Reisnieuws

Diervriendelijk reizen: 9 tips

Gepubliceerd: 14 sep 2011
3

Uit recent onderzoek van WSPA is gebleken dat de Nederlander veel bezig is met dierenwelzijn tijdens zijn vakantie. Ook de lezers van Columbus trekken zich veel aan van dierenleed, blijkt uit de reacties naar aanleiding van het artikel over Thailand in editie 29. Hier volgen een negental tips om 100% diervriendelijk te reizen.

1. Ga niet op de foto met een wild dier

In veel landen kun je tegen betaling op de foto gaan met een wild dier, maar deze dieren zijn vaak gedrogeerd en worden slecht behandeld. Het is onnatuurlijk voor een wild dier om met mensen in aanraking te komen en vaak worden dan ook de tanden getrokken of de mond dichtgetapet. Weersta de verleiding en ga niet op de foto met bijvoorbeeld een tijger, slang, koala of krokodil.

2. Vermijd dierenshows

Het lijkt logisch om optredens van wilde dieren niet te bezoeken. Maar toch gaat het hier vaak fout. 80% van de Nederlanders zeggen geen dansende beren en stierengevechten te bekijken, maar het merendeel gaat wél naar dolfijnen- of roofvogelshows. Ook deze shows zijn absoluut niet diervriendelijk. Dolfijnen zwemmen in veel te kleine bassins en moeten onnatuurlijke stunts uithalen die vaak levensgevaarlijk zijn. Het zwemmen met dolfijnen is ook uit den boze. Het lijkt heel aantrekkelijk en onmisbaar, zeker als het goedkoop wordt aangeboden, maar dolfijnen lijden hier sterk onder en raken er erg gestresst door. Ook met dolfijnen bekijken in het wild moet je voorzichtig zijn. Vraag van tevoren aan de eigenaar van de boot hoe dicht je bij de dolfijnen komt. Hierbij is de regel: niet dichter dan vijftig meter en volg niet langer dan vijftien minuten een groep dolfijnen. Voor walvissen is de afstand zelfs honderd meter.

3. Eet geen exotisch vlees

Gelukkig eet minder dan 2% van de Nederlanders nog exotisch vlees op reis, maar ook hier kan het nog wel eens mis gaan. Het is duidelijk dat je geen bush meat (waarbij apen op inhumane wijze worden geslacht), walvisvlees en haaienvinnen- of schildpaddensoep moet eten, maar let ook goed op minder voor de hand liggende gerechten. Zo worden bij de vangst van tonijn ook heel vaak dolfijnen en schildpadden in de netten gedood en worden ganzen voor ganzenleverpaté via een trechter volgepropt met eten. Leer ook lokale gerechtennamen uit je hoofd, want het kan zomaar zijn dat er honden of apen in verwerkt zijn die niet in het Engels vermeld worden.

4. Laat je niet zomaar vervoeren door dieren

Meestal lijkt het onschuldig, een ritje op een olifant, ezel, kameel of paard, maar niets is minder waar. De dieren zijn vaak ondervoed, mishandeld en lijden onder de hitte of kreupelheid. Kijk, als je toch per se een ritje wilt maken, eerst goed naar de omstandigheden van het dier. Staat hij in de schaduw, heeft hij geen verwondingen door het tuig en is hij niet vermagerd? Wees vooral ook kritisch bij paarden die een kar trekken; hier schuilt vaak veel dierenleed achter. Het beste is ook om het verblijf van de dieren te controleren en te checken of ze wel genoeg eten krijgen.

5. Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van dieren

Hoe leuk het ook lijkt, probeer geen souvenirs van dieren te kopen. Hieronder valt alles wat gemaakt is van bont, ivoor, schelpen, tanden, zeepaardjes, schildpadden of slangen- en krokodillenleer. Pas ook op met houtsoorten, zoals teakhout en mahonie. Mooie houten meubels of beeldjes zijn vaak gemaakt van beschermd regenwoudhout, waardoor veel jungledieren in gevaar komen. Vraag dus altijd na waar een product van gemaakt is.

6. Voer geen zwerfdieren

Het lijkt heel verleidelijk om zielige zwerfdieren te voeren, maar doe dit niet! De dieren raken eraan gewend om te bedelen en kunnen na de vakantieperiode niet meer hun eigen voedsel zoeken. Bovendien worden ze vaak wreed verjaagd door de lokale bevolking als de toeristen weg zijn. Meld zwerfdieren liever bij een lokale dierenorganisatie, dan dat je ze zelf gaat verzorgen en voeren. Zij zorgen er dan voor dat ze gesteriliseerd worden, zodat er in ieder geval niet meer nakomelingen bij komen.

7. Volg niet klakkeloos je groepsprogramma

Als je mee gaat met een groepsreis, wordt vaak heel veel voor je geregeld. Check van tevoren wat hier allemaal bij zit en ga niet mee met dieronvriendelijke activiteiten. Meld het ook meteen bij de organisatie zelf, want vaak zijn ze er niet eens van bewust dat het om dierenleed gaat.

8. Betaal nooit voor culturele dierenfestiviteiten

Activiteiten met dieren zoals hanen- en stierengevechten zijn misschien vanuit cultureel oogpunt interessant om te bezoeken, maar ondanks dat het een traditie zou zijn, worden deze activiteiten veelal in stand gehouden voor toeristen. Betaal dan ook nooit voor dit soort praktijken en spoor ook geen locals aan ze uit te voeren.

9. Sluit niet je ogen voor dierenleed

Als je toch - ondanks al je voorzorgsmaatregelen - op hevig dierenleed (zoals mishandeling) stuit, sluit er dan niet je ogen voor. Het is misschien moeilijk om te aanschouwen, maar probeer mensen en toeristen die hieraan mee doen erop aan te spreken en maak foto's als bewijs. Betaal echter niet voor de foto, want dan wordt het juist weer gestimuleerd. Noteer de datum en locatie en meld het aan een erkende dierenorganisatie.


Hoofdbeeld door: saskia_wind.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Hoe te reizen als vegetariër

Het concept vegetariër is nog niet overal in de wereld helemaal doorgedrongen. Het is dan ook best lastig om als herbivoor terecht te kunnen in bepaalde landen. Columbus geeft je wat tips om vleesvrij te reizen!

4
Reisnieuws
Leeuwtje rijden in dierentuin

Als Artis je verveelt of je vindt Nederland gewoon te veilig, overweeg dan eens een bezoek aan de Argentijnse dierentuin Lujan. Daar mag je gewoon bij leeuwen in de kooi en zelfs een kind mag een tijger aaien!

0
Reisnieuws
Kijken, kijken... niet kopen

Het Wereld Natuur Fonds lanceert een nieuwe website met de slogan ‘kijken, kijken… niet kopen’. Niet om je op te roepen geen souvenirs te kopen, maar wel om je te informeren over 'foute' souvenirs.

0

Reacties van bezoekers Reageer

trijntje1

Door: trijntje1 • Geplaatst op

goed dat hier ook eens bij stil wordt gestaan....
de meeste mensen beseffen niet eens dat er sprake is van dieren misbruik of dieren mishandeling.......

Rhodaxx

Door: Rhodaxx • Geplaatst op

Hele goede tips, waar je niet zo snel bij stilstaat.

StephanieMartijn

Door: StephanieMartijn • Geplaatst op

Goed dat hier aandacht aan wordt besteed!! :)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.