Logo
Reisnieuws

7 Veelvoorkomende insectenbeten

Gepubliceerd: 04 okt 2011
2

Op reis ben je doorgaans veel buiten te vinden. Lekker wandelen door het bos of de bergen, of misschien ben je wel op safari. Als het warm weer is, heb je dan waarschijnlijk ook nog weinig kleren aan en heb je warm bloed. Kortom, de ideale omstandigheden voor insecten om er lekker op los te prikken. Maar hoe herken je de symptomen en wat kun je er aan doen? Columbus stelde een lijst op van de acht meestvoorkomende insectensteken en hoe ze te herkennen.

1. Rode mieren


Rode mieren kunnen zowel steken als bijten, de symptomen zijn daarvan ongeveer gelijk. Na een prik van een rode mier wordt de huid rood en ontstaat er rondom de steek een lichtrood gebied. Soms wordt het plekje waar gestoken is wit. Behalve dat de steek pijn kan doen, is er niet veel aan de hand als je door een rode mier gestoken wordt. Bij een overgevoelige reactie kunnen er echter wel griepachtige verschijnselen ontstaan. Het beste is gewoon rust houden en er verder niet aankomen.

2. Bedwantsen


Dit veelvoorkomende beestje is een ware nachtmerrie voor reizigers. Als er eenmaal bedwantsen in je bed zitten, moet je alles - inclusief al je kleren - heet wassen en het hotel verlaten. De beten van de bedbug jeuken ontzettend en zijn ook niet snel verdwenen. Gelukkig zijn ze niet gevaarlijk, hoewel je wel van het krabben infecties kunt oplopen. De beten hebben grote rode cirkels en beslaan een groot gedeelte van de huid. Op de beet zelf zwelt de huid op.

3. Vlooien


Vlooienbeten kun je herkennen aan huid die een rode uitslag vertoont, voornamelijk in elleboog- en knieholtes. De uitslag jeukt enorm en kan zelfs bloedingen veroorzaken. De huid zwelt op en als je veel krabt, wordt het wit. Het beste hiertegen is een verzachtende zalf erop smeren en proberen niet te krabben.

4. Muggen


Er zijn weinig mensen die nog nooit een muggensteek hebben gehad. Bijna overal ter wereld is dit irritante insect aanwezig en zorgt voor veel frustratie. De steken jeuken vreselijk en veroorzaken allemaal rode bulten op de huid. Hoe meer je krabt, hoe meer het gaat jeuken, probeer er dus vanaf te blijven. Soms werkt het om er anti-scratch op te doen, maar beter is het te voorkomen door Deet op te smeren en te slapen onder een - liefst geïmpregneerde - klamboe. Als het geen malaria-, dengue- of gele koortsmug is, zijn de steken over het algemeen niet gevaarlijk.

5. Chiggers


Chiggers zijn ook wel bekend als oogstmijten of red bugs. Ze zijn de larven van de mijt en te vinden in bossen, graslanden en rond meren. De beten zijn pijnloos, maar veroorzaken een hoop jeuk. Als je gaat krabben, vormen de plekken een rode uitslag. Ze zijn niet gevaarlijk en moeten vanzelf verdwijnen, hoewel dat wel erg lang kan duren.

6. Black flies


Deze zwarte vliegen - in Nederland ook wel bekend als erwtentrips - voeden zich met bloed van mensen en dieren. De beet is pijnlijk en voel je nog lang nabranden. Ook kunnen de beten behoorlijk jeuken. Soms dragen black flies ziektes met zich mee, let dus goed op of je geen ziekteverschijnselen vertoont. Voor de rest kun je weinig doen.

7. Zwarte weduwespinnen


Hoewel eigenlijk geen insect, is de zwarte weduwe toch belangrijk genoeg om te melden. De beet van Zwarte Weduwe is zeer pijnlijk en vergt direct medische aandacht. Je herkent de beet aan de tweede rode puntjes (van de tanden) dicht bij elkaar. De symptomen na een beet zijn misselijkheid, verhoogde bloeddruk en overgeven.

Hoofdbeeld door: JohnTann.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Reacties van bezoekers Reageer

Agniso

Door: Agniso • Geplaatst op

Ik ben door een insect gestoken in mijn enkel. Zeer pijnlijke steken. Lijkt op de omschrijving van de zwarte weduwespin maar de steken zitten 4 cm uit elkaar. Daarna zeer pijnlijke steken vanaf de beet naar de kuit toe. Toen wondroos bij de steken. Anti-bioticum kuur. Nu is de huid gevoelloos ongeveer 20 cm, stukje onder de beten en dan richting kuit. Verder beweegt mijn been zonder dat ik iets doe ongeveer zoals bij restless legs. Heeft iemand hier ervaring mee? Ben van de huisarts naar de neuroloog gestuurd, die weer doorverwees naar dermatoloog (?). Maar niemand kan me vertellen wat ik nu moet doen.

Simonsoma

Door: Simonsoma • Geplaatst op

6. Tekenbeet.
Ook als je geen rode kring of vlek rondom de beet krijgt kun je geïnfecteerd zijn. Gooi de teek NIET weg, maar stop 'm in een boterhamzakje, sluit 't goed af en stuur 'm op naar een gespecialiseerd laboratorium of de Universiteit van Wageningen om te laten onderzoeken of hij ziekmakende bacteriën bij zich draagt. Noteer de datum van verwijderen van de teek en ga bij griepklachten direct naar de huisarts. Lyme is een multisysteemziekte, maar is vaak goed te genezen als je er vroeg genoeg bij bent.

Tips tegen ongedierte in hotelkamer
Reisnieuws
Tips tegen ongedierte in hotelkamer
Ongedierte: ongewenste dieren die de mens op een of andere manier last bezorgen. Een gekko op het plafond van je hotelkamer vindt de een juist wel leuk, terwijl de ander geen oog meer dichtdoet, maar dieren als muizen, kakkerlakken, mieren en voor...
1
Vaccin tegen malaria
Reisnieuws
Vaccin tegen malaria
Nooit meer pillen slikken tegen malaria? Het is mogelijk. Onderzoekers geven aan dat het realiseerbaar is een vaccin te ontwikkelen dat mensen volledig beschermt tegen de infectieziekte. Een vaccin zou jaarlijks een miljoen malariadoden voorkomen.
1
Dodelijke teek in Turkije
Reisnieuws
Dodelijke teek in Turkije
Turkije is in de ban van een dodelijk virus dat wordt overgedragen door teken. Dit jaar zijn al meer dan twintig mensen overleden na een tekenbeet, zo maakte het Centrum voor Infectieziekten in Istanboel afgelopen week bekend.
0