Reisnieuws

Zo houd je zakkenrollers op afstand

Gepubliceerd: 27 okt 2011
4

Elke toerist loopt het risico beroofd te worden - misschien is het je al eens overkomen. Met de stijgende werkloosheid en de achteruitgang van de economieën is er een verhoogd risico op zo'n traumatische ervaring.

De realiteit is dat overvallers en zakkenrollers opereren waar grote aantallen toeristen aanwezig zijn, zoals treinstations en toeristische bezienswaardigheden. We leggen uit hoe zakkenrollers te werk gaan en hoe je kunt voorkomen je waardevolle spullen kwijt te raken.

De truc van het zakkenrollen is vooral afleiding. Let dus altijd op als:

- één of meerdere mensen je de weg vragen en ze je niet de ruimte geven om je heen te kijken
- iemand iets knoeit op je kleding en het vervolgens wil schoonmaken. Doe dit bij voorkeur zelf
- iemand je probeert af te leiden, door op het raam te tikken of je ergens van te beschuldigen
- iemand je vraagt of je geld kunt wisselen. Het is een bekende manier om te kijken waar je portemonnee zit, en vooral: wat er te halen valt.

Zo voorkom je dat je gerold wordt:


1. Neem niet teveel mee
Bewaar grote contante bedragen, je paspoort, pinpas, creditcard en ander kostbaarheden in het hotel, in je hotelkluis als dat veilig is, of geef het anders af bij de receptie. Zo beperk je enigszins de schade, mocht je beroofd worden.

2. Wees je bewust van je omgeving
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zakkenrollers zijn soms vooraf al te spotten: draagt iemand een jas terwijl het dertig graden is, zie je iemand alle mensen om hem heen nauwlettend bekijken of een groep mensen zonder tassen, wees dan extra alert. Bewaak ook je persoonlijke ruimte, zodat het je snel genoeg opvalt als iemand te dichtbij komt. Probeer zelf afstand te houden en let extra goed op je persoonlijke eigendommen.

3. Verdeel je geld
Draag je geld en paspoort op een plek waar zakkenrollers niet gemakkelijk bij kunnen, dus bijvoorbeeld onder je kleding. Zorg dat je een paar kleine briefjes in je broekzak hebt, zodat je gemakkelijk kleine bedragen kunt betalen en verdeel je geld bij voorkeur op meerdere plekken, zodat je niet alles kwijt bent als je beroofd wordt.

4. Wees niet te vriendelijk
Je hoeft natuurlijk niet iedereen af te kafferen, maar wees ook niet bang om kortaf en afstandelijk te doen tegen vreemden die ongemakkelijk dichtbij komen of overdreven vriendelijk tegen je doen. Geeft je intuitie aan dat het niet pluis is, luister daar dan naar. Als je te vriendelijk blijft doen, zal de rover al snel zijn kans schoon zien. Ook als je opeens pech blijkt te hebben, bijvoorbeeld een lekke band op een parkeerplaats en iemand dringt aan om je te helpen, blijf dan alert.

5. Kleed je niet als toerist
Hoe meer je jezelf identificeert als een toerist, hoe groter het risico is dat je beroofd wordt. Soms kun je niet vermijden herkend te worden als buitenlander, maar als je enigszins probeert te integreren en daarmee respect toont voor de lokale cultuur, zul je minder snel als lopend doelwit worden gezien. Kleed je, als dat gepast is, zoveel mogelijk in de stijl van de lokale bevolking en loop niet rond met een overdreven grote rugzak of een camera op de buik.

6. Investeer in een goede tas
Maak gebruik van stevige tassen die niet gemakkelijk opengesneden kunnen worden en draag ze met de sluiting naar je lichaam. Als je je SLR meeneemt, kies dan ook voor een cameratas die ook door kan gaan voor gewone rugzak, zodat het minder opvallend is wat je bij je draagt.

7. Pas op voor meekijkers
Als je je portemonnee trekt om iets te betalen of gaat pinnen, let dan op dat iemand niet over je schouder geleund staat mee te kijken. Scherm het toetsenbord van het pinapparaat af en houd contanten liefst verdeeld, zodat niet in één oogopslag duidelijk is wat je op zak hebt.

8. Laat je aandacht niet verslappen
Waan je niet veilig in een cafe of restaurant. Zet je tas niet naast je op de grond, maar liefst tussen je benen in en steek de stoelpoot door het handvat. Als je je jas over de stoel heen hangt, zorg dan dat de zakken leeg zijn.

