Reisnieuws

De beste landen om te wonen

Gepubliceerd: 25 nov 2011
6

Wie had dat gedacht! Nederland staat op nummer drie in de lijst van beste landen om te wonen. Dit cijfer is gebaseerd op leeftijdsverwachting, inkomen en scholing. Op nummer één en twee staan Noorwegen en Australië. We hoeven voortaan dus helemaal niet meer op vakantie om gelukkig te zijn!

Human Development Index

Elk jaar wordt voor 187 landen de Human Development Index berekend op basis van gezondheid, scholing, leeftijdsverwachting, inkomen, armoede, ongelijkheid, duurzaamheid en demografie. Nederland scoort hierbij 0,910 punten, wat ons op de derde plek brengt. Noorwegen heeft een index van 0,931. Nederlanders worden gemiddeld 80,7 jaar oud en gaan 17 jaar naar school. Op de laatste pek in de lijst staat Congo, met een leeftijdsverwachting van slechts 48 jaar en waar kinderen maar 3,5 jaar naar school gaan.

Opvallend

Het is opvallend dat de top-10 slechtste landen allemaal Afrikaans zijn. Dit komt voornamelijk door de vele mensen die in armoede leven en door het hoge sterftegehalte vanwege ziektes als malaria en AIDS. Alle Europese landen vallen onder de High Human Development Index, de hoogste rank in de meting. Ook als het gaat om gelukkige mensen scoort Nederland hoog. Bij een enquête van Gallup World Poll vindt 68% van de Nederlanders zichzelf gelukkig. Er werd gekeken naar tevredenheid, mate van pijn, intelligentie en hoe gerespecteerd ze zich voelden. De enquête werd gehouden onder duizenden respondenten uit 155 landen. Nederland, Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken bevatten volgens het onderzoek de gelukkigste mensen. We moeten dus maar blij zijn dat we in Europa geboren zijn!

Bekijk de hele lijst van de landen in de Human Development Index.


Columbus is benieuwd naar de mening van onze lezers. Vind jij Nederland een gelukkige plek om te leven? En waar zou jij het allerliefst willen wonen? Laat het hieronder weten!

Hoofdbeeld door: renaissancechambara.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Nederland vakantieland!

Wie denkt dat Nederland een saai vakantieland is, heeft het mis. Buitenlanders zien Nederland namelijk als een gastvrij land dat geschikt is voor een kort verblijf. Buitenlandse toeristen die in ons land waren, komen graag nog eens terug.

0
Reisnieuws
Oman gelukkigste land

Oman is het gelukkigste land van het Midden-Oosten, zo blijkt uit een recent onderzoek van Maktoob Research. 61 procent van de bevolking zegt gelukkig te zijn. Hiermee laat Oman landen als Saudi-Arabië, Quatar, Bahrein, Koeweit en de Verenigde Ar...

0
Reisnieuws
Ieren aardigste volk

Bij het vriendelijkste volk op aarde denken sommigen aan ontspannen eilandbewoners of expressieve Italianen. Maar nee, het meest vriendelijke land is Ierland! Dat publiceert Lonely Planet in de Blue List 2008; een boek dat de beste reisbestemminge...

0

Reacties van bezoekers Reageer

Nancy Carels

Door: Nancy Carels • Geplaatst op

Verbaasd me niks...de door mij meest bezochte gebieden zijn Scandinavie en Oceanie. Dat pas mij als een jas.

YvettevdBrand

Door: YvettevdBrand • Geplaatst op

Als auteur van dit artikel wil ik toch even reageren op de berichten van scubasheila en roystout: Jammer dat de tekst verkeerd opgevat wordt. De zin 'We hoeven voortaan dus helemaal niet meer op vakantie om gelukkig te zijn!' is sarcastisch bedoeld en heeft niks te maken met je favoriete reisbestemming vinden. Sterker nog, de beste reisbestemming komt helemaal niet in dit artikel voor? Ik vond het persoonlijk onverwacht dat Nederland op nummer drie staat, omdat wij inderdaad nogal een klaagvolk zijn. Daarnaast is de berekening ook gemaakt op ongelijkheid en demografie, dus zo logisch vond ik het niet dat wij hoog scoren, maar dat kan persoonlijk zijn.

Mijn fout dat het niet duidelijk is, maar ik wou het toch even kwijt!

SandervanHove

Door: SandervanHove • Geplaatst op

Verbijsterend dat uitgerekend Nederland zo hoog staat. We gaan ten onder aan klaagprogramma's in de media mety een hoog Veronica gehalte (U kent het wel, die pseudo alternatieve zender van dwazen, door dwazen en voor dwazen), hebben elke vorm van communicatie kapot gepolderd tot een lauwe, grijze zoutloze compromis-brintapap, links is midden geworden, rechts staat links, we verzanden in uitkeringen, subsidies en compensaties, discrimeren alsof het een hobby is, wonen in een land van leeghoofdige spreadsheetmanagers en accountants, zeuren als geen ander als we een seconde te lang moeten wachten in de rij om de volgende geweldige bestemming te bezoeken...........en dan zijn wij gelukkig? Ik heb mijn eigen onderzoek gedaan onder collega's, vrienden en buren en niemand, maar dan ook niemand begrijpt deze uitslag. Of is het een oer-Hollandse eigenschap te pas en te onpas te klagen? Ik ben verhuisd naar het buitenland, waarom? Daarom! Ik wilde niet langer in een slecht gehumeurde en narrige samenleving wonen waar iedereen claimt gelukkig te zijn...............

scubasheila

Door: scubasheila • Geplaatst op

Ik vind het nogal raar dat jullie dit onverwachts noemen. Het beste land om te wonen is heel wat anders dan op zoek gaan naar je favoriete reisbestemming. Dit zijn 2 zaken die los staan van elkaar. En als je de beste plek om te wonen scoort op hoogste levensverwachting, inkomen en scholing, kan je toch wel bedenken dat Nederland erg hoog scoort. Het zou juist schokkend zijn als dat niet zo is. Dat je niet op vakantie hoeft te gaan om gelukkig te zijn, vind ik een opmerking die slecht verwoord is. Door in ieder geval op reis te gaan, leer je wel te waarderen wat je in Nederland hebt. En dat ik niet zou verhuizen naar Spanje omdat daar de zon nee meer schijnt. Sydney en Londen zijn wel mijn favoriete steden waar ik me thuis voel om te wonen, ovrigens.

roystout

Door: roystout • Geplaatst op

"We hoeven voortaan dus helemaal niet meer op vakantie om gelukkig te zijn!"
Wat een rare conclusie. Alsof je je vakantiebestemming laat afhangen van leeftijdsverwachting, inkomen en scholing van een land. Misschien zijn we in NL juist wel zo gelukkig omdat we vaak op vakantie gaan...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.