Reisnieuws

Checklist voor de reizende vrouw

Gepubliceerd: 29 aug 2011
0

De moderne Hollandse vrouw reist lekker de wereld rond. Of dat nu solo is of met anderen, niets houdt haar nog tegen. Alhoewel, niets... Je moet als vrouw wel vijf zaken standaard in je koffer hebben zitten, als je voor zo min mogelijk ongemakkelijke situaties wilt komen te staan. Dan hebben mannen het maar gemakkelijk.

1. Geschikte kleding

Meer dan praktisch is het dragen van de juiste kleding. Dit is zowel om cultureel en religieus respect te tonen belangrijk, alswel voor je eigen persoonlijke veiligheid. Teveel huid of haar laten zien wordt niet gewaardeerd in grote delen van het Midden-Oosten en de rest van de Islamitische wereld. In veel landen is het respectloos en bovendien gevaarlijk, om te schraal gekleed over straat te lopen of topless te gaan zonnen op het strand. De kans dat je belaagd wordt door een groepje hitsige mannen, is dan groter en dat wil je niet. Als je naar een islamitisch land gaat, dan kun je die hippe minirok dus misschien beter thuis laten. Je hoeft niet helemaal in de Victoriaanse stijl te gaan, maar gebruik wel je gezonde verstand. Neem bovendien altijd een sjaal mee om je schouders mee te bedekken als het je te heet onder de voeten wordt in je topje op de markt of als je geacht wordt je schouders te bedekken als je een moskee wilt bezichtigen.

2. Tampons

Het komt misschien voor sommigen als een verrassing, maar voor het grootste deel van de wereld, waaronder zelfs een groot deel van Europa, zijn tampons een buitenlands begrip of een dure luxe. Vooral in de wat minder ontwikkelde landen kun je geen tampons kopen. Als je ze wel graag gebruikt in die periode van de maand en liever niet met iets dat het meest wegheeft van een luier rondloopt, neem ze dan mee van huis. Ook is het in veel landen niet zo gebruikelijk om openlijk te koop te lopen met je menstruatie. Houd daar rekening mee en ga niet pontificaal met een pak maandverband de straat over.

3. Medicijnen

Het is algemeen bekend dat vrouwen sneller vatbaar zijn voor urineweginfecties. Je wilt natuurlijk niet veertien uur lang lijden op een hobbelige weg aan boord van een gammele Mexicaanse bus, omdat je een ontzettende blaasontsteking hebt. Je hoeft nou ook weer niet met een complete apotheek rond te reizen - al is een kleine draagbare apotheek geen slecht idee - maar neem op zijn minst deze fundamentele medicijnen mee: een antibioticakuur voor urineweginfecties en een kuur tegen gistinfecties. Als je niet aan de pil bent of niet heel consequent bent in het innemen, dan is in sommige gevallen een morning-afterpil als backup ook de moeite van het overwegen waard. Dit zijn bij uitstek medicijnen die in het buitenland niet makkelijk te verkrijgen zijn, en het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Ook is het verstandig om kopieën van recepten van je standaard medicijnen te scannen en naar jezelf te mailen, voor het geval je door pech toch zonder komt te zitten. De apotheker wordt namelijk meer wijs uit de Latijnse benaming van een recept dan wanneer jij in gebrekkig Spaans probeert uit te leggen wat je kwalen zijn.

4. Condooms

Reis je als single vrouw, dan kán een vakantieliefde natuurlijk op de loer liggen. Verwacht niet blindelings dat de man wel condooms op zak zal hebben. En als dat wel zo is, wie zegt dan dat ze niet al sinds zijn pubertijd in zijn portemonnee zitten? Natuurlijk zal hij dat nooit openlijk aan je toegeven. Neem dus een pakje condooms mee op reis, want je weet maar nooit wanneer je ze nodig kunt hebben. Ze uit een automaat in een bar halen als je op reis bent in een ontwikkelingsland, omdat ze nergens anders verkrijgbaar zijn, is geheid vragen om problemen. Vertrouw buitenlandse condooms niet zomaar, want deze zijn meestal niet onderworpen aan dezelfde FDA (Food and Drug Administration) test- en veiligheidsnormen als de Nederlandse merken die gefabriceerd zijn in eigen land. Om zowel ongewenste zwangerschappen als pijnlijke SOA's tegen te gaan, vergeet dan bij een eventuele buitenlandse scharrel vooral niet het rubbertje om te doen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je met je grote liefde op reis bent, niet aan de pil bent en een kind nog niet wenselijk is: vertrouw liever op het eigen huismerk dan de lokale brands aan voorbehoedsmiddelen.

5. Kopieën van belangrijke documenten en contactgegevens

Vooral als je alleen op reis gaat is het handig om jezelf, enkele familieleden en een goede vriend een mail te sturen met je reisroute, telefoonnummers, noodtelefoonnummers - waaronder bank- en creditcardmaatschappijen - en kopieën van je paspoort en zorg- en reisverzekeringskaart. Als je naar een plek gaat waar veel natuurrampen of burgerlijke onrusten voorkomen, is het verstandig om het thuisfront te laten weten waar je bent en af en toe een belletje te plegen dat het goed met je gaat.

6. Gezond verstand

Wat je als vrouw vooral niet moet vergeten, is je gezonde verstand. Je mag dan wel een zelfstandige, geëmancipeerde, nuchtere Hollandse vrouw zijn, maar tenzij je geen ster in Taekwondo bent, maak je tegen een sterke, kwaadwillende kerel geen schijn van kans. Wees niet te hoogmoedig en loop altijd ergens heen met een doel voor ogen en je verstand op scherp. Hetzelfde geldt voor alcohol: doe rustig aan met de wijntjes of lokale drankoffers als ouzo. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, vooral als je alleen op reis bent. Als je iemand aan de haak hebt geslagen, is het beter om naar je eigen accommodatie te gaan. Zorg ervoor dat een werknemer jullie samen naar binnen ziet gaat of stuur een berichtje naar een vriend om te laten weten waar en met wie je bent. Kom bovendien niet in de verleiding om illegale drugs te kopen in het buitenland. Naast de strenge straffen die je krijgt als je betrapt wordt – in een Thaise gevangenis terechtkomen is niet het ideale einde van je vakantie – kun je ook ongemerkt het slachtoffer worden van een hinderlaag. Zeg dus gewoon nee en geniet op een verstandige, nuchtere manier van je reis.


Hoofdbeeld door: Fisserman.flickr.com


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Gezond op reis: man versus vrouw

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Ook als het op reizen aankomt. En het is ook nog eens wetenschappelijk verklaard.

3
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Zo reis je als vrouw alleen

Dat vrouwen niet meer alleen maar voor de kinderen zorgen is al jaren bekend. Maar dat er steeds meer vrouwen alleen op reis gaan is een relatief nieuwe tendens. Je omgeving vindt het vaak stoer en gewaagd, maar krijgen ook steevast de rillingen. ...

5
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Singles, versier je medereiziger

Als je geen relatie hebt, kun je natuurlijk een singlereis boeken. Wie daar geen zin in heeft, reist misschien liever alleen. Maar wat als de eenzaamheid toeslaat? Toch kan in je eentje reizen heel avontuurlijk én romantisch uitpakken, met deze t...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.