Zo voorkom je dat je beroofd wordt

Straatrovers roven vaak met geweld je bezittingen, bijvoorbeeld als je met de auto stilstaat voor een rood stoplicht. Zo geef je straatrovers geen kans:

- Zorg dat je tas niet zichtbaar in de auto ligt
- Let extra op als voetgangers, scooters of fietsers vlak langs een rij auto’s rijden of lopen
- Let altijd op je omgeving, vooral als je belt of op de bus staat te wachten
- Vermijd verlaten steegjes en wijken waar een negatief advies voor geldt
- Zorg voor gezelschap: in je eentje ben je een makkelijker doelwit dan met meer
- Neem alleen erkende taxi's en noteer altijd het nummerbord en bij voorkeur de naam van de taxichauffeur, als diens identificatie op het dashboard hangt
- Geef je kostbaarheden af zonder je te verzetten; in sommige landen is een mensenleven niks waard

En als je dan toch beroofd wordt...

- Ga zo snel mogelijk naar de politie - bij voorkeur binnen 24 uur, dit is vaak een vereiste van de reisverzekering - en geef het zo mogelijk door aan je reisagentschap. Zij kunnen je waar mogelijk hulp bieden
- Zorg dat je een proces-verbaalnummer krijgt en bewaar de aangifte, evenals eventuele rekeningen e.d. voor de verzekering
- Zorg dat je kopieën hebt van je paspoort. Als je je moet identificeren, laat dan de kopie zien, niet het origineel. Als je deze vóór je reis maakt, kun je deze in je e-mail bewaren.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Top 10 zakkenrol-steden

Overal ter wereld komt het voor, maar in sommige steden lijkt het zakkenrollen tot nationale sport verheven te zijn.

3
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Zakkenvullers actief in Londen

Wanneer je iemand erop betrapt dat hij zijn hand in je zak of tas steekt, zal de eerste reactie waarschijnlijk zijn die persoon bij zijn lurven te grijpen. Maar hoewel een gewaarschuwd mens voor twee geldt, kan het soms rendabel te zijn om niet te...

0

Reacties van bezoekers Reageer

merci1986

Door: merci1986 • Geplaatst op

Afhankelijk van weer en plaats waar ik ben bewaar ik op zonnige gebieden wat geld in mijn bh. En in de winter in mijn laarzen. Ook met uitgaan gebruik ik deze truuk. :)

bvt

Door: bvt • Geplaatst op

Stop ook nooit geld in je kontzak en wat ik altijd doe: bij drukke punten stop ik mijn handen gewoon in mijn zakken, flinke vent die er nog wat uithaalt :).

Verder tip als je dan toch beroofd bent van je pinpas of creditcard: bel zo snel mogelijk je bank, zodat deze zo snel mogelijk geblokkeerd worden. Sommige banken houden je namelijk verantwoordelijk voor alle aankopen die gedaan worden tot je melding.

talldutch

Door: talldutch • Geplaatst op

Mijn ervaring is dat een diepe kontzak of een zak op je (boven)been het beste zijn, het liefst nog met een rits. Daar komt men niet zo snel in.
Moneybelts zijn onhandig en een bekende plek. Als je geld moet pakken, moet je je eerst half uitkleden. Zakkenrollers zijn gehaaide en handige lui, die je zelfs van je geldriem verlossen als je even niet oplet, zelfs als die onder je kleding zit.

Tijdens onze wereldreis hadden wij maximaal een kleine schoudertas bij ons met alleen een notitieblokje, Lonely Planet en wat losse rommel erin (geen spullen van waarde), compactcamera in de broekzak (onder de vieze zakdoek, ook een goed afweermiddel), eventueel een SRL en een klein bedrag in de broekzak.
Als we grote uitgaven moesten doen voor bijvoorbeeld een tourtje, dan gingen we die eerst afrekenen, zodat we dat geld niet meer bij ons hadden, maar alleen de bon. Die is waardeloos voor een zakkenroller.

In 22 maanden zijn we de hele wereld over gereisd en nergens beroofd.

talldutch

Door: talldutch • Geplaatst op

Neem nooit je portemonee mee, maar steekpapiergeld gewoon in je zak. Zakkenrollers betasten je vaak om te voelen waar je portemonee zit en een stapeltje papiergeld voelt men niet (zo snel). Een eigenwijze reisgenoot nam ondanks onze waarschuwingen toch zijn portemonee mee en werd er bij het eerste metroritje al van verlost tijdens het gedrang bij een halte.

Veel reizigers lopen met grote dagrugzakken rond met een hele hebben en houwen erin. De meeste dingen die daarin zitten heb je nooit nodig. Water? Kan je over het algemeen overal kopen, dus hoef je niet mee te nemen. Een compactcamera kan je beter in je zak hebben en een SRL draag je in een tas op je buik. (Regen)kleding? Bekijk eerst de weersverwachting voor je van alles meeneemt.

Neem ook nooit meer geld mee dan je die dag nodig denkt te hebben. Het is beter om terug te moeten lopen naar je ho(s)tel om extra geld te halen dan al je geld meenemen.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.