Reisnieuws

De toekomst van vliegveiligheid

Gepubliceerd: 20 okt 2011
0

Sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001 zijn de regels omtrent vliegveiligheid enorm aangescherpt. Een kus bij de gate of een snelle douanecheck zit er niet meer bij. Een complete bodyscan en inzicht in al je persoonlijke spullen zijn aan de orde van de dag, maar hoe ver gaan we in de toekomst om de veiligheid te waarborgen?

Experts voorspellen dat in de toekomst de veiligheidscontrole in ieder geval een stuk sneller zal gaan. Er komen digitale vingerafdrukken, waarbij het meteen zichtbaar wordt wat je allemaal doet in het dagelijks leven, zoals welke baan je hebt, waar je woont, hoeveel kinderen je hebt en met wie je getrouwd bent. Een stapje verder gaan de chips in je paspoort, die meteen vertellen waar je allemaal geweest bent: van winkelcentra tot feesten; niets blijft geheim voor de slimme chip.

Een blik in de toekomst

Het is zeker dat de veiligheidscontroles in de toekomst veel sneller uitgevoerd gaan worden. Lange rijen wachtende mensen zullen verdwijnen en veel zal elektronisch verlopen. Het is de bedoeling dat geavanceerde technieken - zoals die er nu al zijn bij snelheidscontroles en gezichtsherkenningen - ook worden toegepast op het vliegveld. Op deze manier zou slechts een foto voldoende kunnen zijn om al je informatie op te vragen. Natuurlijk maakt zo'n maatregel de kans op fouten wel groter, als er bijvoorbeeld iets mis gaat met de software. Dat zou voor een hoop onveiligheid of openbare schaamte kunnen zorgen, doordat er bijvoorbeeld privégegevens vrijkomen.

Privacy

Je hoeft niet helderziend te zijn om te constateren dat de controles nu al aan het veranderen zijn. Veel vliegvelden hebben al full body scanners, waarbij door middel van röntgenstraling je hele lichaam zichtbaar wordt. Hier is echter veel kritiek op ontstaan, want het zou inbreuk maken op je privacy. Bovendien is deze manier van scannen ook niet echt gezond als je veel vliegt.
Om de privacy beter te waarborgen, wordt er nu gekeken naar scanners die alleen gevaarlijke materialen zoals pistolen en messen uitlichten en lichaamsdelen wazig laten. Andere innovatieve apparaten gebruiken weer technieken met golflengtes, om zo te kunnen zien of je wapens bij je draagt. Dit zou een stuk minder schadelijk zijn voor je gezondheid.

Gedragsherkenning

Op de airport van Boston wordt op dit moment een test uitgevoerd met gedragsherkenning. Getrainde interviewers stellen doodnormale vragen aan de passagiers en letten dan op het gedrag van die persoon. Maken ze geen oogcontact, doen ze moeilijk over een normaal antwoord of zijn ze heel zenuwachtig, dan worden ze uit de rij gepikt voor extra controle. Ook hier is veel ophef over ontstaan, want het zou te veel inzicht geven in iemands persoonlijkheid. Als je bijvoorbeeld van jezelf een zenuwachtig persoon bent, word je er dus altijd uitgepikt. Deze manier van controleren roept ook veel vragen op over de veiligheid, want er zijn natuurlijk geoefende smokkelaars die weten hoe ze zich moeten gedragen. Bovendien wordt op deze manier alles overgelaten aan het subjectieve inzicht van de controleur.

Vertrouwde passagiers

Het known traveler program is deze herfst van start gegaan op verschillende luchthavens in de Verenigde Staten. Het maakt het voor frequent flyers makkelijker om door de douane te komen. Zodra ze vaker hebben gevlogen en er geen problemen rondom die persoon zijn ontstaan, maakt de known traveler status het mogelijk om de check door te komen zonder dat ze hun schoenen uit hoeven te doen of hun laptop uit de tas moeten halen. De passagier krijgt op deze manier de indruk dat hij gewaardeerd en persoonlijk benaderd wordt.

Nog meer technologie

Er wordt nog veel meer geëxperimenteerd met security checks. Zo zou men ook bezig zijn met een scanner die de hele menigte in één keer controleert en degenen die een gevaar op kunnen leveren, meteen weergeeft. Ook is de International Air Transport Association aan het kijken naar tunnels waar alle passagiers doorheen moeten die mensen verdelen in high, medium en low risk. De organisatie streeft ernaar in de toekomst alle checks geautomatiseerd te hebben, waarbij het nergens nog nodig is om iets uit te trekken of open te maken.

Back to the future

Experts voorspellen dat we in de toekomst veel minder bezig zullen zijn met onze privacy. Alles wat je doet, zal zichtbaar zijn via de chip in je paspoort en niemand zal daar moeite mee hebben. Als je vijf jaar zonder problemen gevlogen hebt, kun je ook nog vrijstelling krijgen van bepaalde checks, zodat je tolerantieniveau hoog blijft. Passagiers die naar verdachte locaties vliegen worden extra in de gaten gehouden, evenals mensen met een criminele achtergrond.

Alle bovenstaande maatregelen lijken extreem, maar zijn waarschijnlijk aan de orde van de dag over dertig jaar. Onze privacy zal steeds minder privé worden en daar moeten we allemaal mee zien te leven.


Hoofdbeeld door: Oldmaison.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Christa Klop
Bodyscan mogelijk illegaal

De full bodyscanners die recentelijk ingevoerd zijn op verschillende luchthavens, zijn mogelijk illegaal. De apparaten zouden namelijk discriminatie- en privacywetten overtreden.

0
Reisnieuws
Strengere controle op Schiphol

Op de meeste plekken in Schiphol zijn intensieve cameracontroles aangelegd om per dag live te volgen en alle gebeurtenissen vast te leggen. De afgelopen drie jaar werd er in het geheim aan gewerkt.

0
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Meer maatschappijen op zwarte lijst

De Europese zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen telt al twaalf pagina’s, maar de Europese Commissie gaat deze nu nog uitbreiden. Deze maatschappijen mogen geen vluchten meer organiseren naar landen binnen de Europese Unie.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.