Reisnieuws

Voorkom tegenvallers op reis

Gepubliceerd: 07 nov 2011
0

Reizen is over het algemeen leuk. Maar het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat je in een tegenvallende situatie terecht komt. De onderstaande situaties zijn een kenmerkend voorbeeld van onvoorbereid gedrag dat vervelende consequenties met zich meebrengt.

1. Diarree in overvloed

Stel je voor: een picknicklunch in een prachtige omgeving met uitzicht op de Himalaya, waarbij je een heerlijke maaltijdsalade voorgeschoteld krijgt die schoon gewassen is met kraanwater. Of de verleiding om die heerlijke hotdog te halen bij de eerste de beste straatverkoper. Wie weet liggen de worstjes al wel twee weken in zijn karretje te verpieteren. Het klinkt onschuldig, maar je piept wel anders als je het hoogtepunt van je reis mist, omdat je door diarree uitgedroogd op je hotelkamer zit en weer op kracht probeert te komen door middel van een stevige antibioticakuur. Het is aan te raden om een flinke voorraad van het anti-diarreemiddel ORS mee te nemen, mocht je wel van plan zijn risicovol voedsel te eten.

2. Tegenvallende kamer

Nederlanders behoren gemiddeld tot één van de grootste mensen ter wereld. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je appartement of hotelkamer gepropt wordt van formaat 'schoenendoos' en dus zo klein is dat je kastdeur niet eens open kan omdat je bed er dertig centimeter vanaf staat. Om dan nog maar niet te beginnen over slechte hygiëne of het ontbreken van beloofde faciliteiten. Zorg dat je voordat je boekt feiten, aanbevelingen of klachten gecheckt hebt op het internet. Zo voorkom je dat je terecht komt in een claustrofobisch hok en kun je een dansje van blijdschap maken, omdat je er simpelweg de ruimte ervoor hebt. Nog een goede tip is om de website van de accommodatie te bekijken; als deze er onprofessioneel uitziet of in zijn geheel ontbreekt, zegt dat meestal al genoeg over de kwaliteit van de accommodatie.

3. Last van een jetlag

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: na een lange vermoeiende reis word je na een ontspannende nachtrust wakker in een fris bed. Dan heb je natuurlijk zin in een heerlijk vers ontbijt. Na een uitleg van de receptionist kom je er uiteindelijk achter dat het ontbijt al drie uur dicht is en dat je door je jetlag vergeten bent je horloge en wekker in te stellen op de lokale tijd. Vervolgens kom je er ook nog achter dat je over een uur moet uitchecken. Met alle high-tech smartphones van tegenwoordig lijkt dit allemaal verleden tijd, want die passen zich vaak automatisch aan de lokale tijdzone aan. Maar vergeet niet dat ook techniek je wel eens in de steek laat.

4. Sla door je taalbarrière heen

Natuurlijk is het niet haalbaar om de moedertaal van het land dat je bezoekt vloeiend te leren spreken in korte tijd. Wel is het handig je voor te bereiden op landen waar er nauwelijks Engels wordt gesproken. Vooral in restaurants is dit een pré, want de kans dat er een Engelstalige kaart in dit soort landen aanwezig is, is vrijwel nihil. Het is toch handig dat je weet hoe je moet bestellen en tegelijk weet wat je bestelt, voordat je straks een gebakken cavia op je bord hebt.

5. Wees je bewust van cultuurverschillen

In Brazilië is het onbeschoft om je handen te wassen in de keuken, daar waar al het lekkere eten klaar wordt gemaakt. In Indonesië wordt één koekje bij de koffie niet op prijs gesteld, ze verwachten minstens een hele rijsttafel als ze op bezoek komen en in Afrika is het heel normaal op met zijn allen van één bord te eten. Kortom, elke cultuur hanteert andere gewoontes, dus bereid je voor op cultuurverschillen om gênante situaties te voorkomen.Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Medicijn tegen reisziekte

Over landweggetjes crossen is geweldig. Bochtje hier, kuiltje daar. Je chauffeur neemt het ook al niet zo nauw met de snelheden. En dan opeens slaat het toe: wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd. En nee, we hebben het dit keer niet over dromoma...

11
Reisnieuws
Speciaal ontbijt tegen jetlag

Na een lange vlucht kan je biologische klok soms dagen van de wijs zijn, heel vervelend als je net op een plek bent waar je alles wilt zien en dus veel energie nodig hebt. KLM serveert daarom voortaan een speciaal ontbijt dat op intercontinentale ...

2
Reisnieuws
Toeterverbod voor Chinezen

De hele dag door getoeter aan je hoofd, daar wordt je niet blij van. Van stinkende taxi’s ook niet. Taxichauffeurs die geen Engels spreken, kunnen ook heel vervelend zijn. En spugen op straat is gewoon smerig. Toch? Met de Olympische Spelen in he...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.