Reisnieuws

De nadelen van een roadtrip

Gepubliceerd: 11 nov 2011
2

Alles heeft zijn voor- en nadelen. Dat geldt voor reizen per vliegtuig, bus, maar ook per auto. Zo vinden sommigen mensen een roadtrip geweldig, terwijl anderen er een ontzettende hekel aan hebben en de auto het liefst alleen gebruiken in eigen land.

Het vliegtuig is niet voor niets uitgevonden om snel van A naar B te komen. Zo is het tegenwoordig veel makkelijker om even naar een ander continent te vliegen dan de auto te pakken. Aan een roadtrip moeten de meeste mensen dan ook niet meer denken tegenwoordig. Uren of zelfs dagen ben je onderweg. Van chauffeur wisselen, minstens elke twee uur een pauze inlassen en slapen in motels langs de weg is voor de luxebeesten onder ons een hel. Bovendien kleven er nog tien andere nadelen een roadtrips.
 

1. Tijd

Het rijden lijkt een eeuwigheid te duren. Je zit verkrampt in een piepkleine ruimte, vooral als er iemand achter je zit die ontzettend veel beenruimte eist, en zelfs als je dan harder rijdt, bespaart het je maar vijftien minuten van je tijd – als je tenminste niet wordt gearresteerd. Een vlucht van Schiphol naar Turkije duurt bijvoorbeeld ongeveer 3,5 uur, terwijl je met de auto zo'n twee tot drie dagen onderweg bent. Het kost dus veel tijd en die twee dagen van je leven krijg je nooit meer terug.
 

2. Plaspauzes

De hele auto moet stoppen als iemand naar het toilet wil. Dat is niet eerlijk. In het vliegtuig kan de reis gewoon doorgaan, omdat er een WC aan boord is. Niemand heeft er last van als jij moet plassen, behalve degene naast jou als je hem wakker maakt omdat je erlangs moet. Rustplaatsen zijn beter geworden door de jaren heen, maar je zult maar net op die ene plek belanden waar de dorpelingen eruit zien alsof ze elk moment je hoofd tegen het condoomautomaat kunnen slaan.
 

3. Kapotte auto

Roadtrips kunnen je veel stress bezorgen, maar ze belasten ook nog eens je auto. De gereden kilometers verminderen de verkoopwaarde van het voertuig aanzienlijk. Je wagen kan ook stuk gaan onderweg, zodat je ergens gestrand bent en verder moet gaan per vliegtuig of een auto moet huren. Het ergste is nog dat je ergens vast komt te zitten, wetend dat je auto nooit meer hetzelfde zal rijden sinds die ene roadtrip. Veel mensen zullen je adviseren om je wagen te onderwerpen aan een goede onderhoudsbeurt voordat je op reis gaat, maar een autobedrijf zal altijd wel iets vinden dat gerepareerd moet worden. Daar gaat het geld dat je dacht te besparen door geen vliegticket te kopen.
 

4. Slaperigheid

Als je alleen op reis bent, en 's nachts doorrijdt om tijd te besparen, is het niet ongebruikelijk – en bovendien erg gevaarlijk – dat je op een gegeven moment gaat knikkebollen. Het is nog erger als je auto vol met mensen zit die allemaal liggen te slapen, want dan slaat de slaap ook bij jou sneller toe.
 

5. Wagenziek

Als je niet zelf de bestuurder bent, zul je je al snel gaan vervelen. Maar als je tot de tachtig procent van de bevolking hoort die last heeft van wagenziekte – wat je al snel krijgt als je ook maar een tijdschrift durft te lezen in de auto – zal een boek, puzzel of videospel je erg ziek maken - vooral als je maag gevuld is met lowbudget fastfood eten.
 

6. Radiogolven

Je zult na een paar honderd kilometer wel snel genoeg hebben van het herhaaldelijk luisteren naar de liedjes op je iPod. Het kost ook evenveel kilometers om alle bekende radiozenders wel gehoord te hebben. Bovendien verandert de frequentie om de paar meter, waardoor je dus constant probeert om een fatsoenlijk signaal op te pikken en als dat eindelijk gelukt is, is dat na een half uur tot een uur toch weer weg. Als je een luisterboek opzet ben je ook ten dode opgeschreven, want als je alleen bent zullen je gedachten de vrije loop nemen en kun je minder goed opletten. Bovendien raak je afgeleid door het navigeren en weet je niet meer waar het boek over gaat. Als er anderen bij je in de auto zitten, zul je afgeleid worden door hun gepraat en als ze in slaap gewiegd zijn, ben jij degene die de CD telkens terug moet spoelen als je even niet hebt opgelet.
 

