Reisnieuws

Reiskennis voor beginners

Gepubliceerd: 05 nov 2011
1

Wie kan er betere reistips geven dan generatie X, de groep reizigers die de veertig op dit moment passeert. Deze veertigers hebben door de jaren heen een hoop reiservaring opgedaan, en daarmee een schat aan kennis en informatie. Voor degenen die nu pas op het punt staan om de wereld te ontdekken, volgt hier een aantal tips van veetigplussers.

1. Eet risicoloos

Je wilt niet de halve reis op de WC doorbrengen, en al helemaal niet op openbare ranzige toiletten. Volg de principes van gezond eten en drinken tijdens het reizen, vooral in de derde wereld: geen ijsklontjes en kook het water bij voorkeur voordat je het drinkt.

Wees vaardig met eetstokjes

Ga je op reis naar Azië, oefen dan thuis vooraf uitgebreid met eetstokjes. Je zult verbaasd zijn hoe onder de indruk de Aziaten - vooral de Japanners - zijn, wanneer je laat zien zeer vaardig te zijn met hun eetgerei. Ze zullen medelijden met je hebben als je om bestek vraagt - en in sommige gevallen zullen ze het niet eens in huis hebben. Zie dan zonder enige oefening maar eens je bordje leeg te krijgen!

Houd je kleding aan

Ben je niet op het strand, of in de buurt van een zwembad, laat je hemd dan aan. De lokale bevolking zal het waarderen. In Nederland loop je ook niet de supermarkt in zonder shirt of in bikini.

Kleed je niet als toerist

Laat je avonturenpak inclusief buideltas thuis en kleed je - enig respect in acht houdend - hetzelfde als de locals. Je zult serieuzer worden genomen en als positief gevolg wegsmelten in de menigte. Vergeet niet dat de meeste locals een hekel aan toeristen hebben, vooral op plaatsen waar het jaarlijkse aantal bezoekers meer is dan de inwonende bevolking. Daarnaast ben je op deze manier ook geen prooi voor criminelen die op je camera of de inhoud van je buideltas uit zijn.

Gedraag je niet als toerist

Elk land heeft een hekel aan luidruchtige, dronken toeristen. Ook wij Nederlanders hebben er wel eens een handje van onder de blakende zon een paar biertjes of cocktails te veel weg te tikken. In tegenstelling tot wat je denkt, zijn je grappen niet grappig en ben je niet het gewenste middelpunt van de aandacht. Dus geniet, maar drink met mate.

Schrap de checklist

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk van de wereld zien, maar verscheur de checklist van alles wat je in één reis gezien móet hebben. De meeste steden hebben meerdere dagen nodig om ontdekt te worden en als je er doorheen sjeest, is de bewering dat je er geweest bent nauwelijks wat waard. Maak keuzes, neem de tijd om een stad op je in te laten werken en bedenk dat je later altijd nog terug kunt komen voor de andere plekken, als je dat graag genoeg wilt.

Verdwalen is geen slechte zaak

Verdwalen kan stressvol zijn. Maar met de juiste kaart op zak, vind je altijd de weg terug. Wie weet kom je verrassend mooie plekken tegen waar je anders nooit zou komen. Geen stress dus, geniet van het avontuur terwijl het je overkomt en blijf kalm: op die manier is de kans dat je je weg terug vindt, sowieso het grootst.

Vermijd wachtrijen

Madame Tussauds was nooit echt het wachten waard. Zodra er een lange wachtrij staat voor een toeristische attractie, ga dan na of dit wel echt het wachten waard is. Hoe graag wil je dat beeld of schilderij zien? Kies anders voor een waardig alternatief of dompel je onder in het lokale straatleven.

Weet wanneer je moet stoppen met afdingen

Ruziën over een verschil van vijftig cent is niet erg sociaal van iemand die uit een welvarend westers land als Nederland komt. Ga dus bij jezelf na of de discussie over de prijs terecht is, maar onthoud ook wel dat afdingen vaak een onderdeel van de cultuur is en meteen je flappen trekken voor het volle bedrag ook niet altijd even gerespecteerd wordt.

Kijk verder dan de toeristische zone

Eén van de meest lonende reiservaringen kan zo dichtbij als een straat of twee van de drukke toeristische plekken vandaan zijn. Kijk dus verder dan je neus lang is, meander buiten het toeristische gebied en ontdek op deze manier bijzondere plekken overal ter wereld.

Geef fooi

Het is echt niet de moeite waard om te worden achtervolgd in een drukke straat door een woedende Amerikaanse ober. In sommige landen is fooi geven verplicht, wees je daarvan bewust.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Voorbereid op reis

Een goede voorbereiding voordat je op reis gaat is erg belangrijk. Het is tenslotte vervelend om slecht verzekerd in het buitenland te stranden. Daarom zetten wij hier een paar tips op een rij voor een goed begin van de reis.

0

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goed om deze tips nog eens te lezen. Ook voor ervaren reizigers nuttig.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.