Reisnieuws

10 Tips om geld te besparen op reis

Gepubliceerd: 31 okt 2011
1

Op vakantie gaan is al duur genoeg, dus alle manieren om geld te besparen zijn meer dan welkom. Columbus zette een aantal slimme bespaartips op een rij, zodat je van het overgehouden geld misschien wel nóg een keer op reis kunt!

1. Meld je aan voor alle mogelijke nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven van reisorganisaties, vliegtuigmaatschappijen en ticketbureau's hebben in hun nieuwsbrieven op zijn tijd enorm goedkope aanbiedingen. Zeker als je op zoek bent naar een last-minute of juist heel ver van tevoren al weet waar je naartoe wilt, bevatten e-mailings vaak zeer geschikte deals. Budget airlines verkopen soms wel stoelen vanaf één pond! Regel is hierbij wel vaak dat je snel moet beslissen en geduldig moet zijn met trage websites, want niemand wil zo'n topdeal natuurlijk laten liggen, dus de websites kunnen op deze momenten wel eens overbezocht zijn.

2. Reis naar plaatsen waar de euro het sterkst staat

Aangezien de euro op dit moment één van de hoogste muntwaardes heeft, is het niet zo moeilijk om naar plekken met een lagere valuta te reizen. Maar nu is het vooral de tijd om naar landen te gaan die normaal ongeveer even sterk staan, zoals de Verenigde Staten en Australië. Hier is je euro opeens bijna twee keer zoveel waard!

3. Boek je hotel via accommodatiewebsites

Vaak hebben accommodatiewebsites behoorlijk goede deals op hun website staan en bespaar je een hoop als je via zo'n site boekt. Overweeg ook om de 'verrassingsdeal' te boeken; dit zijn extreem goedkope overnachtingen, waarbij je van tevoren niet weet in welk hotel op je bestemming je terecht komt. Zoek ook op internet naar kortingscodes voor populaire websites. Er is een aantal sites waar een overzicht staat van alle kortingscodes, zoals actiepagina.nl en kortingscode.net. Zijn de prijzen nog steeds hoog op een algemene boekingssite? Ga dan eens naar de site van het hotel zelf; hier staan ook vaak goede deals op.

4. Betaal altijd met lokale valuta

Als je met een creditcard betaalt, krijg je vaak de optie of je in euro's wilt betalen of in de lokale munt. Kies altijd voor de lokale, want de wisselkoers die je eigen bank berekent is altijd lager dan die een lokaal bedrijf berekent.

5. Gebruik een pinpas die wereldwijd gratis is

Er is een aantal banken, zoals de ABN Amro en de ING, waarbij je altijd gratis kunt pinnen over de hele wereld. Zorg ervoor dat je je bij zo'n bank aansluit en bespaar voor elke pinbeurt ongeveer € 2. Let echter wel op dat de buitenlandse bank waar je gaat pinnen geen transactiekosten berekent. Google welke banken over de hele wereld gratis zijn, zoals Deutsche Bank en Commonwealth. Plan je pinbeurten in steden waar ze dit soort banken hebben. De lokale banken berekenen vrijwel altijd transactiekosten, dus houd hier rekening mee bij het pinnen van kleine bedragen.

6. Gebruik liever geen creditcard

Soms is het onvermijdelijk op reis om je creditcard te moeten gebruiken omdat het simpelweg niet anders kan, maar probeer altijd je pinpas boven je creditcard te verkiezen. Afgezien van het feit dat een creditcard behoorlijk fraudegevoelig is – als je hem kwijtraakt, kan iedereen hem gebruiken bijvoorbeeld – betaal je ook nog eens hoge wisselkoersen. Bovendien hoef je ook geen rentekosten af te lossen bij een pinpas en hoef je geen rekening te houden met nota's die achteraf allemaal betaald moeten worden.