7. Verkeer

Je moet er niet aan denken om dezelfde dag op vakantie te gaan als de rest van Nederland. Het is dan niet alleen dringen geblazen op de luchthavens, maar het verkeer zal ook letterlijk een catastrofe zijn – het stoppen en weer doorrijden resulteert altijd in ongevallen. Bovendien kan het je ongeluksdag zijn en er een of andere maniak op de weg rondrijden die net op het moment dat jij op de snelweg cruiset, besluit om vol gas in te voegen zonder zijn spiegels te checken. Vanzelfsprekend ben je dan mooi klaar met je vakantie, want je moet wel heel positief ingesteld zijn om dan nog de rest van de reis met een big smile door te brengen.
 

8. Woedende weggebruikers

Wegwerkzaamheden en slecht weer zorgen er beide voor dat mensen langzamer moeten gaan rijden. Dit kan zelfs van de meest kalme man een woedende beer maken. Het is alsof je in de langste rij ter wereld zit en geen controle hebt over wanneer je eruit komt. Mensen draaien dan helemaal door.
 

9. Motels

Als je een roadtrip maakt die langer in beslag neemt dan tien uur, betekent dat meestal dat het verstandig is om een nacht ergens te verblijven. Het probleem is dat niemand wil een tussenstop wil inlassen als het zaak is om op tijd op de plaats van bestemming te komen en aan de lol te beginnen. Dat betekent dus slapen en weer zo snel mogelijk je weg vervolgen. Of je nu van plan bent om de nacht door te brengen in de rimboe of besluit om te stoppen bij het meest fatsoenlijk uitziende motel dat je tegenkomt, het is allebei geen pretje. Houd in ieder geval in gedachten dat de afstandsbediening het smerigste is in een hotel, zoals blijkt uit een onderzoek in 2009 van Twin Cities ABC5. Gewapend met blacklight en wattenstaafjes gingen het onderzoeksteam verschillende hotels binnen. Ze troffen onder andere sperma, urine en een tal van andere viezigheden aan op de afstandsbediening. Dat is niet zo verwonderlijk gezien het feit dat er nog steeds te veel mensen hun handen niet wassen na een toiletbezoek en pornofilms big business zijn in de hotelindustrie – je hebt wel een afstandsbediening nodig om er één te bestellen.
 

10. De hel zijn anderen

Jean-Paule Sartre verwoorde het zo mooi in zijn toneelstuk Huis Clos: 'L'enfer, c'est les autres' (De hel zijn anderen). Zijn stuk gaat over drie mensen die vast zitten in een kamer, zonder uitweg. Ze bespreken hun leven en besluiten dat ze elkaar haten. Dan vergeven ze elkaar weer en kort daarna heerst de haat weer. Zo gaat het maar door zonder voorzienbaar einde. Maar het is nog erger als je deze personen in een auto stopt. Dat is vragen om bekvechtende vrienden en misschien zelfs de laatste vakantie samen.

Heb je na het lezen van deze tips een hekel gekregen aan roadtrips? Lees dan snel de voordelen van roadtrips, want met de auto op reis gaan kan ook leuk zijn!


Hoofdbeeld door: jefield.flickr.com
 

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Parkeerkosten Schiphol op een rij

Wanneer je op reis gaat, wil je soms niet de rompslomp van het slepen met koffers en tassen in de trein naar de luchthaven. Iemand vinden die je weg wil brengen, kan ook een hele onderneming zijn. Gelukkig biedt Schiphol meer dan voldoende mogelij...

9
Reisnieuws
Door: Frijke Broos
Nieuwe bus rijdt over file heen

De rijken der aarde kunnen binnenkort hun vliegende auto pakken om files ter vermijden. In de toekomst zullen de mensen die met openbaar vervoer reizen echter ook geen last meer hoeven te hebben van files.

0
Reisnieuws
Wereld rond in MG Midget

Dat een onschuldige weddenschap kan uitlopen tot een wereldreis, dat bewees de Engelse Mr. Locock wel. Samen met zijn MG Midget oldtimer, genaamd Bridget, reisde hij de wereld rond.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Buurvrouw

Door: Buurvrouw • Geplaatst op

Wat een raar negatief stuk. Ik maak geregeld roadtrips en herken geen enkel bovenstaand punt.

flexmaister

Door: flexmaister • Geplaatst op

Het blijft toch altijd beter dan vliegen: onbegrijpelijk, zoveel kilometers afleggen zonder iets te zien...

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.