de dingen doet die bij dat land komen kijken, dus schudt die toerist van je af en gedraag je als een local. Probeer gesprekjes aan te gaan met de inwoners en wees nieuwsgierig in alles. Onderneem veel dingen zonder reisbureau's of expedities en je weet zeker dat die cultuurshock op een goede manier zal binnenkomen.
 

6. Leg van tevoren contact met inwoners

Met de digitale mogelijkheden van tegenwoordig is het niet zo moeilijk om contact met de andere kant van de wereld te leggen. Maak hier dus ook slim gebruik van door je aan te melden bij fora of bijvoorbeeld Couchsurfing. Als je met een lokale inwoner praat, kun je je beter voorstellen hoe het is om in dat land te wonen en wat je kunt verwachten. Kun je geen local vinden? Praat dan met reizigers die er al zijn geweest, zij hebben vaak waardevolle tips en ideeën over een land.

En onthoud: sta open voor een nieuwe cultuur en laat alles over je heenkomen, dan is de kans op een cultuurshock minimaal.

Hoofdbeeld door: Makwela.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Lokale gebruiken: pas jij je aan?

Er bestaan zoveel vreemde gewoontes over de hele wereld. Maar de vraag blijft: moeten we ons ook werkelijk aanpassen aan die gebruiken? Als je reist, wordt je vaak toleranter omdat je meer weet over bepaalde gebruiken. Toch zijn er een aantal gewo...

0
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.