Reisnieuws

Zo plan je een wereldreis

Gepubliceerd: 26 aug 2011
3

Je hebt er altijd al van gedroomd om een wereldreis te maken. Je hebt eindelijk genoeg gespaard om de knoop door te hakken en de stap spontaan te zetten. Het plannen van de reis kan van start gaan, maar dat is moeilijker dan je had gedacht. Columbus zocht voor je op waar je op moet letten om aan deze grote onderneming te beginnen.

1. Trek je eigen plan

Waar de reis naar toe zal gaan, hoe lang je op een plek wilt blijven en welke bestemmingen je allemaal wilt bezoeken, kun je het beste zelf beslissen. Natuurlijk is het goed om naar de verhalen van vrienden of lotgenoten op forums te luisteren en daar inspiratie uit te halen, maar iedereen heeft andere interesses. Het is verstandig om voor jezelf het doel van je wereldreis te stellen en van daaruit een plan te trekken. Wil je bijvoorbeeld vooral de smaak te pakken krijgen van hele andere culturen dan je gewend bent, dan is een tijd in de jungle van Afrika verblijven misschien wel iets voor jou. Altijd al door een roedel sledehonden getrokken willen worden? Ga dan naar het Noordelijk halfrond. Kortom: wat voor de één leuk is, kan voor de ander te saai of te uitdagend zijn. Zorg er dus voor dat het jouw beslissing blijft en dat je je eigen plan trekt. Het is tenslotte jouw wereldreis.

2. Stippel een route uit

Nadat je goed hebt nagedacht wat je uit je wereldreis wilt halen, kun je beginnen met een route uit te stippelen. Er zijn verschillende reisbureaus waar je zelf een route kunt samenstellen. Ook geven zij bepaalde pakketten weg waar je uit kunt kiezen. Daarin worden meestal drie continenten gecombineerd. Als één van de routes uit een pakket je bevalt, kun je daar het beste voor kiezen, omdat dat voordeliger is. Bovendien kun je in zo'n pakket vaak ook een bestemming inruilen voor een land naar keuze. Je kunt niet alle landen zien, tenzij je een enorm ruim budget hebt en het niet erg vindt om een paar jaar weg te blijven. Daarom is het handig om een aantal bestemmingen en landen die je graag wilt bezoeken, op een rijtje te zetten en ze als volgt te verdelen:

1. Must See: Je hebt altijd al gedroomd om deze landen een keer te bezoeken.
2. Aanraders: Dit zijn de landen die je wel graag zou willen zien en die meestal door anderen zijn aangeraden, maar die geen must zijn.
3. Reserve: bestemmingen die je leuk lijken, mits ze niet te duur zijn en in het schema passen. Dit kunnen ook bestemmingen zijn die je prima zou kunnen verkennen tijdens een vakantie van twee weken. Die kun je later dus alsnog een bezoekje brengen.

Het is wel duidelijk dat je met de landen die je bij Must See en bij Aanraders hebt gezet rekening moet houden bij het plannen van je reis. Zet deze landen vervolgens in een zo logisch mogelijke volgorde, zodat je in één richting de wereld rond vliegt. Met de rond-de-wereld tickets kun je wel honderden routes maken, maar soms moet je vanwege je budget of vliegroutes ergens een bestemming ruilen of laten vallen. Dan is het handig als je op je lijstje een aantal bestemmingen hebt waar je tussen kunt ruilen in je reisschema.

3. Kies voor een reisbureau

Je hoort wel eens dat mensen hun wereldticket zelf met enkeltjes aan elkaar hebben geplakt. Dat kan natuurlijk wel, maar als je een beperkt budget hebt, is dat niet zo handig. Je kunt beter een wereldticket bij een reisbureau boeken, omdat daar iemand met jarenlange ervaring zit die kennis van regels en vliegmaatschappijen heeft. Hij kan dezelfde route voor je maken en de prijs valt ook nog eens vaak honderden euro's lager uit. In tegenstelling tot het boeken van een retourtje, is het combineren van tickets tot een rond-de-wereld route, een zeer specialistische bezigheid. Je hebt te maken met verschillende luchtvaartmaatschappijen en veel regels en voorwaarden. Zo zijn er bijvoorbeeld tickets waarbij de prijs bepaald wordt door het aantal mijlen dat je met jouw wereldticket gaat vliegen. Een kleine aanpassing van de route, waarbij je een paar honderd kilometer met de trein of bus aflegt, kan ineens honderden euro's schelen. Andere tickets zijn seizoensgebonden, wat kan betekenen dat je honderden euro's kunt besparen als je een paar dagen later vertrekt. Een expert weet dat en kan je daarover adviseren, zodat je dat geld weer kunt gebruiken voor zaken als autohuur, eten en accommodatie.

4. Boek sommige dingen vooraf

Je hebt je ideale wereldreis toch maar met behulp van een expert, via een reisbureau, samengesteld en het ticket is geboekt. Dan is het nu tijd om te kijken naar de overige invulling. Hierbij kun je een verdeling maken tussen wat je van tevoren in Nederland al boekt en wat je ter plaatse zelf regelt. Voor beide is wat te zeggen en het heeft allebei zo z'n voor- en nadelen. Het beste kun je dan ook een mix aanhouden, dus regel een deel in Nederland en een deel ter plekke. Wanneer je dingen van tevoren boekt, ben je onder andere zeker van de prijs en de beschikbaarheid. Je zult in het land zelf niet meer op zoek hoeven, wanneer de nood het hoogst is. Ook heb je in Nederland meer tijd om dingen te vergelijken, dan wanneer je op de plek van bestemming binnen een uur bijvoorbeeld een slaapplaats moet regelen. Van tevoren boeken geeft je dus zekerheid en voorkomt dat je in nare situaties terechtkomt, iets wat je kunt missen als kiespijn tijdens de reis van je dromen.
Aan de andere kant zorgt het van tevoren vastleggen van zaken er ook voor dat je minder flexibel bent in je keuzes tijdens je reis. Daarom is het beter dat je in je reisplanning de ruimte laat om bepaalde dingen ter plekke te regelen. Dat kan bij veel dingen prima, als je er maar op let dat je de volgende zaken in ieder geval wel van tevoren regelt:

