Reisnieuws

Zo handel je bij gevaar op reis

Gepubliceerd: 31 okt 2011
0

Terwijl aardbevingen inwoners en toeristen deden opschrikken in Nieuw-Zeeland en Japan, zijn er de afgelopen twee jaar alleen al honderdduizenden reizigers gestrand door de IJslandse en Chileense vulkanen. Om nog maar niet te beginnen over de explosie van de Qantas A380-motor en de grote maatschappelijke onrust in het Midden-Oosten. Een goede reisverzekering en elementaire voorlichting over hoe te handelen in een gevaarlijke of zelfs levensbedreigende situatie is noodzakelijk.

Hoe dek je je vooraf in

Het slachtoffer van een ernstig ongeval heeft in het buitenland meestal weinig inbreng, vooral als je bewusteloos bent, hoofdletsel hebt of als er een andere levensbedreigende complicatie optreedt. Bij een ernstig ongeval kan een operatie, bloedtransfusie of een intensive care behandeling noodzakelijk zijn. In deze gevallen ben je als patiënt in de handen van de lokale medische systemen. Deze systemen kunnen nogal variëren in de aanwezigheid van middelen en goede kwaliteit. Het is van groot belang dat je in een dusdanige situatie goed verzekerd bent, anders bestaat de mogelijkheid dat ze je niet eens helpen. Ga dus voordat je op reis gaat na of je een goede reisverzekering hebt afgesloten en hoe uitgebreid je dekking is.

Wat te doen bij terreur

Statistisch gezien is de kans groter dat je wordt gemaaid door de spreekwoordelijke passerende bus, dan dat je wordt vermoord tijdens een terroristische aanslag. Maar deze statistieken zijn niet echt geruststellend wanneer je onverhoopt toch plotseling in zo'n situatie belandt. Het is daarom aan te raden voor of eventueel tijdens je reis, mocht de situatie lijken te escaleren, inlichtingen over de situatie in te winnen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waar je de laatste reisadviezen per land terug kunt vinden. Mocht je toch aanwezig zijn bij een bomexplosie, verlaat dan zo snel mogelijk het gebied. Op plaatsen waar er een hoge terreurdreiging heerst, is het absoluut aan te raden goed uit te zoekenwaar de nooduitgangen zich bevinden in je hotel en in gebouwen die je bezoekt.

Wat te doen bij natuurrampen

Als je afreist naar een gebied met een verhoogde kans op aardbevingen, wees dan voorbereid op wat te doen wanneer er een beving plaats vindt. Een aantal belangrijke tips zijn: neem dekking onder een stevige tafel of ander meubelstuk, en blijf binnen totdat het schudden stopt en het weer veilig is om naar buiten te gaan. Indien je buiten bent, blijf dan uit de buurt van gebouwen, straatverlichting en elektrische bedrading. Letsel of de dood komt zelden voort uit de beweging van de grond tijdens de aardbeving, maar komt juist door instortende muren, rondvliegend glas en vallende voorwerpen.

De aswolk, wie kent hem niet? Internationale vluchten werden abrupt afgelast toen de IJslandse vulkanen uitbarstten. Dit betekende lange wachttijden voor passagiers die verplicht waren om hun ticket om te boeken. Daarnaast is het zo dat een gemiste vlucht kan leiden tot een gemiste tour of een verlopen reservering bij het hotel. Zo'n aswolk kan je hele vakantie in gevaar brengen, mocht je niet aangesloten zijn bij een reisorganisatie. Het is dus altijd aan te raden dit wel te doen: agenten kunnen helpen je bij het omboeken van de accommodatie, het boeken van alternatieve vluchten en om de reis te hervatten met de minimale hoeveelheid overlast.

Paspoort verloren of gestolen: wat nu?

Elk jaar worden tienduizenden paspoorten gestolen in het buitenland. Verloren of gestolen paspoorten voorzien criminelen van de mogelijkheid om een andere identiteit aan te nemen, zodat ze misdaden zonder gevolgen kunnen begaan. Neem bij het verlies van je paspoort altijd contact op met de Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in het land als deze er is, en wend je anders tot de politie en/of de ambassade van een bevriend buurland van Nederland, zoals Duitsland of Frankrijk. Vergeet niet dat ook je visum verloopt wanneer je niet meer in het bezit bent van je paspoort. Een vervangend paspoort is vaak snel geregeld, een visum daarentegen kan soms weken duren.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Overstroming Krügerpark

Mozambique vreest voor een overstroming die ook het Krügerpark zal treffen. Tienduizenden mensen zijn opgeroepen het gebied te verlaten.

0
Reisnieuws
Cycloon beschadigt pagode

De cycloon Nargis heeft in Myanmar niet alleen duizenden mensen het leven gekost, maar ook de beroemde Shwedagon pagode in de voormalige hoofdstad Rangoon ernstig beschadigd.

0
Reisnieuws
Tv-serie vulkaanuitbarsting

Vanavond is de tv-premiere van ‘Supervolcano: Real Time Apocalypse’, een voorspellende documentaire over een een grote ramp die ons volgens de makers te wachten staat. Het magma dat onder de schijnbare kalmte van het Amerikaanse Yellowstone Pa...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.