Reisnieuws

10 Must do's op reis

Gepubliceerd: 10 dec 2011
0

Als je op reis bent, wil je natuurlijk zoveel mogelijk ontdekken. Maar helaas ontbreekt vaak het geld en de tijd om alles in een land gezien en gedaan te hebben. Toch is er een aantal dingen die je echt niet kunt overslaan om een complete en goede indruk van je bestemming te krijgen.

1. Drink een lokale alcoholische versnapering

Een lokaal biertje, cocktail of ander brouwsel voegt een unieke herinnering toe aan je reis. Vaak drink je dit drankje in een lokale bar en krijg je een perfecte indruk van het leven onder de locals. Tevens is het een goede manier om een praatje aan te knopen en alles te weten te komen over hoe het drankje tot stand is gekomen en wat er achter de traditie schuilgaat. Je gaat uiteindelijk de deur uit met een hoop informatie, nieuwe vrienden en een onvergetelijke smaak in je mond.

2. Eet de lokale gerechten

Natuurlijk hoort proeven van de lokale keuken absoluut bij je reiservaring. Doe dit dus ook altijd in een vreemd land. Je zult misschien wat walging moeten wegslikken bij sommige gerechten, maar zeg nou zelf: hoe leuk is het om bij terugkomst aan je vrienden te vertellen dat je gefrituurde sprinkhanen hebt gegeten? Ben je niet zo'n durfal met eten, ga dan op zijn minst eens naar de lokale McDonalds. Hier hebben ze altijd wel iets van de lokale keuken in verwerkt, denk maar aan onze eigen McKroket. Lees dit artikel voor meer inspiratie over vreemd eten.

3. Blijf logeren bij een local

Probeer in elk land ten minste één nachtje bij een local te logeren. Dit kun je doen via couchsurfing, je eigen netwerk of door een homestay te boeken. Door bij inwoners te verblijven, krijg je de ultieme blik op het lokale leven en word je vaak meegenomen naar plekken waar je zelf nooit zou komen. Bovendien fungeert een local meestal als ultieme gids en hoor je de leukste informatie over je bestemming.

4. Maak gebruik van het lokale vervoer

Het is gemakkelijk en verleidelijk om gebruik te maken van toeristenvervoer, zoals tourbussen en taxi's, maar het is veel leuker en memorabeler om te reizen zoals de locals doen. Dus stap in die veel te krappe, kapotte bus vol met zwetende mensen en ervaar het echte leven. Afgezien van het feit dat je een hoop geld bespaart, heb je ook nog de kans om een praatje aan te knopen met de passagiers en naar lokale muziek te luisteren die uit de speakers knalt.

5. Bezoek een paar highlights

Niemand gaat naar Parijs en slaat de Eiffeltoren over. Als je naar een land gaat, kun je er bijna niet onderuit komen om ook een paar highlights te bezoeken, ook al houd je niet van het toeristische gedoe. Bovendien zijn de topattracties niet voor niets zo populair geworden en zijn ze echt wel de moeite waard om te bekijken. Vergeet ook niet foute foto's te maken en lelijke souvenirs te kopen!

6. Lees een boek dat zich afspeelt in je bestemming

Vakanties zijn de ideale gelegenheid om uitgebreid een boek te lezen, dus waarom niet meteen een boek nemen dat gaat over het land waar je heen reist? Vaak staan er leuke feitjes en delen van de lokale geschiedenis in het verhaal en maakt het een plek extra bijzonder als je er net over gelezen hebt. Een paar voorbeelden zijn Eat, Pray, Love voor als je naar Bali gaat, A Long Walk To Freedom voor Zuid-Afrika en The Beach voor Thailand, maar je kunt met Google natuurlijk ook een hoop goede boeken vinden.

7. Leer 'Hallo' en 'Dank je wel' in de lokale taal

Het is natuurlijk het beste om de taal wat uitgebreider te bestuderen, maar de woorden 'hallo' en 'dankjewel' zijn een absolute must. Lokale inwoners zullen je veel opener benaderen en vinden het altijd leuk als je laat zien dat je wat moeite hebt gedaan om hun taal te begrijpen. Bovendien is het voor jezelf ook prettiger om niet compleet als leek rond te lopen.

8. Koop een heel mooi souvenir

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt om veel geld aan uit te geven, maar het kopen van een mooi souvenir zal je uiteindelijk alleen maar plezier opleveren. Laat kleine prulletjes liggen, zoals beeldjes of aanstekers, en spaar je geld op voor een mooi handgemaakt schilderij, kledingstuk of meubel. Zo vult je huis zich langzaam maar zeker met mooie spullen uit het buitenland die ook nog eens lang mee gaan. Bovendien is niets leuker dan vertellen over je reis als je gasten vragen waar je dat unieke item toch vandaan hebt gehaald.

9. Doe iets extreems

Reizen gaat voornamelijk over nieuwe dingen ontdekken en leren, dus probeer iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt. Stap in een willekeurige trein en zie maar waar hij uitkomt, zeg eens een hele dag 'ja' tegen alles en iedereen of versla je angst en doe die enge bungeejump of skydive. Alles wat voor jou nieuw is, komt in aanmerking voor deze must do, dus als jij altijd in hotelkamers slaapt, ga dan een keer een nacht in een hosteldorm met tien man liggen. Je zult merken dat je horizon verbreed wordt en dat je met een nog voldaner gevoel thuiskomt.

10. Laat een goede indruk achter

Dit is een vereiste die iedere reiziger altijd zou moeten opvolgen, maar toch blijkt dit vaak een moeilijke. Probeer je geduld te bewaren als de bus weer eens te laat is, blijf vriendelijk tegen de zoveelste straatverkoper die je wat aan probeert te smeren en respecteer de lokale gebruiken, ook al smelt je weg in je lange broek en shirt. Een goede indruk achterlaten zorgt ervoor dat de inwoners ook respect voor toeristen blijven houden en maakt het land bereizen voor iedereen na jou een stuk aangenamer. Want zeg nou zelf, hoe vervelend moet het zijn om overal als Amerikaan behandeld te worden?


Beeld door: Kvrooij.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Gewoontes over de grens

Als je op vakantie gaat bereid je je altijd goed voor. Hoeveel kleren neem je mee, ben je de zonnebrand niet vergeten en voor de nodige ontspanning pak je ook nog wat boeken in. Wat ook niet geheel onverstandig is, is om even te checken wat de lok...

0
Reisnieuws
Nederland gaat wijs op reis

Afgelopen week gaf minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken het startsein voor de Wijs op Reis-campagne. Dit is een overheidscampagne om de Nederlandse toerist te waarschuwen voor onder andere zakkenrollers en pech op de weg.

0
Reisnieuws
Voorbereid op reis

Een goede voorbereiding voordat je op reis gaat is erg belangrijk. Het is tenslotte vervelend om slecht verzekerd in het buitenland te stranden. Daarom zetten wij hier een paar tips op een rij voor een goed begin van de reis.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.