Reisnieuws

10 tips voor de ecotoerist

Gepubliceerd: 04 okt 2011
0

Het blijft lastig om 100% duurzaam te reizen. Natuurlijk wil je een cultureel erfgoed of een natuurgebied niet beschadigen door jouw komst. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig met deze tien tips om eco-verantwoord te reizen.

1. Bezoek plekken die beschermd zijn

Bij Veel gebieden die beschermd zijn door de lokale overheid of door organisaties wordt een vergoeding, danwel entreegeld gevraagd. Het geld wat je betaalt wordt gestoken in het behoud van de plek en er wordt toezicht gehouden op de bezoekers. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je ook veel bijdragen door vrijwillige hulp te bieden aan lokale duurzaamheidsprojecten. Er zijn veel touroperators die deze mogelijkheid in hun pakket hebben, dus informeer hiernaar voordat je een expeditie boekt.

2. Neem zo weinig mogelijk verpakkingen mee

Alles wat je meeneemt aan verpakkingen, eindigt uiteindelijk als afval. Let hier ook vooral op bij je toiletartikelen: kleine reisverpakkingen lijken handig, maar zorgen wel voor een hoop vuilnis, omdat ze sneller leeg zijn.

3. Bereid je goed voor

Verzamel zoveel mogelijk informatie over de bestemming voordat je op reis gaat. Als er bijvoorbeeld een droogte heerst, is er kans op brand en moet je extra goed opletten met bijvoorbeeld sigaretten roken en kun je niet onbeperkt water gebruiken. Weet ook wat de lokale gebruiken zijn en pas je gedrag daarop aan. Als de vrouwen in bedekte kleding lopen, is het respectvol niet in je korte broekje en hemdje rond te huppelen.

4. Maak gebruik van gerenommeerde touroperators

Het beste is om mee te gaan met lokale organisaties die zelf ook bijdragen aan duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld naar de manier waarop gereisd wordt en welk eten inclusief zit. Het is ook handig te informeren of de instelling een deel van jouw betaalde geld afstaat aan het gebied waar je heen gaat.

5. Kies voor ecohotels

Let goed op het eco-teken als je je accomodatie kiest. Zegt het hotel natuurvriendelijk te zijn, maar kan het geen bewijs bieden, kijk dan of de eco-richtlijnen worden aangehouden. Dit houdt onder andere in dat er spaarzaam met water wordt omgegaan, groene energie wordt gebruikt, de lokale community ondersteund wordt en het verblijf een milieubeleid heeft.

6. Probeer gebruik te maken van openbaar vervoer

Als je de mogelijkheid hebt, reis dan met treinen en bussen. Hoe meer mensen er in één vervoersmiddel passen, hoe minder CO² er per persoon wordt uitgestoten. Vermijd vervuilende taxiritjes en ga waar mogelijk lopen. De fiets is natuurlijk ook een heel milieuvriendelijk vervoersmiddel.

7. Let op je eten

Bestel niet zomaar klakkeloos al je gerechten. Kies lokale groenten en fruit van het seizoen en eet geen geïmporteerde ingrediënten. Kijk ook goed naar wat er allemaal in je eten verwerkt is en eet geen maaltijden gemaakt van beschermde diersoorten.

8. Pas op met souvenirs

Koop geen souvenirs die van dieren zijn gemaakt. Wees ook alert als je zaden of vruchten van bomen en planten meeneemt, soms bevatten ze stoffen die in Nederland voor problemen zorgen.

9. Houd afstand van wildlife

Wilde dieren spotten is fantastisch, maar zorg er wel voor dat je genoeg afstand bewaart en ze niet stoort. Ga niet achter een groep dieren aan rijden of -varen en wees voorzichtig met het flitsen van je camera.

10. Steun lokale milieuorganisaties

Ook als je terug bent van je reis, kun je nog steeds bijdragen aan je eco-stempel. Denk erover na om een lokale organisatie, waar je goede ervaringen mee hebt, te blijven steunen. Onderhoud het contact en draag een financieel steentje bij. Veel organisaties zijn ook heel erg geholpen als je ze bij vrienden en familie aanprijst of hen vermeldt op je website.


Hoofdbeeld door: Myklroventine.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Reis milieubewust de wereld rond

Rondreizen en toch geld besparen is moeilijk. Rondreizen, geld besparen én aan het milieu denken, lijkt een onmogelijke opgave. Nu we steeds milieubewuster leven, merken we dat denken aan het milieu best duur kan zijn. Met ecologische hotels en t...

2
Reisnieuws
Haal het beste uit de zon!

Twee designers uit Japan hebben een nieuwe gadget op de markt gebracht: een zonnebril die door middel van zonnepanelen je ipod of telefoon van stroom kan voorzien en hiermee dus energie bespaart.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.