Reisnieuws

De beste afdingtips voor op reis

Gepubliceerd: 21 okt 2011
1

Afdingen, iedereen heeft het wel eens gedaan. Althans, in ieder geval geprobeerd. Vooral op reis wordt er van deze onderhandelingstechniek veelvuldig gebruik gemaakt. Maar hoe ga je ervandoor met het product voor de beste prijs?

De meeste reizigers houden van de spanning die het onderhandelen met zich meebrengt. De aantrekkingskracht van het afdingen is meer dan alleen maar geld besparen. Nergens is de interactie tussen locals en reizigers meer persoonlijk en intens dan tijdens het korte moment van onderhandelen.

De beste plekken voor afdingen zijn de markten en tweedehands winkels. De kortingen liggen voor het oprapen voor mensen die eigenwijs genoeg zijn om te vragen of ze het product voor minder geld kunnen krijgen.

De gouden regel van het afdingen is: als de verkoper geen krimp geeft over de prijs die je voorstelt, loop dan weg. Je zult vaak merken dat de verkoper bereid is om zijn prijs te laten zakken. Andere handige tips zijn:

1. Begin laag

Begin op ongeveer 40-50% van de vraagprijs en werk je weg vanaf daar omhoog.

2. Oriënteer je

Neem op de markt de tijd om een kijkje te nemen en te zien of iemand anders hetzelfde product heeft. Vraag rond voor de beste prijs en speel de concurrenten op deze manier tegen elkaar uit. Laat weten hoeveel minder je bij de concurrent hoeft te betalen.

3. Zet locals in

Overal ter wereld geldt dat er een 'toeristische prijs' en een 'prijs voor locals' is. Probeer bevriend te raken met één van de locals. Zij kunnen onderhandelen in de moedertaal en koopjes voor je binnenhalen. Geef ter dank wel iets terug aan de local.

4. Flirt

Flirt - in de breedste zin van het woord - met de verkoper. Gooi je charmes in de strijd om de beste deal te krijgen. Toon interesse in verschillende producten, geef complimentjes en stel veel vragen.

5. Neem de tijd

Verwacht niet dat je een deal binnen vijf minuten handjeklap gesloten hebt. Onderhandelen is in veel landen onderdeel van de cultuur en dat betekent: lekker zitten, kopje thee drinken, kletsen en ondertussen proberen de beste deal te sluiten. Natuurlijk ga je niet twee uur zitten onderhandelen over een waterpijp, maar als het een tapijt of ander waardevol voorwerp betreft, mag je gerust een halve dag uittrekken. Als je de Nederlandse ongeduldige mentaliteit aanneemt, kom je niet ver.

6. Probeer te ruilen

Soms willen verkopers liever iets anders van je dan geld. Maak hier handig gebruik van door middel van je mooie shirt, hoed of slippers die je in kunt zetten als ruilmiddel, als je er tenminste niet al te gehecht aan bent.

7. Probeer er iets extra's uit te slepen

Vind je de prijs nog iets te hoog maar is de verkoper niet bereid om zijn prijs te verlagen en wil je het per se hebben, kijk dan of je er iets extra's uit kunt slepen. Dat kan zijn in de vorm van een gratis kleinigheidje erbij, een ander product met nog meer korting óf kijk of je de verzending en daarmee de verzendkosten van het voorwerp in de prijs mee kunt onderhandelen. Met name bij grotere voorwerpen zoals een tapijt of kast kan dit heel rendabel zijn. Bij bekende toeristische plekken zoals Marrakech en Fez hebben veel verkopers deals voor export en kunnen zij dit voor je regelen.

8. Reis buiten het hoogseizoen

Ga je naar een uitstekende shopbestemming en is je reisdoel zoveel mogelijk souvenirs mee terug te nemen, kies dan bij voorkeur voor een tijd buiten het hoogseizoen. Verkopers hebben in de populaire maanden meer dan genoeg klandizie, waardoor hard onderhandelen heel lastig kan zijn. In het laagseizoen zijn ze vaak meer bereid om te zakken met de prijs, omdat ze zelf ook graag willen verkopen. Bovendien zijn vliegtuigen minder volbeladen en is het vaak iets gemakkelijker extra bagage zonder overgewichttoeslag mee terug te nemen.

Wat je vooral niet moet doen:


Ga niet nepbieden

Onderhandelen is een spel, maar wel serieus voor verkopers. Ga niet lopen onderhandelen, als je geen serieuze intentie hebt een product te kopen. Natuurlijk kan de deal stuklopen, maar als je het doet als geintje, zal het je niet in dank worden afgenomen.

Bied niet te laag

Op die manier beledig je de verkoper en is de kans aanwezig dat hij je het product helemaal niet meer zal willen verkopen. En het is toch zonde als je jaren later nog met weemoed aan dat prachtige boeddhabeeld denkt, dat je jezelf door de neus hebt geboord.

Laat je niet beetnemen

Ga er niet klakkeloos van uit dat de prijs die de verkoper als eerste noemt ook echt de prijs is die hij wil hebben. Klinkt het bij voorbaat al te mooi om waar te zijn, dan is dat het misschien ook. Als de verkoper alleen een nummer noemt maar niet de valuta erbij vermeldt, check dan of het gaat om de lokale munt. Zo kan het dat jij denkt dat de verkoper een prijs in de lokale valuta noemt, terwijl hij je als westerling een europrijs biedt. Controleer ook of het bedrag het hele product dekt of alleen een deel, zodat je niet betaalt voor één schoen in plaats van voor een paar. Voorkom dat je pas na een half uur erachter komt dat je afgezet wordt.

Weet wanneer je moet stoppen

Als jouw prijs en die van de verkoper slechts een paar dollar uit elkaar liggen, is het vaak tijdverspilling om nog door te gaan. Is het souvenir je het geld waard, sla dan een klap op de prijs. Maar: houd te allen tijde een maximumprijs in gedachte en ga daar niet boven zitten, want het zou toch vervelend zijn als je thuis elke keer als je naar je nieuwe schilderij kijkt zit te denken dat je in het ootje bent genomen?


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vrouw spoelt vakantiegeld door toilet

Gisteren verloor een vrouw uit Oldenzaal 900 euro tijdens een toiletbezoekje; het geld glipte uit haar broekzak en spoelde weg. Zij stond op het punt met het geldbedrag op vakantie te gaan.

0
Reisnieuws
Door: Floor Vink
Pinnen in heel Europa

Een gezamenlijke Europese betaalmarkt moet een besparing van vijftig tot honderd miljard euro per jaar opleveren. Uit de muur konden we overal in Europa al geld opnemen, maar pinnen in een willekeurige kledingwinkel ging soms wat lastiger. In 2010...

0
Reisnieuws
Zo regel je de beste hotelkamer

Op vakantie of een weekendje weg: een fijne hotelkamer is essentieel. Met een klein beetje extra moeite, voorkom je dat je ergens belandt waar je écht niet wil slapen. Sterker nog, hoe meer moeite je doet, hoe goedkoper, hoe mooier en hoe onverge...

0

Reacties van bezoekers Reageer

jempie

Door: jempie • Geplaatst op

Echt een bruikbaar artikel. Maar misschien nog een extra tip: zorg dat je de term voor "duur" of "hoog (in prijs)" in de lokale taal kent. En dat je aanvoelt wanneer je dat droogweg, dan wel met een hooghartig glimlachje moet mededelen. Nooit neerbuigend, maar in de zin van "wij weten allebei dat je teveel vraagt". Veel kans dat hij/zij dat dan ook vindt en met jou best een deal wil maken.

Jempie

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.