Reisnieuws

Bemachtig de beste vliegtuigstoel

Gepubliceerd: 12 sep 2011
2

Natuurlijk wil je een grote kans hebben om het te overleven als je onverhoopt in een vliegtuigcrash terecht mocht komen. Of de keuze van een vliegtuigstoel hier invloed op heeft, is nog maar de vraag. Er zijn al vele studies op los gelaten, maar de meningen zijn verdeeld. Het is wel zeker dat er een manier is om de beste vliegtuigstoelen te bemachtigen.

Volgens het magazine Popular Mechanics kun je beter achterin gaan zitten, want dan heb je de meeste kans dat je het er na een ongeval levend vanaf brengt. Dit concludeerde het tijdschrift na een onderzoek naar alle crashes tot 2007, waarvan gegevens over de bezetting beschikbaar zijn.

Achterin veiliger

Door de gegevens van zitplaatsen te analyseren, berekenden de onderzoekers het overleveningspercentage van passagiers in verschillende delen van het vliegtuig. Achterin overleefde 69% van de inzittenden een crash, tegenover 56% in het midden en 49% voorin het vliegtuig.

Goed geluk

De meningen over de beste plek om te zitten bij een vliegtuigongeluk zijn verdeeld. Vliegtuigbouwer Boeing beweert echter dat er geen onderscheid kan worden gemaakt tussen voor- of achterin. Waar je ook zit, de kans een crash te overleven is even groot, stelt het bedrijf. Toch denken veel mensen dat zitplaatsen boven de vleugel het meest gunstig zijn, omdat het toestel daar het stevigst is. Anderen gaan voor een plekje voorin, waar je veiliger zou zijn als het vliegtuig in tweeën breekt. Over één ding zijn de meesten het wel eens: je bent waarschijnlijk het best af naast de nooduitgang, maar verder komt het toch vooral neer op goed geluk.

Seatguru

Een zitplaats bij de nooduitgang is dan ook vaak het snelst vergeven en dat komt niet alleen doordat je dan bij een ongeval het snelst het vliegtuig uit kunt stappen, maar ook omdat de beenruimte het grootst is op die plekken. Mensen willen graag zo comfortabel mogelijk reizen, ook in de economy class. Vliegtuigen echter zijn gebouwd om zoveel mogelijk mensen te vervoeren in een kleine ruimte, dus een groot reiscomfort is dan ook niet altijd gewaarborgd. Airlines bepalen namelijk zelf hoeveel stoelen er in een vliegtuig worden geplaatst en hierdoor kan de beenruimte nogal eens verschillen. Als je bij een vliegreis van tevoren wilt weten waar je het beste kunt gaan zitten, waar het toilet is en waar de nooduitgangen zijn, kun je op Seatguru.com kijken. Daar vind je plattegronden van meer dan zevenhonderd vliegtuigen gerangschikt per maatschappij. De goede stoelen zijn op de site aangegeven met groen en de slechte met rood. Zo kun je zelf een comfortabel plekje uitkiezen – als deze tenminste al niet vergeven zijn.

Comfortabele plaatsen

Naast de stoelen bij de nooduitgangen zijn de zitplaatsen op de voorste rij – ook wel bulkheads genoemd – het meest comfortabel, omdat je niemand voor je hebt zitten. Wel heb je hier meer last van storende omgevingsgeluiden van de keuken en het toilet. Bovendien heb je dan geen dienblad voor je, wat eten moeilijker maakt. Verder is een plekje bij het raam het meest favoriet bij passagiers. Je kunt dan lekker tegen het raam leunen als je wilt slapen en van het uitzicht genieten, als je tenminste geen last hebt van hoogtevrees of vliegangst. Het nadeel van een plek bij het raam is wel dat je je medepassagiers telkens moet storen als je erlangs wilt. Als je nerveus bent, kun je het beste een plekje bij de vleugels bemachtigen omdat je dan minder last hebt van de turbulentie.

Slechte plaatsen

Op de laatste rij in het vliegtuig zit je het minst comfortabel, omdat het daar haast onmogelijk is de stoel in de ligstand te plaatsen. Ook heb je daar het meeste last van de drukte, omdat het toilet en de catering zich daar bevinden. Nog een plaats waar je liever niet wilt zitten, is die vóór de middelste nooduitgangen. Ook deze stoelen kun je namelijk meestal niet fijn achterover hevelen, omdat deze de evacuatie bij een eventuele ramp kunnen bemoeilijken. Wil je dus lekker kunnen slapen, vermijd deze plaatsen dan als het enigszins kan.

Een maatje meer

Als je het liefst een zitplaats wilt die wat ruimer is in de breedte, kun je bij sommige vliegtuigen het beste een plaats achterin proberen te bemachtigen. Doordat het vliegtuig wat smaller afloopt achterin hebben ze daar, in plaats van drie, twee bredere stoelen geplaatst. Dat is een stuk comfortabeler voor personen met een maatje meer.

Toekomst

Door de hoger wordende brandstofprijzen zijn luchtvaartmaatschappijen naar manieren gaan zoeken om zoveel mogelijk mensen in een vliegtuig te plaatsen en het gewicht tegelijkertijd te verlagen. Vliegtuigstoelfabrikanten zijn erin geslaagd om de opvulling en het plastic van de stoelen te verwijderen, terwijl het comfort hetzelfde bleef. Zo verminderden de luchtvaartmaatschappijen niet alleen het gewicht, maar konden ze ook meer stoelen kwijt in een vliegtuig. Zo heeft Air New Zealand het voor elkaar gekregen om van een rij met negen zetels nu tien zitplaatsen te maken. Dit hebben ze gedaan door elke stoel vijf centimeter in te korten en het gangpad smaller te maken.

Vroeg boeken

Als je het belangrijk vindt om een goede plaats in het vliegtuig te bemachtigen, kun je het beste je tickets vroeg boeken. Het aantal zitplaatsen dat vooraf toebedeeld kan worden, slinkt naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Als het je gelukt is een comfortabele stoel te bemachtigen, kijk dan of je online kunt inchecken en doe dit dan minstens 24 uur van tevoren.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Vliegtuigstoel met airbagriem

Daar waar de gemiddelde auto volgestouwd zit met acht airbags, blijven vliegtuigstoelen met hun simpele heupriem hier ver bij achter. Binnenkort komt hier mogelijk verandering in. Het Amerikaanse bedrijf AmSafe promoot airbaggordels voor in het vl...

2
Reisnieuws
Door: Luc Bierman
Reizen met overgewicht

Mensen die ruim boven het gemiddelde gewicht zitten, hebben vaak niet genoeg aan één vliegtuigstoel. De foto, bijgevoegd bij dit artikel, die onlangs in een Amerikaans toestel werd genomen, zorgt voor een discussie.

0
Reisnieuws
De veiligste vliegtuigstoel

De veiligste stoel in een vliegtuig staat voorin aan het gangpad, maximaal vijf rijen van de nooduitgang af. Dat blijkt uit een studie van 105 vliegtuigongelukken.

0

Reacties van bezoekers Reageer

printil

Door: printil • Geplaatst op

Garuda staat er dus niet bij bij SeatGuru en daar reis ik toch het meeste mee als ik naar Indonesië ga.

Mitzi

Door: Mitzi • Geplaatst op

Onder comfortabele plaatsen staat: als je last hebt van hoogtevrees.
Ik heb gigantisch last van hoogtevrees, behalve in een vliegtuig, men heeft mij verteld, dat dit komt omdat men geen verbinding heeft met de aarde.
Kijk dus ook rustig naar beneden, heel mooi gezicht.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.