Reisnieuws

10 veelvoorkomende budgetfouten

Gepubliceerd: 08 dec 2011
1

Het staat vast dat je op reis veel geld zult uitgeven. Dat is helemaal niet erg en hoort erbij als je het aan goede herinneringen besteedt. Maar je wilt natuurlijk niet een deel van je geld verliezen door een verkeerde planning. Columbus selecteerde tien budgetfouten die je moet vermijden, als je je geld goed wilt besteden.

1. Te veel bagage meenemen

Te veel bagage meenemen is nooit handig, maar voor je portemonnee is het al helemaal funest. Veel vliegmaatschappijen rekenen namelijk extra kosten als je koffer te veel weegt. Check dus altijd van tevoren wat de kilovoorschriften zijn en zorg dat je daar ruim onder zit. Als je namelijk tussendoor nog beslist om een ergens een binnenlandse vlucht te maken, zijn daar de gewichtseisen nog een stuk lager. Bovendien zul je waarschijnlijk met een vollere tas terugkomen dan dat je vertrokken was en je wilt natuurlijk ook dan niet voor verrassingen bij het inchecken komen te staan.

2. De wisselkoers niet weten

Een fout die veel reizigers maken is onwetendheid over de wisselkoers. Je kunt het beste een bestemming kiezen waarbij je het meeste vangt voor je euro.Relatief arme landen zijn voor ons veel voordeliger om te bezoeken. Kijk ook goed waar je je geld gaat wisselen; op het vliegveld zijn de prijzen vaak hoger dan bij lokale banken. En hoe handig het ook lijkt, ga geen grote bedragen in de lokale munt opnemen in Nederland, tenzij je echt zeker weet dat je ter plekke niet zult kunnen pinnen. Banken hier berekenen een veel hogere koers en bovendien is het niet veilig om zoveel geld op zak te hebben.

3. Niet checken hoe het weer zal zijn

Ook al is het bijna altijd mooi weer op een bestemming, dat wil niet zeggen dat het ook zo is als jij erheen gaat. Controleer dus goed een veertiendaagse weersvoorspelling voordat je bijvoorbeeld in Kenia opgescheept zit met allemaal korte, doorschijnende kleren, terwijl de regen met bakken uit de hemel komt. Sowieso is het handig om altijd kleren voor meerdere weersomstandigheden in te pakken, mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je opeens in een heel ander land terecht komt.

4. Je telefoon onbeperkt gebruiken

Het is natuurlijk niet zo slim om urenlang met je eigen mobiele telefoon te gaan lopen bellen in het buitenland, maar waar je vooral voor moet uitkijken is het dataverkeer bij je smartphone. Zodra jij je smartphone aanzet in een ander land gaan je apps allerlei dataverkeer uitwisselen. En als er iets duur is in het buitenland, dan is het wel internet op je telefoon. Zorg voordat je vertrekt dat je je dataroaming uitzet en gebruik deze de hele reis niet meer. Ga ook niet onnodig bellen en smsen, want het is nooit leuk om bij thuiskomst een torenhoge telefoonrekening te moeten betalen. Gebruik voor contact met je thuis liever Skype of e-mail met wifi of vanaf een lokaal internetcafé.

5. Te veel fooi geven

Je hoeft er niet vanuit te gaan dat je altijd een flinke fooi moet geven. In sommige landen is een fooi zelfs helemaal niet gewaardeerd of zit het al in de prijs inbegrepen. Zoek van tevoren op wat de standaarden zijn in het land dat je gaat bezoeken en bespaar zo een hoop geld.

6. Altijd met een taxi gaan

Het is heel gemakkelijk om altijd maar in de eerste de beste taxi te stappen, maar er zijn veel goedkopere manieren om je te verplaatsen. Neem de tijd om uit te zoeken hoe je voor weinig geld van A naar B komt en schakel ook de hulp van locals in. Als je ongeveer weet wat de prijs voor een ritje is, is de kans ook kleiner dat je opgelicht wordt.

7. Wachten op een last-minute deal

Last-minute deals worden vaak als heel goedkoop beschouwd, maar de waarheid is dat ze meestal duurder zijn. Veel vakantiegangers weten immers dat er zo'n deal gaat komen en wachten er allemaal op. Het gevolg is dat de prijs juist omhoog gaat, hoe dichter je bij de vertrekdatum komt. Als je je plannen al helemaal weet, koop dan zo snel mogelijk je ticket en bespaar jezelf een hoop stress tijdens het boeken. Maakt het je echt niet uit waar je heen gaat? Dan is het wellicht wél slim om een echt goedkope zogenaamde 'last-second deal' te boeken.

8. Alleen een enkele reis boeken

Wij weten als geen ander hoe verleidelijk het is om gewoon een enkeltje te boeken en maar zien vanaf welke plek je weer terug naar huis keert, maar dit is niet zo slim. Veel landen eisen namelijk dat je een retourticket hebt, anders kom je het land niet eens binnen. Je moet dan óf meteen weer terug vliegen (en dat is natuurlijk niet gratis!) óf ter plaatse een heel duur retourticket kopen. Bespaar jezelf een hoop geld en boek meteen je terugreis als je je heenreis koopt.

9. De eerste de beste vlieghaven kiezen

Meestal vlieg je naar de grootste, internationale luchthaven. Maar het loont zeker de moeite om ook de kleinere te checken. Vaak staan deze niet aangegeven bij boekingssites, dus zul je die van tevoren moeten selecteren. Als de luchthaven ver weg lijkt van de plek waar je heen wilt, is het ook handig om te controleren of het geld wat je gaat besteden aan het vervoer van de ene naar de andere plek, opweegt tegen de korting die je ervoor vangt. Let ook goed op als je overstapvluchten los van elkaar boekt. Soms vertrekken lokale of budgetvluchten vanaf een heel ander vliegveld dan waar jij aankomt.

10. Je gehuurde auto niet controleren

Natuurlijk zit je er niet op te wachten om meteen je gehuurde auto helemaal na te lopen op krasjes en deukjes als je net een lange vlucht achter de rug hebt. Maar dit moet je zeker niet vergeten! Zie je een klein krasje of is er iets mis met de auto, meld het dan meteen bij het verhuurbedrijf, anders kun jij de schade gaan betalen als je hem straks weer inlevert.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Heel goede tips. Met tip 1 hadden wij te maken op de Bocas del Toro eilanden. Bijna iedereen moest bijbetalen, maar na protest werd dat gelukkig teruggedraaid. het inchecken zou daardoor te lang duren!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.