Reisnieuws

10 geboden voor busreizen

Gepubliceerd: 20 dec 2011
0

Wie wel eens in een bus gezeten heeft in bijvoorbeeld Ghana of Kenia, kan beamen dat dit niet bepaald een comfortabele manier van reizen is. Hoewel je op deze manier wel een lokale ervaring beleeft, is het toch niet echt prettig om twaalf uur lang met een kind op elke knie in een krappe bus door te moeten brengen. Ook de redactie van Columbus heeft hier ervaring mee en stelde een lijst op met de tien busgeboden.

1. Gij zult niet op de tijd letten

Bussen in derdewereldlanden rijden niet op tijd, maar op bezetting. Toch moet je vaak op tijd zijn om een kaartje te bemachtigen als het om een lange reis gaat. Als je dan eenmaal in de bus zit, kan het zomaar zijn dat je nog vier uur stilstaat, want de bus zal niet eerder vertrekken dan dat hij helemaal vol is.

2. Gij zult uw stoel moeten delen

Het maakt niet uit hoeveel je betaalt of dat je een reservering gemaakt hebt, je zult altijd je stoel moeten delen. In Nederland is een 12-persoonsbusje vol als er twaalf passagiers in zitten, maar in arme landen is dit aantal minstens verdrievoudigd. Bereid je dus voor op huilende kinderen op schoot, een tas onder je voeten en zwetende oksels boven je hoofd.

3. Gij zult de hele rit keiharde muziek luisteren

Welke muziek precies gedraaid wordt, is van het continent afhankelijk, maar je kunt ervan uitgaan dat elke lokale bus zijn speakers eruit knalt - als dat al niet gebeurd is - op elk tijdstip van de dag én nacht. In Afrika zijn dit vaak eindeloos herhalende refreinen van hiphop nummers en in Zuid-Amerika het gejengel van panfluiten en gitaren. Kleine bijkomstigheid is dat vaak de boxen niet een al te helder geluid geven, dus dat je halfdoof uit de bus stapt.

4. Gij zult een doelwit van verkopers zijn

Als blanke in een bus tussen alle locals roep je een hoop aandacht op. Tijdens je reis zul je dus overal verkopers op je af zien komen. Of de bus nu stilstaat voor een stoplicht, een korte pauze houdt of gewoon langzaam rijdt, verkopers zien altijd hun kans om jou dat ene onmisbare product aan te bieden. Vaak gebeurt dat gewoon onder je raam, dus je hoeft je stoel niet eens uit te komen. Slimme handelaren verkopen koud water of fruit, maar je zult ook mensen tegenkomen die je barbiepopjes, haarspelden of manchetknopen proberen aan te smeren. Alsof we daarop zitten te wachten...

5. Gij zult voor uw leven vrezen

Zet het maar uit je hoofd dat een derdewereldbus veilig is. Er zijn nergens gordels te bekennen, de bodem zakt bijna door van het overgewicht en de chauffeur rijdt alsof hij een race moet winnen. Logisch ook, want tijd is geld in dit soort landen en hoe sneller de bus op locatie is, hoe sneller hij weer terug kan om meer geld te verdienen. Je moet niet angstig aangelegd zijn om in zo'n vervoersmiddel te stappen, want het zal er ruig aan toe gaan – geloof ons.

6. Gij zult niet vies van dieren zijn

Het komt in arme landen dikwijls voor dat je de bus deelt met allerlei harige of gevederde gasten. Kijk niet raar op als de kippen tussen je voeten scharrelen of als een geit je backpack aan het herkauwen is. Zorg dat er geen eten in de buurt ligt en de kans is groot dat je de reis overleeft.

7. Gij zult van zweet houden

Hoe je het ook went of keert, in een lokale bus kom je altijd in aanraking met zweet. Als het niet van jezelf is wegens het gebrek aan airconditioning, dan is het wel van je buurman die zijn kontzweet met jouw stoel deelt. Houd ook alvast rekening met de geuren die hier meestal bij vrijkomen.

8. Gij zult overal vrienden hebben

Op het moment dat je de bus uitstapt, heeft je vriendenkring zich uitgebreid tot minstens twintig extra leden. Deze 'vrienden' pakken je tassen aan (of erger nog: halen ze voor je uit het ruim) en zijn maar wat blij om je te vertellen dat je hotel is afgebrand of onder water staat. Maar geen nood! Zij weten nog wel een leuk plekje waar je heerlijk kunt vertoeven. Immers, daar zijn vrienden toch voor?!

9. Gij zult ver moeten lopen naar de bushalte

Natuurlijk is het volkomen logisch dat de bushalte op minstens vijf kilometer van het centrum is verwijderd. En dat je altijd aankomt op tijden als er niets anders meer rijdt, waardoor je genoodzaakt bent een taxi te nemen. En dat die buurt bekend staat om de overvallen op toeristen. Heel logisch allemaal, dus houd er rekening mee.

10. Gij zult niet jaloers zijn

Hoe erg het ook allemaal klinkt, reizen met een lokale bus is een unieke ervaring die je niet kunt missen. Wees dus niet jaloers op mensen die met hun benen omhoog in een vliegtuigstoel zitten of languit kunnen liggen in een taxi. Een echte reiziger gaat het avontuur aan en stapt in die kleine, krappe, kapotte, stinkende, onveilige bus en klaagt er niet over!

Hoofdbeeld door: Jettie.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Nienke Balk
De tien reisgeboden

Aswolken die om onze oren vliegen, exploderende vliegtuigmotoren, hogere tarieven voor je bagage en als klap op de vuurpijl de economische crisis. Het moge duidelijk zijn dat er niet stil wordt gezeten in vliegtuigenland. Er is een hoop veranderd ...

1
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Op reis in vliegend hotel

Stel je voor dat je een flatgebouw langs zou zien komen vliegen... Dan zou je waarschijnlijk denken dat je in één of andere sci-fi film terecht gekomen was, toch? Maar de toekomst is dichterbij dan je denkt.

1

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.