Reisnieuws

Lokale dranken wereldwijd

Gepubliceerd: 26 nov 2011
1

Wie dacht dat alleen maaltijden symbool staan voor culturele tradities, heeft het mis. Dranken vormen minstens een even groot onderdeel van de cultuur. Het overzicht hieronder van de meest bekende en bijzondere dranken ter wereld levert daarvan het bewijs.


1. Kava - Western Pacific

Kava is een drankje afkomstig van de wortels van de kavaplant, die geteeld wordt rondom de westelijke Stille Oceaan. Kava is onderdeel van de cultuur op eilanden als Polynesië, Vanuatu, Melanesië en sommige delen van Micronesië. Vooral Vanuatu staat bekend om het maken van de sterkste kava. De werking van het drankje is sedatief, narcotisch, pijnstillend, krampwerend en slaapverwekkend. Kava is bedoeld om te ontspannen, zonder dat verstoring optreedt van mentale helderheid. De grijze waterige drank bestaat uit de schors van de plant, vermengd met een klein beetje water. Er zijn speciale Kavabars die je kunt bezoeken om de drank uit te proberen. Het is niet de lekkerste drank; je tong wordt na de eerste slok al verdoofd, maar het is de ervaring zeker waard.


2. Muntthee - Marokko

Als je een bezoek brengt aan Marokko, kun je ervan uitgaan dat je in één week meer muntthee zult drinken dan je in je hele leven gedaan hebt. De Marokkaanse thee bestaat uit heet water met muntblaadjes. Het vormt een belangrijk onderdeel van de Marokkaanse cultuur en wordt beschouwd als een vorm van kunst. Tevens is Marokko één van de grootste thee-exporteurs ter wereld. De muntthee staat symbool voor gastvrijheid en het is dan ook onbeleefd om de hete drank te weigeren. Ook bijzonder: in tegenstelling tot de Marokkaanse gerechten die worden bereid door vrouwen, wordt deze thee klaargemaakt door de man, die wordt gezien als het hoofd van de familie.


3. Glögg - Scandinavië

De Scandinavische glögg is een glühwein, die alleen wordt gedronken tijdens de kerstperiode. Het drankje is een gekruide donkerrode wijn, die warm, zoet en bitter tegelijk smaakt. De wijn wordt vaak geconsumeerd met amandelen en rozijnen. Het is zo lekker dat je snel de neiging hebt om de bodem van de fles te bereiken, maar de gemiddelde mens zal al na twee glaasjes merken dat hij een beetje teut wordt. Als je in Scandinavië kerstmis viert, dan mag je glögg niet overslaan.


4. Lassi - India

Lassi is vergelijkbaar met smoothies en bestaat uit yoghurt gemengd met water en Indiase kruiden. Het is een gezond drankje dat tot doel heeft je af te koelen tijdens warm weer. In tegenstelling tot veel andere dranken is de zoute variant van Lassi goed voor de spijsvertering. Deze traditionele variant is een hartige drank die op smaak gebracht wordt met gemalen kruiden, terwijl de zoete lassi wordt gemengd met suiker of vruchten. Het is een gezondere optie dan melk, met een ton aan goede bacteriën die het immuunsysteem versterken.


5. Griekse Frappe - Griekenland

Frappe is een met schuim bedekte ijskoffie, die wordt gemaakt van oploskoffie. Dit opfrissertje is per toeval uitgevonden door een man die geen warm water tot zijn beschikking had. Hij vermengde zijn koffie met koud water en suiker in een shaker. Sindsdien is deze drank een belangrijk onderdeel van de Griekse koffiecultuur. Je kunt kiezen tussen drie verschillende graden van zoetheid en de frappe wordt meestal geserveerd met een glas water.


6. Sangria - Spanje

Sangria bestaat uit wijn, fruit en zoetstof. De zoete wijn wordt voornamelijk in de zomer geserveerd in Spanje, al wil men in de zuidelijke en oostelijke delen van het land het drankje wel het hele jaar door schenken. Het is een populaire drank onder toeristen in bars en restaurants, waar het vaak wordt geserveerd in één liter-kannen. Een deksel of zeef helpt te voorkomen dat het fruit en ijsblokjes in het glas vallen. Onder de Spaanse zon is sangria het meest typisch geserveerde drankje bij informele sociale bijeenkomsten.


7. Pálinka - Hongarije

Een fruitige shot met 60% alcohol als ontbijt is in Hongarije heel normaal. De traditionele Hongaarse groet luidt dan ook 'Pálinkás jo reggelt!', wat betekent 'goedemorgen met pálinka!'. Het drankje heeft een belangrijke rol tijdens traditionele feesten en sociale gelegenheden en kent een geschiedenis die teruggaat tot de veertiende eeuw. Je kunt Pálinka overal kopen, maar het is heel gebruikelijk om je eigen fles te maken.


8. Caipirinha - Brazilie

Caipirinha is de nationale cocktail van Brazilië. De cocktail bestaat uit 'cachaça', suiker en limoen. De rum 'cachaça' wordt gemaakt van suikerriet-afgeleide producten. De traditionele caipirinha wordt geserveerd met limoen, maar het is ook zeker aan te raden de cocktail uit te proberen met aardbei of mandarijn. Een tip: drink het niet weg als limonade, de cocktails zijn behoorlijk sterk.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.



deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Stewardessen promoten drank

What's in a name? Spirit Airlines nam zijn naam blijkbaar wel erg letterlijk, toen ze hun personeel dwongen om speciale uniforms te dragen die drankgebruik moeten promoten.

0
Reisnieuws
Man dronken door vlucht

Een stel uit Florida heeft de vliegmaatschappij United Airlines aangeklaagd wegens het serveren van alcohol tijdens hun vlucht van Japan naar San Francisco.

0
Reisnieuws
De wereld in 8 festivals

Het is zomertijd en dat betekent zon, zee, strand en...festivals! Maar waarom zou je binnen de Nederlandse grenzen blijven? Vergeet Lowlands, vergeet Pinkpop, het is tijd voor het échte werk.

0

Reacties van bezoekers Reageer

printil

Door: printil • Geplaatst op

Tjendel (Cendol) uit Indonesië. Dat vind ik toch wel het lekkerste drankje.
Maar muntthee en Lassie vind ik ook lekker.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.