Reisnieuws

Zo krijg je je kind mee naar musea

Gepubliceerd: 03 nov 2011
2

Behalve als het onder schooltijd is, wordt het bezoeken van musea over het algemeen niet door kinderen gewaardeerd. Het wordt tijd dat we de jeugd van tegenwoordig op een andere manier gaan benaderen. Alleen zo kunnen we het opsnuiven van cultuur en kunst bijbrengen in de opvoeding van deze kids. Hier volgen vijf tips op het gewenste effect te bereiken.

1. Laat kinderen vroeg kennismaken met kunst

Als je plotseling op het twaalfde levensjaar van je kind erachter komt dat hij of zij niet eens weet wie Rembrandt is, en dus besluit dat er wel wat cultuur in zijn of haar opvoeding bijgebracht kan worden, is het natuurlijk al lang te laat. Ze moeten van jongs af aan in aanraking gebracht worden met de omgeving van musea. Voeg een museumbezoek bijvoorbeeld toe aan de zondagroutine: eerst lunchen bij oma en daarna een bezoek brengen aan een leuke tentoonstelling.

2. Laat het kind kind zijn

Kinderen gaan niet op een ordelijke, logische volgorde het museum af, zoals volwassenen dat doen. Laat ze de tentoonstelling ontdekken op hun eigen tempo. Zo prikkelen de kids hun zintuigen en hebben ze de mogelijkheid om kunst te ontdekken die ze zelf interessant vinden. Dat maakt het museumbezoek een stuk aantrekkelijker voor ze.

3. Let op de activiteiten voor kinderen

Kinderen op een speelse wijze cultuur bijbrengen is de beste manier. Veel musea hebben activiteiten voor kinderen in speelse vorm gegoten. Je kind zal een leuke herinnering aan de plek overhouden. Zoek dus musea op die deze diensten aanbieden.

4. Overdrijf het niet

Overlaad je kind niet met teveel informatie, terwijl jullie een uur lang naar één schilderij staren. Zo gaat de aandacht verloren en krijgt je kind alleen maar minder zin om musea te bezoeken. Gooi er tempo in, trakteer op een snack in het museumcafé en zorg dat er in de de buurt een park te vinden is zodat ze even rond kunnen rennen en kunnen spelen met leeftijdsgenootjes.

5. De cadeauwinkel

Breng na afloop een bezoek aan de cadeaushop. Zo heeft je kind iets om naar uit te kijken en een extra goede reden om zich goed te gedragen. Natuurlijk hoort het niet zo te zijn dat je kind élke keer voor goed gedrag beloond wordt. Wissel het daarom af met bijvoorbeeld het kopen van een ijsje of beloof om nog even langs de leuke speeltuin in de buurt te gaan.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Top 5 familievakanties

Wie nog durft te beweren dat verre reizen tot een ver verleden behoren als er eenmaal koters in beeld komen, moet linea recta naar Eurodisney verbannen worden. Tegenwoordig zijn er volop mogelijkheden voor avontuurlijke ouders om hun reislust te...

2
Reisnieuws
Stewardess wil kind drogeren

Bij het taxiën naar de startbaan brabbelde het negentien maanden oude zoontje van Kate Penland herhaaldelijk ‘Dag dag, vliegtuig’. Een stewardess van Continental Express stelde dit niet op prijs en verzocht de moeder om haar peuter's mondje te ...

0

Reacties van bezoekers Reageer

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Wat denk je van de Ontdekhoek en het schoolmuseum in Rotterdam? Ontzettend leuk voor kids

Mathilde

Door: Mathilde • Geplaatst op

Tropenmuseum in A'dam is erg leuk voor kinderen. Ook het musum van Speelklok tot Pierement in Utrecht was altijd een favoriete plek voor de kids.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.