Reisnieuws

De voordelen van een roadtrip

Gepubliceerd: 11 nov 2011
3

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Dat geldt voor reizen per vliegtuig, bus, maar ook per auto. Natuurlijk zie je alleen maar de voordelen als je op roadtrip gaat. Je hebt er tenslotte niet voor niets voor gekozen om met je trouwe vierwieler op avontuur te gaan.

Er zijn mensen die zich absoluut niet kunnen vinden in de nadelen van roadtrips en alleen maar de voordelen zien. Lekker vrij zijn, je eigen plan trekken en niet afhankelijk van anderen zijn – zoals bij groepsuitstapjes het geval is – maakt roadtrips tot de ideale reismogelijkheid. Het vierwielige ros is alles wat je nodig hebt en zo bespaar je ook nog eens geld dat je anders aan een vliegticket kwijt zou zijn. Bovendien hebben roadtrips nog tien andere voordelen die zeker tegen de nadelen opwegen.
 

1. Tijd is niet belangrijk

Wat maakt het uit wanneer je op de bestemming aankomt? Je bent met je vrienden en je hebt vakantie. Bovendien heb je voor deze manier van reizen gekozen met een reden. Geniet dus van het landschap, trek gekke bekken naar de kinderen in de auto naast je en speel kentekenplaatbingo. Koester de momenten in de auto; het biedt je quality time met je familie of vrienden en er komen ongetwijfeld ook verhalen of moppen naar boven, die ook buiten de deuren van de wagen doorverteld kunnen worden.
 

2. Pitstops

Pannenkoekhuizen, wegrestaurants vol vrachtwagenchauffeurs en de handige winkels bij tankstations zijn oases voor de roadtripper. Alle voedingsmiddelen zijn te halen langs de weg. Geniet dus van die fastfood hamburger en dat veel te dure broodje. Koop snoep, koekjes en chips die je thuis nooit zou aanschaffen en neem ze mee naar je auto om lekker op te eten onderweg. Je bent op een roadtrip en kunt eten wat je wilt.
 

3. Onmiddellijke voldoening

Als je met het vliegtuig op reis gaat, heb je misschien wel eens te maken gehad met een vakantie die uitgesteld moest worden omdat je het vliegtuig had gemist. Het komt ook wel eens voor dat je vol opwinding naar het vliegveld gaat om op reis te gaan, waarna je vervolgens vijf uur moet wachten op je vlucht die vertraagd is. Roadtrips worden niet uitgesteld. Je stapt gewoon de auto in en gaat op weg. En als het verkeer niet meezit, vermaak je je toch met je vrienden of familie. Je moet vooral niet gaan zitten kniezen, want eenmaal in de auto is de vakantie voor jou begonnen.
 

4. Uitzicht

Als je in het vliegtuig zit is je enige uitzicht het kleine tv-schermpje voor je of, als de persoon voor je zijn stoel naar achteren heeft geheveld, wat roos en een kale plek. Niet bepaald het idee van entertainment. Op een roadtrip weet je nooit wat je tegenkomt. Het kan een grappig verkeersbord zijn, een oldtimer of zelfs een schapenherder die met zijn kudde de weg oversteekt. Houd je camera bij de hand, want roadtrips zijn net safari's.
 

5. Vrijheid

Je hoeft geen rekening te houden met een vliegtuig vol gillende kinderen, tenzij je je eigen kroost meeneemt, en de zweetlucht van onbekende medepassagiers - op de stinkende oksels van je partner na, maar daar ben je als het goed is niet vies van – blijft je ook bespaard tijdens een roadtrip. Bovendien is een uitje naar het Drielandenpunt ook gemakkelijker met je eigen auto, in je eigen tijd, dan wanneer je erop uit moet met een bus vol andere toeristen en op elkaar moet wachten om naar de volgende bezienswaardigheid gereden te worden. Lang leve de vrijheid!
 

6. Muziek

Roadtrips hebben soundtracks nodig. Mixtapes kunnen dan wel plaats hebben gemaakt voor MP3's, maar het effect blijft hetzelfde: lekker meeblèren! Als iedereen zijn iPod meeneemt op reis, heb je muziek voor dagen. En als je ziek wordt van het luisteren naar de Backstreet Boys classic mix van je vrienden, zet je toch gewoon de radio aan. Radio heeft dan wel een slechte reputatie – denk aan de storingen en telkens opnieuw moeten afstemmen op zoek naar een geschikte frequentie – maar het luisteren naar lokale zenders is gewoon een roadtriptraditie. Zet die countrymuziek wat harder als je door het zuiden van Amerika rijdt, luister naar een aantal bizarre christelijke talkshows of ga op zoek naar de Top-40 zender, die in elke stad wel te ontvangen is, en zing mee met Rihanna. En als je de radio echt niet meer ziet zitten, duik dan de eerste de beste muziekwinkel in en haal een cd van een lokale ster, zodat je helemaal ingeburgerd raakt.
 

