Reisnieuws

Houd je hoofd koel op reis

Gepubliceerd: 12 okt 2011
0

In Nederland hebben we niet zoveel kans op extreme hitte. Als je op reis bent daarentegen, kunnen de temperaturen soms aardig oplopen. De kans op een zonnesteek of uitdroging is dan aanzienlijk groter. De meeste mensen drinken bij zulke warmte liters ijskoud water weg, maar dat moet je juist niet doen! Columbus geeft tips over wat je wél moet doen bij hoge temperaturen.

1. Drink lauwe thee in plaats van ijskoud water

Het lijkt logisch om je warmte te bestrijden met veel koud water, maar dit werkt juist averechts. Doordat er veel kou je lichaam in komt, reageert je lijf door zo snel mogelijk weer op temperatuur te willen komen. Je produceert dan juist meer warmte. Als je lauwe thee drinkt, gebeurt het tegenovergestelde. Door de hitte van de thee wordt je lichaam tijdelijk warmer, waardoor je hersenen reageren om je lijf kouder te maken.

2. Draag witte, luchtige kleren

Het is algemeen bekend dat zwart warmte absorbeert en wit warmte afstoot. Draag dus altijd lichte kleren in de zon. Witte kleren dragen is beter dan geen kleren, want je huid heeft ook een bepaalde kleur die meer warmte opneemt dan wit. Draag in geen geval een zwart petje: hierdoor kan je hoofd oververhit worden.

3. Accepteer dat het warm is

We puffen en hijgen wat af als het erg heet is. Denk echter niet continu aan hoe warm het wel niet is en dat je verkoeling nodig hebt. Dit veroorzaakt stress, waardoor je lichaam nog meer warmte gaat produceren. Leg je gewoon neer bij de hitte en doe niet al te veel lichamelijke activiteiten.

4. Deel je dag effectief in

In sommige landen is het overdag écht te warm, zeker als je er niet aan gewend bent. Het beste is dan om al je activiteiten 's ochtends vroeg of 's avonds laat te plannen. Gebruik de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur) voor een siësta of ga in de schaduw een boek lezen.

5. Eet genoeg fruit

Je lichaam reageert op de warmte door veel te transpireren. Hierdoor verlies je veel vocht, maar ook veel zouten. Je kunt dit makkelijk aanvullen door het juiste fruit te eten. Watermeloen, appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

6. Laat je ramen overdag dicht

Als je de ramen overdag open zet, komt er meer warmte binnen dan dat eruit gaat. 's Nachts, als het afgekoeld is, is het de tijd om je ramen te openen. Ga ook niet eten bakken of braden in je huis overdag, want dat zorgt voor een hoop warmte die er moeilijk nog uit gaat.

7. Leg een koud washandje in je nek

Een nat, koud washandje in je nek kan erg verkoelend werken. Of ga even met je voeten in koud teiltje met water zitten. Als je geen washandje of teiltje hebt, werkt je polsen onder de koude kraan houden ook lekker verfrissend.

8. Wees matig met gekruid eten, cafeïne, alcohol en sigaretten.

Pikant eten, koffie, alcohol en sigaretten stimuleren de zweetklieren. Op zich is dit een goed teken, want daardoor koelt je lichaam af. Maar als je expres veel gaat zweten, weegt de energie die het je kost om de hitte en deze stoffen uit je lichaam te werken niet op tegen het beetje aan koelte dat het je geeft.

9. Neem een hete douche

Een warme douche nemen heeft hetzelfde effect als warme thee drinken. Je lichaam warmt tijdelijk op, waardoor je hersenen een seintje geven om je lijf af te koelen.

10. Gebruik geen olie of make-up

Huidoliën en make-up hebben de neiging om je huid te isoleren, waardoor je lichaam zijn warmte niet meer kwijt kan. Je wordt uiteindelijk dus steeds warmer, en dat wil je niet als het buiten + 30* Celcius is. Daarnaast kunnen sommige cosmetica voor een allergische reactie zorgen in combinatie met de zon.


[i]Hoofdbeeld door: SachaW.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Nederland gaat wijs op reis

Afgelopen week gaf minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken het startsein voor de Wijs op Reis-campagne. Dit is een overheidscampagne om de Nederlandse toerist te waarschuwen voor onder andere zakkenrollers en pech op de weg.

0
Reisnieuws
Extreme hitte Australië

Terwijl onze oren er hier af vriezen, zit men er op het zuidelijk halfrond warmpjes bij. De extreme droogte in het zuidoosten van Australië bedreigt de watervoorraad van onder andere Melbourne.

0
Reisnieuws
Zonder vaccinatie op reis

Wakker liggen van vaccinaties en vrezen voor de gezondheid voordat reizigers op vakantie gaan, gebeurt minder vaak dan eigenlijk zou moeten. Dat blijkt uit een enquête van de Belgische VZW Omtrent Gezondheid. Vaker vrezen we voor diefstal, verlie...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.