Reisnieuws

Regels en tips voor de hamam

Gepubliceerd: 17 dec 2011
0

Een hamam bezoeken is een culturele ervaring in een ontspannende omgeving. Bij deze eeuwenoude Turkse traditie begeef je jezelf in een warme ruimte, waar je jezelf onderdompelt met warm water en je laat inzepen en scrubben met een mooi gezond huidje als eindresultaat. Mocht je van plan zijn een bezoekje te brengen aan een hamam in Turkije, dan kun je deze tips alvast in je broekzak steken.

1. Wat neem ik mee?

Overweeg om een toilettas mee te nemen, het is altijd fijn om je eigen vertrouwde badspullen bij je te hebben. Suggesties voor toiletartikelen zijn shampoo, conditioner, badzeep en een spons. Daarnaast zijn slippers een must: hoewel de hamam oncomfortabele houten slippers genaamd 'Nalin' aanbiedt, kun je beter je eigen meebrengen voor ultiem comfort. Breng tot slot een handdoek mee.

2. Laat waardevolle spullen thuis

De meeste kleedkamers hebben geen sloten. Hoewel er weinig gestolen wordt in Turkije, is het toch aan te raden om geen waardevolle spullen mee te nemen naar de hamam. Wees je ervan bewust dat diefstal in hoge toeristische gebieden wel degelijk mogelijk is.

3. Ga in leuk gezelschap

Het meenemen van een vriend mee naar de hamam is geen vereiste, maar het is toch prettig als je het eerste half uur, wanneer je in de warme kamer zit die gevuld is met stoom en je je mentaal aan het voorbereiden bent op de scrub, gezelschap hebt. Belangrijk is wel dat het een vriend is van hetzelfde geslacht, mannen en vrouwen dienen namelijk gesplitst de hamam te bezoeken.

4. Bereid je voor op intimiteit

Allereerst ben je zelf naakt. Wanneer het jouw beurt is om te worden gespreid op de marmeren plaat in de centrale ruimte van de hamam, word je door de 'hamamci' - de Turkse benaming voor hamamwerknemer - gehaald. Zijn of haar werkkleding staat vrijwel gelijk aan ondergoed. Als je eenmaal in de centrale ruimte bent aangekomen, zal de hamamci overgaan tot het inzepen van je hele lichaam, zowel voor- als achterkant. Wanneer je huid perfect verzadigd is, kan het scrubben beginnen. Na dit gedeelte geeft de hamamci meestal een grove massage. Al met al ben je dus best intiem met iemand die je helemaal niet kent.

5. De kosten van een hamambezoek

Als je geld wilt besparen is het aan te raden een hamam te bezoeken in een minder toeristisch gebied. De prijs voor een basishamam, te bezoeken in Istanbul en rond toeristische centra zoals Antalya, kost zo'n € 35 - 45. In Ankara en veel andere delen van Anatolië, waar er meer locals dan toeristen een bezoek aan de hamam brengen, kost dit minder dan € 25. Wat ook handig is om te weten is dat de meeste hamams ook andere diensten aanbieden, zoals harsen, manicure, pedicure en haar verven. Een goede vuistregel is om je hamamci een fooi te geven van ongeveer 20% van het totaalbedrag.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
5 romantische bestemmingen

Valentijn; de dag van de liefde staat weer voor de deur. Beleef deze dag in het besneeuwde Finland of spring in de turkooizen zee van Tanzania. Columbus zet vijf romantische bestemmingen op een rij.

0
Reisnieuws
Duurste reis ter wereld

Als je nu eens de hoofdprijs won in de loterij, wat voor geweldige reis zou je dan wel niet kunnen maken? Het Los Cabos Resort in Mexico geeft hier graag antwoord op. Voor een bedrag van zes miljoen euro krijg je daar luxe en entertainment zonder ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.