Reisnieuws

Het nieuwe reiswoordenboek

Gepubliceerd: 15 nov 2011
0

Je wilt als doorgewinterde reiziger natuurlijk niet overkomen als onwetend als het gaat om reistaal. Maar zoals bij elk vakjargon, komen er altijd weer nieuwe woorden bij. Columbus selecteerde de nieuwste termen op het gebied van reizen, zodat jij voortaan nooit meer met je mond vol tanden staat!

1. Couchsurfing

Nee, je gaat niet je zitbank gebruiken als surfplank. Couchsurfing betekent dat je op de 'bank' slaapt bij lokale mensen. Meestal is het dan ook nog niet eens een bank, maar krijg je een heel bed voor jezelf. Dit is een populair fenomeen onder backpackers en mensen met een budget, want het is volkomen gratis. Het wordt wel gewaardeerd als je een souvenirtje uit je eigen land meeneemt voor de gastheer of hem uitnodigt voor een drankje, maar niks is verplicht. Je kunt ook je eigen bank beschikbaar stellen voor reizigers en zo altijd in contact blijven met andere culturen. Via couchsurfing.org kun je je aanmelden.

2. Voluntourism

Eigenlijk wordt wel al duidelijk uit de naam wat Voluntourism betekent: volunteers + tourism. En dat is ook precies wat het inhoudt; als toerist ga je niet alleen op vakantie naar een gebied, maar doe je er ook nog wat vrijwilligerswerk. Er zijn diverse sites die de combinatie van deze twee aanbieden en het is dan ook een mooie gelegenheid om iets duurzaams bij te dragen aan je vakantieplek.

3. Agritourism

Agritourism betekent dat je als toerist slaapt bij locals op het platteland. Zo verdienen zij een zakcentje bij en heb jij een unieke ervaring hoe het eraan toe gaat in het echte leven.

4. Wwoofing

WWOOF staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms en is nauw verbonden met agritourism. De WWOOF organisatie regelt een verblijf voor jou op een biologische boerderij in ruil voor jouw hulp bij de desbetreffende familie.

5. Digital Nomad

Een digitale nomaad is iemand die zijn werk overal ter wereld kan uitoefenen door middel van laptops, smartphones en/of tablets. Hij is volkomen locatie-onafhankelijk en reist doorgaans dan ook heel onze planeet over.

6. Flashpacker

De term flashpacker staat bijna haaks op de backpacker. Waar een backpacker vaak iemand is met een klein budget die een voorkeur heeft voor primitief reizen, is een flashpacker een persoon die een behoorlijk inkomen heeft en op reis gaat met allerlei gadgets, zoals een smartphone, internet op USB en een tablet. Hij gaat nog steeds wel van plek naar plek, maar maakt hier handig gebruik van alle middelen die voor hem beschikbaar zijn. Doorgaans overnacht hij wel in hostels, maar geeft de voorkeur aan een privékamer.

7. Staycation

Deze manier van vakantie houden is de laatste tijd erg populair geworden door de economische crisis die ons allemaal teistert. Een staycation is een vakantie waarbij je in je eigen huis blijft en af en toe een dagje weg gaat.

8. Glamping

Glamping is een combinatie van camping en glamour. Je logeert in een caravan, maar bent wel van alle gemakken voorzien. Zo is er een douche, kun je lekker koken, heb je onbeperkt elektriciteit en een lekker bed. Het is ideaal voor mensen die van het buitenleven willen genieten, maar niet de ongemakken van kamperen erbij willen.

9. Slow Travel

Langzaam reizen houdt in dat je er lang over doet om een plek te leren kennen. Je blijft meerdere dagen in een gebied en leert zo de omgeving door en door kennen. Liever ga je een paar keer 'slow' op vakantie dan één lange vakantie waarbij je zoveel wilt zien bij deze manier van reizen.

10. Mancation

Zoals de vrouwen girls nights en women's weekends hebben, zo is er voor de mannen nu de mancation. Het betekent dat mannen met elkaar op vakantie gaan en allerlei mannendingen, zoals zeevissen, bergbeklimmen of motorrijden, ondernemen.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo leer je snel een vreemde taal

Het is handig als je een woordje Engels spreekt wanneer je in het buitenland rondreist, maar helaas spreekt niet iedereen ter wereld deze taal. Met handen en voeten kom je ook al een heel eind, maar wat zou het fijn zijn als je met de mensen kunt...

3
Reisnieuws
Door: Christa Klop
Google vertaalt foto's op gsm

Zit je in een restaurant in het buitenland, maar kan je de menukaart niet lezen omdat je de taal niet spreekt? Dan maak je gewoon een foto met je mobieltje. Het nieuwste snufje van Google zorgt ervoor dat vreemde woorden op foto's vertaald kunnen ...

1
Reisnieuws
Vertalen met je mobiele telefoon

Jezelf verstaanbaar maken in een ander land wordt een stuk makkelijker met je mobieltje! Steape, een leverancier van software voor telefoons, heeft speciale vertaalmodules voor 17 vreemde talen gelanceerd. Met dit programmaatje op je gsm kan je ee...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.