7. Omwegen

Als je de piloot vraagt om een ongeplande stop te maken langs de weg, zal hij je waarschijnlijk met gefronste wenkbrauwen aankijken. Maar als je aan het roadtrippen bent en onderweg een doolhof tegenkomt, kun je gerust even de auto aan de kant zetten om lekker te verdwalen in het struikgewas. Er zijn talloze fantastische bestemmingen die er gewoon op liggen te wachten om ontdekt te worden.
 

8. Souvenirs

Roadtrips creëren de beste geïmproviseerde souvenirs. Een menukaart van een bouwvallig eetrestaurantje kan gemakkelijk in een tas worden opgeborgen en later toegevoegd worden aan het plakboek. Ook petten van vrachtwagenchauffeurs, die achtergelaten zijn op rustplaatsen, vaak met schunnige teksten als Kum & Go, zijn grappige souvenirs.
 

9. Oude en nieuwe vrienden

Wie heeft er hotels nodig als je ook kunt verblijven bij vrienden? Een roadtrip is een geweldig excuus om oude bekenden op te bellen en te vragen of je bij ze mag overnachten als je door hun woonplaats rijdt. Je kunt ook bij vrienden van vrienden overnachten als deze bereid zijn om hun logeerbed een nachtje aan je af te staan. Je moet dan wel even bij je vrienden rondvragen of zij iemand kennen die woont in de steden waar jij van plan bent doorheen te rijden. Ook kun je social media als Twitter en Facebook gebruiken om aan te kondigen dat je op zoek bent naar een slaapplaats als je onderweg bent. Je zult verrast zijn hoeveel mensen je hun bank of logeerbed aanbieden. Couchsurfen is ook heel gezellig en helemaal van deze tijd. En onthoud, je bent alleen maar vreemden totdat je elkaar hebt begroet.
 

10. Quality time

Hoe ouder je bent, hoe moeilijker het wordt om echt quality time door te brengen met mensen waar je om geeft. Het werk zal dan meer van je aandacht vergen en de tijd die je hebt om met je familie en vrienden door te brengen zal afnemen. Een roadtrip is dan een mooie kans om echt jezelf te zijn, oude herinneringen op te halen en nieuwe te creëren, die je dan weer zullen helpen om de saaie dagen op kantoor door te komen.


 

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Frijke Broos
Ga op autovakantie: 10 tips

Een roadtrip met de auto vergt een goede voorbereiding. Van het inpakken tot de eigenlijke reis: Columbus zette 10 tips op een rij om het gezellig te houden in je koekblik en een geslaagde autovakantie te hebben.

1
Reisnieuws
Gewicht caravans onderschat

Vakantiegangers die met een caravan op reis gaan, onderschatten nog steeds het gewicht van hun sleurhut. De ANWB adviseert de 75%-regel in acht te nemen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Buurvrouw

Door: Buurvrouw • Geplaatst op

Ik sluit me aan bij flexmaister. Het lijkt wel de verkapte versie van het stuk "nadelen van een roadtrip".
Heel negatief en gelukkig niet te vergelijken met de werkelijkheid. (of voor de schijfster misschien wel, maar dan lijkt ze me niet de aangewezen persoon om dit stuk te schrijven)

flexmaister

Door: flexmaister • Geplaatst op

Een hoop woorden om te vertellen dat een roadtrip draait om vrijheid. Een roadtrip werkt ook alleen als je niks van tevoren boekt, dus niet voor de standaard vakantieganger. Je moet het in je hebben en je kunt het ook niet leren. De tips voor wat je kunt doen onderweg hebben iets weg van het grote kinder vakantieboek. Kortom, vanuit het oog van een roadtripper een beetje een nietszeggend lijstje dus...

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Wij kiezen bewust voor de auto als we naar Noorwegen gaan. Lekker via Denemarken en Zweden, dus een kleine vakantie vooraf, of met de boot vanuit Kiel. Zo wordt het een afwisselende reis. Extra voordeel: je kunt veel meer meenemen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.