Reisnieuws

Dit kun je niet vergeten op reis

Gepubliceerd: 04 nov 2011
0

Het overkomt elke reiziger wel eens, hoe georganiseerd je ook bent. Je komt aan op je bestemming en komt erachter dat je wat vergeten bent. Je telefoonoplader, een extra batterij voor je camera of de welbekende tandenborstel. Maar er zijn ook een aantal dingen die je niet in kunt pakken, maar wel kunt vergeten. Toch zijn ze onmisbaar als je op reis bent!

1. Kennis

Hoe leuk het is ook is om maar gewoon lukraak naar een bestemming te gaan, kennis is iets wat je beter niet kunt vergeten. Het is van groot belang dat je een beetje voorbereid op vakantie gaat, al is het alleen maar om de lokale gebruiken te leren kennen en te weten welke kleding je moet inpakken. Daarnaast is het ook erg handig om te checken welk reisadvies er geldt, wat voor visum je nodig hebt en welke vaccinaties verplicht zijn. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan bij je aankomst.

2. Scepsis

Zelfs in de meest vriendelijke plekken op aarde zijn er nog mensen die het op toeristen gemunt hebben. Wees niet naïef bij té vriendelijke verkopers, vage taxichauffeurs of straatwisselaars. Maar onthoudt: een beetje achterdocht is gezond, maar laat paranoia niet je trip verzieken.

3. Respect

Onthoud altijd dat je op bezoek bent in een ander land. Respect is dus van essentieel belang. Zorg dat je je aan de kledingvoorschriften houdt bij het bezoeken van religieuze aangelegenheden, trommel niet met je eetstokjes op het tafelblad en lach niet om gekke gewoontes. Behandel mensen altijd gelijkwaardig, of het nou om een bedelaar of een rijke zakenman gaat.

4. Humor

Als je op reis bent kunnen er een hoop dingen fout gaan. Je hotel is niet wat je had verwacht, je hebt overal vertraging, je wordt bestolen; er zijn genoeg zaken om chagrijnig van te worden. Vergeet echter niet dat je bevoorrecht bent om überhaupt op reis te mogen, zie de voorvallen dus altijd positief in. Bekijk de situatie met wat humor en bedenk dat je later vast kunt lachen om de dingen die allemaal fout gingen. Niemand zit te wachten op een mokkende toerist die overal de pest in heeft. Tevens is een gezonde dosis humor altijd handig bij het maken van contact met de locals. Pas echter wel op op wie je je grapjes afvuurt; een mop over Allah is niet echt gepast bij een moslim.

5. Acceptatie

Laat je niet beïnvloeden door allerlei vooroordelen en verhalen over een land. Bekijk de situatie vanuit een neutraal oogpunt en accepteer dat sommige gebruiken anders zijn dan wat je gewend bent. Als ze in Japan een vis levend opeten, kun je een hoop stampei gaan maken over dierenrechten, maar heel veel zin heeft dat niet. Bovendien wordt je er als toerist niet geliefder op als je overal wat op aan te merken hebt. Verbreed je blik en accepteer een cultuur zoals hij is. Ben je het echt niet eens met een handelswijze, bezoek die plek dan gewoon niet.

6. Ervaring

Neem al je ervaringen mee op je volgende reis. Alles wat je tegenkomt – of dat nou tijdens een reis is of in je eigen land – vormt een leerschool en maakt je uiteindelijk een betere reiziger. Heb je zelf helemaal geen ervaring, leer dan van die van anderen, maar vergeet niet je eigen beeld te creëren - zie punt 5.

7. Beleefdheid

Je hoeft niet meteen iedereen een handje te geven die je tegenkomt, maar een zekere vorm van beleefdheid is zeer gewenst. Gooi je stoel in het vliegtuig niet meteen helemaal naar achteren, sta op voor een ouder persoon in de bus en ga niet volop in het zicht zitten eten tijdens de ramadan. Denk twee keer na als je in een restaurantje de verkeerde bestelling krijgt; mensen maken nou eenmaal fouten en voor een eigenaar van een lokaal eettentje kost het meer om een bestelling te vervangen dan voor jou. Ga ook niet tot het uiterste door met afdingen als het om vijftig cent verschil gaat. En ook al word je helemaal gek van de mensen die je aanspreken op straat, niemand verdient het om afgesnauwd te worden. Het is heel vervelend dat iedereen zijn zakcentje wil verdienen aan een rijke toerist, maar wees eerlijk: zou jij niet hetzelfde doen als je een dagloon had van minder dan € 1?

Vergeet tenslotte nooit dat het een privilege is dat je op reis bent, geen recht.


Hoofdbeeld door: Thug-girl.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo overkom je cultuurverschillen

Tijdens je vakantie wil je je zoveel mogelijk aanpassen aan de gewoontes van het gastland. Je kunt je natuurlijk van te voren goed inlezen, maar nog lang niet alles staat beschreven. Door goed om je heen te kijken, kom je al een heel eind. Toch zi...

1
Reisnieuws
Gedragscursus voor monniken

Nieuwe boeddhistische monniken die vrouwelijk gedrag vertonen, moeten in Thailand een cursus volgen om goede manieren aan te leren. Priester Phra Wudhijaya Vajiramedhi maakte dit donderdag bekend.

0
Reisnieuws
Japanse toerist meest geliefd

Japanners zijn veruit de meest geliefde toeristen ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek waarvoor Expedia ruim 4000 hoteleigenaren vroeg naar het gedrag van hotelgasten uit 31 landen.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.