7. Maak zoveel mogelijk gebruik van lokale markten en supermarkten

Het is verleidelijk en handig om elke avond uit eten te gaan, maar dit kost uiteindelijk een hoop geld. Ga ook eens een keer naar een supermarkt en koop je eigen producten. Zorg dat je bij je accommodatie kookmogelijkheden hebt en bereid je eten zelf. In heel veel landen is het ook erg goedkoop om in lokale tentjes op straat te eten. Vaak is dit nog gezonder dan westerse restaurants ook, omdat er veel meer roulatie is in verse ingrediënten en dus de kans veel kleiner is dat het eten verrot is. Je zult je erover verbazen hoeveel westerse restaurants eten serveren dat over datum is. Het kost immers een hoop geld om westerse ingrediënten daarheen te krijgen, dus ze kijken niet zo nauw bij oud eten. Ook uitgaan kost een hoop geld, omdat drankjes in clubs altijd duurder zijn. Overweeg om je biertjes te kopen in een supermarkt en bouw je eigen feestje op het strand of plein.

8. Boek een all-inclusive deal

Ook als je niet van all-inclusive deals houdt, loont het de moeite om te kijken naar deze aanbiedingen. Vaak is een pakket met all-in hotel en vlucht veel goedkoper dan alles los te boeken. Je kunt dan altijd het hotel nog laten voor wat het is en je eigen plan trekken, maar je hebt wel een supergoedkope retourvlucht en airport transfer gehad. Sites zoals Kras.nl en Olezo.nl hebben enorm veel van dit soort goede aanbiedingen.

9. Neem een uitgebreide reisverzekering

Een reisverzekering is een must als je op reis gaat. Is het niet om gestolen goederen te claimen, dan is het wel voor compensatie bij geannuleerde vluchten, verkeerde hotelboekingen of waterschade. Zeker als je met goedkope maatschappijen reist, worden annuleringen vaak niet vergoed. En tegenwoordig zijn er behoorlijk veel annuleringen door natuurrampen, allerlei nieuwe wetten of simpelweg te weinig passagiers. Ook voor medische gevallen is een reisverzekering noodzakelijk; als je ooit je been breekt of onwel wordt, lopen de kosten in een buitenlands ziekenhuis behoorlijk op. Denk er ook over na een doorlopende reisverzekering af te sluiten, deze zijn veel goedkoper dan eenmalige verzekeringen en gelden meteen als je over de grens gaat. Je hebt al doorlopende reisverzekeringen vanaf € 3 per maand.

10. Reis in het laagseizoen

Een inkoppertje zou je denken, reizen in het laagseizoen, maar houd er rekening mee dat bij elke bestemming andere seizoenen gelden! Kijk ook zeker naar de schoolvakanties van het land zelf en naar beste reistijden. Het loont vaak als je net buiten de beste reistijden op vakantie gaat, bijvoorbeeld als het regenseizoen net is begonnen. De keren dat het regent, wegen niet op tegen de prijsverlagingen waar je van geniet. Bovendien wordt een bestemming vaak ook leuker als het minder toeristisch is. Dat het weer dan misschien net ietsje minder is, neem je dan al snel voor lief.


Beeld door: Jannekeh.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Veilig en goedkoop op vakantie!

Het lijkt misschien wel alsof je sinds de uitbraak van de varkensgriep wereldwijd niet meer op vakantie kunt, maar Columbus wist nog een aantrekkelijke én veilige vakantiebestemming te vinden tegen een zeer aantrekkelijk prijsje!

0

Reacties van bezoekers Reageer

bvt

Door: bvt • Geplaatst op

Tip 6 (gebruik geen creditcard) vind ik erg kort door de bocht. Ik gebruik zelf zoveel mogelijk een (visa) creditcard op reis, omdat deze overal geaccepteerd wordt, erg handig dus.

Vroeger waren creditcards inderdaad fraudegevoeliger dan pinpassen, maar inmiddels hebben bijna alle creditcards ook een PIN-code (en de mijne dus ook :)).
Verder betaal je ook bij de meeste pinpassen wisselkoers en opslagen.
Als laatste: hoewel je natuurlijk in krediet kunt gaan met een creditcard, is dit zeker niet nodig. Als je met je pinpas/betaalrekening gebruik maakt roodstand betaal je ook rente, een creditcard werkt in principe hetzelfde. Je hebt de mogelijkheid, maar het hoeft niet!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.