Reisnieuws

Winnaar Energiewedstrijd bekend!

Gepubliceerd: 21 sep 2011
23

Hoe leg je het thema ‘energie’ vast in een pakkend beeld? Honderden fotografen beten zich via onze community vast in die opdracht. De hoofdprijs van deze bijzondere fotowedstrijd: als fotojournalist op reis naar Sumba, een eiland in de Indonesische archipel, waar ontwikkelingsorganisatie Hivos werk maakt van groene energie.

De opdracht

'Energie is overal, je moet het alleen maar zien! Verbeeld ‘energie’ zo krachtig en origineel mogelijk met een foto', zo luidde de opdracht van de wedstrijd, die vanaf eind april liep. 'De betekenis van ‘energie’ mag je breed interpreteren: denk aan de elementen zoals de wind en het vuur, of een hardloper, mensen aan het werk.'

De winnaar

Uit ruim tweeduizend inzendingen koos de jury het winnende beeld, een foto van Edwin van Unen, alias Reisreporter Belande. De jury was unaniem over de zeggingskracht van het beeld 'Dorpsjongen schuilt onder een bananenblad tegen de regen'. 'Een prachtige foto, technisch heel goed, die symboliseert dat klimaat, energie en mensen hand in hand gaan,' aldus algemeen directeur van Hivos Manuela Monteiro namens de jury.

Sumba

Belande wordt uitgezonden naar Sumba, Indonesië om daar, samen met een ervaren schrijvende journalist, een fotoreportage te maken. Deze reportage wordt geplaatst in onzeWereld – maandblad voor wereldburgers – en Columbus Magazine. Een geheel verzorgde reis voor echte die hards, want de voorzieningen op Sumba zijn eenvoudig. Van de ruim 650.000 bewoners op het Indonesische eiland Sumba hebben velen geen toegang tot energie. Daardoor zijn de levensomstandigheden vaak lastig. 's Avonds is er geen licht om bijvoorbeeld huiswerk te kunnen maken of om nog te kunnen werken. Dit gaat veranderen. Ontwikkelingsorganisatie Hivos gaat, samen met de mensen op Sumba en met iedereen die mee wil doen, Sumba voorzien van 100% duurzame energie. Want toegang tot energie is een voorwaarde voor meer welvaart en hier heeft iedereen recht op.

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
Reisreporter van het jaar 2011: de jury

De competitie Reisreporter van het Jaar 2011 is in volle gang. Op 9 december 2011, 12.00 uur sluit de wedstrijd. Een spannend moment, want dan wordt bekend welke Reisreporters in de Top-100 staan en dus kans maken op die felbegeerde titel én een ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

vivelafem

Door: vivelafem • Geplaatst op

Een geweldige foto, dus dubbel en dwars verdiend, die prijs!! Gefeliciteerd!

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Inderdaad een topfoto. Heel veel voorpret en daarna natuurlijk een goede reis gewenst.

konne000

Door: konne000 • Geplaatst op

Fantastisch, Edwin, en zeer terecht dat jij deze prijs hebt gewonnen! Geniet er volop van en kom met veel mooie foto's retour!

sidonius

Door: sidonius • Geplaatst op

Ik zie deze uitslag nu pas: prachtige foto, terechte winnaar! Heel veel plezier op je reis, maak er wat moois van en geniet.

Mathilde

Door: Mathilde • Geplaatst op

De foto is prachtig! Leuk voor je dat je deze reis gewonnen hebt, van harte gefeliciteerd.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.