Reisnieuws

De tien reisgeboden

Gepubliceerd: 20 sep 2011
1

Aswolken die om onze oren vliegen, exploderende vliegtuigmotoren, hogere tarieven voor je bagage en als klap op de vuurpijl de economische crisis. Het moge duidelijk zijn dat er niet stil wordt gezeten in vliegtuigenland. Er is een hoop veranderd op financieel gebied. Luchtvaartmaatschappijen en hotels strijden meedogenloos voor het behouden van hun positie en zijn bang voor concurrentie die hen op de hielen zit. De regels die komen kijken bij het reizen zijn veranderd, helaas niet in het voordeel van de reiziger. Het is tijd voor een nieuwe bijgewerkte lijst van de tien geboden waar je je als echte wereldreiziger aan moet houden om te overleven.

1. Gij zult beseffen dat het feest voorbij is

Het einde van het tijdperk waarin budget tickets hoogtij vierde, nadert. Voor een paar tientjes naar een zonnig oord zit er dankzij de stijgende olieprijs niet meer in. Voor reguliere maatschappijen bedragen de brandstofkosten 32% van alle uitgaven, voor de prijsvechter is dat 50%. Met stijgende percentages in het vooruitzicht moet de consument zich voorbereiden op structureel hogere ticketprijzen.

2. Gij zult voor alles betalen

Uit recente rapporten blijkt dat sommige luchtvaartmaatschappijen meer inkomsten halen uit bijkomende zaken zoals eten, drinken en cosmetica, wat in de vliegtuigen wordt verkocht. Luchtvaartmaatschappijen zijn voortdurend op zoek naar extra inkomstenbronnen. Heffingen voor extra beenruimte, bagage en de gewenste zitplaatsen: de meeste vliegtuigmaatschappijen komen er gewoon mee weg. De consument accepteert deze extra kosten namelijk zonder te klagen.

3. Gij zult zich proper kleden

De hotelindustrie heeft na de ophef over het vermeend seksueel misbruikte kamermeisje door voormalig hoofd van IMF Dominic Strauss-Khan een preuts karakter gekregen. Alle dienstmeiden zijn op hun hoede. Zorg er dus voor dat je altijd bedekt gekleed bent in het hotel en knoop het koord van je badjas stevig om je middel.

4. Gij zult trouw blijven

Tegenwoordig is het in je eigen voordeel om trouw te blijven aan luchtvaartmaatschappijen en hotels. Dit wordt namelijk beloond in de vorm van stoel- en kamerupgrades en extra bagagevergoedingen. En dat is toch fijn in deze tijd waarin voor bijna alles extra kosten worden gerekend.

5. Gij zult geen overgewicht hebben

Zwaardere vliegtuigen kosten meer brandstof, en dus meer geld. Met de stijgende olieprijs is de tijd dat je ongemerkt een paar extra kilo's bagage mee smokkelde voorbij. Er gelden strengere regels en hogere tarieven.

6. Gij zult genoegen moeten nemen met minder

Reizen met het vliegtuig is niet meer wat het geweest is. Het is harder, stressvoller en minder plezierig. Soms lijken we allemaal te vergeten dat we in hetzelfde schuitje zitten. Verstel je vliegtuigstoel dus rustig en doe dit nooit tijdens het eten; we hebben allemaal weinig beenruimte.

7. Gij zult uw reisbureau niet in de steek laten

Met de opeenvolging van vulkaanuitbarstingen, revoluties, oorlogen en vliegtuigongelukken is het verstandig om je reis te boeken bij een reisbureau. Voor de echte waaghalzen blijft het internet nog steeds een goede optie. Maar wees op je hoede.

8. Gij zult minder bellen in het buitenland

De tijd is rijp dat Nederland zich verzet tegen de torenhoge buitenlandtarieven. Keer op keer beloven de telefoonmaatschappijen lagere tarieven, maar toch lijken de hoge rekeningen hetzelfde te blijven. Maak gebruik van alternatieve middelen zoals een buitenlandse sim-kaart of Skype. Dan kunnen we eindelijk laten zien wie de baas is.

9. Gij zult geduld hebben

Tegenwoordig lijk je geluk te hebben als je vliegt zonder vertraging. Slecht weer, vliegtuigmankementen, geen opstijgbaan, om nog maar niet te beginnen over de rest. Geduld is een schone zaak.

10. Gij zult blijven reizen

Ondanks al dit gedoe, lijken de Nederlanders zich niet tegen te houden. Jaarlijks verlaten miljoenen inwoners ons kikkerlandje om de wereld te ontdekken. En dat is maar goed ook, het zou zonde zijn om dat te moeten missen. Wij nuchtere Hollanders laten ons niet tegenhouden door het leed dat vliegen heet!


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Revolutionair vliegtuig op komst

De tijd dat we onze huidige vliegtuigen alleen nog kunnen bewonderen in musea is dichterbij dan we denken. Boeing en een projectgroep van studenten en professoren aan de TU Delft werken hard aan een revolutionair ontwerp van hét toekomstige vlieg...

1
Reisnieuws
Rokers krijgen eigen vlucht

Het is tegenwoordig niet makkelijk als rokende reiziger je draai te vinden tijdens het reizen of vliegen. Op vliegvelden is er een handjevol bars waar je in een hoekje mag roken, maar daar blijft het wel bij. Roken in vliegtuigen komt al jaren bij...

1

Reacties van bezoekers Reageer

printil

Door: printil • Geplaatst op

nr. 8. kan je voorkomen door je mobiel sim-lockvrij te maken als die dat nog niet is. Dan kan je een tel. kaart in het land zelf aanschaffen. Vooral in Azie goedkoper. (bij de rest weet ik het niet)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.