Reisnieuws

8 Tips voor aanschaf auto op reis

Gepubliceerd: 16 dec 2011
3

Als je langere tijd op reis gaat binnen een land of continent, kan het lonen om een auto te kopen. Je beleeft de ultieme vrijheid, kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt en vaak is het ook nog goedkoper dan steeds maar van het openbaar vervoer gebruik maken. Maar het is wel van belang dat je een goede auto koopt. Waar moet je allemaal op letten? Columbus zocht het uit.

1. Koop altijd via een dealer

Het is heel verleidelijk om af te gaan op een handgeschreven briefje in een supermarkt met daarop een zeer goedkope auto die zo snel mogelijk weg moet, maar doe dit vooral niet. Je weet nooit wat er met de auto is gebeurd en of de papieren kloppen. Als je bij een erkende dealer koopt, betaal je misschien iets meer, maar je hebt wel meer zekereid dat je een betrouwbaar vervoermiddel aanschaft. Bovendien zit er vaak nog garantie op en kun je aan het einde van je reis gebruik maken van een eventuele buy back optie.
 

2. Vraag om een logboek

Zeker als je een oudere auto koopt, is het van belang dat je het logboek even inkijkt. Hierin staan alle controles en reparaties van de auto en weet je hoelang de APK nog geldig is, wat je later een hoop geld zou kunnen besparen.
 

3. Neem een expert mee

Als je zelf niets van auto's weet, is het verstandig iemand mee te nemen die er wél wat kennis in huis heeft. Hij kan kijken of alles nog klopt aan de auto en of je geen koekblik op wielen koopt.
 

4. Neem geen risico

Als de auto te goedkoop is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Je kunt beter wat meer geld uitgeven en verzekerd zijn van een goede auto, dan dat je ergens halverwege de woestijn opeens geen meter meer vooruit komt. Als je van plan bent lange afstanden te gaan afleggen, koop dan ook een niet al te oude auto, voordat je elk uur moet stoppen wegens oververhitting van jou of de motor.
 

5. Niet tegen de banden aanschoppen

Ga niet als een expert met je voet tegen de banden aan lopen trappen: dit doen namelijk alleen mensen die niks van auto's weten en willen overkomen alsof ze dat wel doen. Dus wil je geen oor aangenaaid krijgen en serieus genomen worden, blijf je van die banden af.
 

6. Let op of je de auto kunt registreren

Je auto registreren is ten eerste al noodzakelijk voor je verzekering, maar als je door verschillende staten gaat rijden, moet je auto zeker op naam zijn geregistreerd. Veel reizigers kopen de eerste de beste auto, om er vervolgens achter te komen dat ze de staat niet uit mogen. Let hier dus goed op bij het aanschaffen!
 

7. Check de verkoper

Wil je toch een auto via een particulier kopen, check dan altijd zijn gegevens en rijbewijs. Kijk goed of de namen overeenkomen van zijn ID en de papieren van de auto, anders zou het zomaar kunnen zijn dat je een gestolen auto koopt.
 

8. Zorg voor een internationaal rijbewijs

Je kunt niet in alle landen rijden met slechts je Nederlandse rijbewijs. Zeker als je intercontinentaal reist, moet je echt een internationaal rijbewijs aanschaffen. Dit kan gewoon bij een ANWB winkel en kost ongeveer € 15.

Hoofdbeeld door: Rsteeghs.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Tips voor zorgeloos autohuren

Onderweg ‘wheels’ nodig voor een dagtrip? Of wil je dat de wagen klaar staat op het vliegveld om naar je hotel te rijden? Shoppend op het internet zijn de kale prijzen voor autohuur altijd beter leesbaar dan de kleine lettertjes, maar wat komt...

0
Reisnieuws
sQuba, de eerste onderwaterauto

Met één druk op de afstandsbediening laat je de Lotus Esprit naar je toekomen. Je stapt in met je ‘babe’ en rijd met hoge snelheid over de weg. Je doet je duikuitrusting aan en glijdt met je auto het kanaal in, met een grijns op je gezicht e...

0

Reacties van bezoekers Reageer

sven

Door: sven • Geplaatst op

Oeps, er ontbreekt een woord...

.....echter had de medewerker van een autoverhuurbedrijf, agent of douanebeambte dit papiertje NOOIT eerder gezien...kortom het had totaal geen (toegevoegde) waarde.

sven

Door: sven • Geplaatst op

Bij punt 8 vraag ik me af in hoeverre dit verplicht is of dat het geldklopperij is van de ANWB. Ik ben een lange tijd op reis geweest door de V.S. en heb toen ook netjes een Internationale rijbewijs aangeschaft. Ik heb dit ook een aantal keer moeten tonen, echter had de medewerker van een autoverhuurbedrijf, agent of douanebeambte dit papiertje eerder gezien...kortom het had totaal geen (toegevoegde) waarde.

ik heb zelf een auto gekocht in de V.S. en waar wij tegenaan liepen was bijvoorbeeld de betaling. De auto was een paar duizend dollar die wij uiteraard niet op zak hadden. Zo'n groot bedrag kon ook niet worden gepind of worden opgenomen bij de bank, dus wij kozen voor een internationale transfer via de bank. Dit duurde echter 5 dagen voordat het bedrag daadwerkelijk op de rekening stond van de verkoper. Kortom bij ons was dit dus 5 dagen wachtten. Achteraf gezien was het handiger geweest om het limiet van de creditcard op te hogen en zo de betaling te verrichten.

En wellicht wat meer tips over de verzekering? De verzekering was behoorlijk lastig af te sluiten (ik heb alleen ervaring in de V.S. dus weet niet hoe dit elders is) o.a. omdat wij geen vast adres hadden in de V.S. Uiteindelijk mochten we het kantoor opgegeven van het verzekeringskantoor.

KJongenburger

Door: KJongenburger • Geplaatst op

Als je je echt wilt laten rippen moet je vooral een auto kopen bij een dealer. Heel goed advies! Tip drie is de enige die een beetje hout snijdt.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.