De eerste overnachting in elke stad waar je naartoe vliegt. De route weet je, want die ligt nu zo goed als vast. Hierdoor hoef je na een lange vlucht niet langs allerlei hotels en hostels te slenteren, op zoek naar een slaapplek. Ook is het vaak mogelijk om een goedkope transfer te regelen, zodat je opgehaald wordt van het vliegveld. Dat scheelt je in veel landen een ontmoeting met een gretige taxichauffeur die het op je zuurverdiende spaargeld gemunt heeft.Het zal vast wel gebeuren dat je eens verder moet – of wilt – reizen met de bus of trein. Buspassen of treintickets met een open datum kun je dan soms beter in Nederland kopen, want hier zijn ze vaak goedkoper te boeken dan in het land zelf. Je bepaalt dan zelf wanneer je er gebruik van maakt door de open datum. Zo heb je zekerheid, maar toch ook flexibiliteit. Als je in Australië of de Verenigde Staten een campervan of een auto wilt huren, dan is het voordeliger om dat van te voren te doen. Vooral in het hoogseizoen heb je grote kans dat alle auto's of campervans al verhuurd zijn. Riskeer dus niet dat je zonder auto komt te zitten of dat je ter plekke de hoofdprijs moet betalen inclusief allerlei bijkomende verzekeringen en reserveer van tevoren. Sluit een reisverzekering af en lees de voorwaarden goed door, zodat je weet of de verzekering wel alles dekt. Veel mensen denken namelijk dat hun (doorlopende) reisverzekering dekkend is, maar het is maar net wat je ermee van plan bent. Denk dus niet te snel dat een reisverzekering van een paar euro per maand jou gaat dekken bij extreme sporten en verlies van je laptop of dure smartphone. Bedenk goed wat je van plan bent op reis en zorg dat je verzekering je daarvoor dekt.

5. Zorg voor een onvergetelijke ervaring

Dan zijn er nog de kleine dingetjes waar je op moet letten voor je goed en wel kunt vertrekken, zoals de inentingen die je nodig zult hebben en het kopen van de noodzakelijke spullen die je mee moet nemen. Maar dan kun je eindelijk de wereld in en ga je een onvergetelijke ervaring tegemoet. Veel reisplezier!


Bron: KILROY Travel


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Paraglidend de wereld rond

Avonturier Eppo Harbrink Numan wil de wereld rondvliegen in een gemotoriseerde paraglider (paramoteur) om aandacht te vragen voor een dierenrechtenorganisatie. Eerder stak hij als eerste in de geschiedenis met een ultralight vliegtuig de Atlantisc...

0
Reisnieuws
Eindeloos de wereld rond

Gisteren is Nederlands bekendste zeezeiler Henk de Velde begonnen aan zijn allerlaatste wereldreis. Hij heeft Nederland definitief verlaten en wil tot aan zijn dood de wereld rondzeilen, zwerven over de oceanen tot hij sterft.

0
Reisnieuws
Wereldreis met Second Life

Op wereldreis in je luie stoel. Second Life, het gehypte online virtuele softwareprogramma, stelt je in staat om op een doordeweekse dag te ontsnappen naar welk land dan ook, je tweede huis in Italië, of beter: je eigen eiland.

0

Reacties van bezoekers Reageer

jan10e2000

Door: jan10e2000 • Geplaatst op

Ik ben het niet helemaal eens om alles via een reisbureau te laten regelen! Een beetje puzzelen op internet bij prijsvechters in de desbetreffende continenten kan een hoop geld opleveren!

Vorig jaar wilde ik in april naar Shanghai om de wereldexpo te bezoeken (had een pas om binnen te komen voordat hij open ging) en omdat ik dan toch al 'in de buurt ben', dacht ik ook wel even langs Singapore te kunnen om een vriendin te bezoeken... en natuurlijk Beijing voor de Chinese muur.
Het goedkoopste ticket van Dusseldorf - Amsterdam - Singapore - Shanghai - Beijing - Dusseldorf (of Amsterdam) via een reisbureau zou mij volgens het reisbureau rond de 1600,- euro kosten!

Na wat gezoek op internet en bij mijn favo luchtvaartmaatschappij AirAsia was ik zelf maar 830,- euro kwijt voor het volgende ticket:

Dusseldorf - Amsterdam - Beijing. retour via reisbureau voor zo'n 530,-
Tianjin (China) - Kuala Lumpur - Singapore - Bali - Singapore - Kuala Lumpur - Shanghai. Via AirAsia voor ongeveer 300,- (moest nog wel voor 36,- met de trein van Shanghai naar Beijing).

Dus nog een extra retourtje Bali ook en voor ongeveer de helft van de prijs!!!

Reisbureau's kunnen veel. Layovers zijn bijna niet goedkoop te boeken via internet en dat kunnen zij wel. Maar voor als je naar bijvoorbeeld Azie wilt vertrekken, tickets boeken via prijsvechters kan een reisbureau bijna niet.
Het is een beetje puzzelen, maar het is het dubbel en dwars waard!

indy31

Door: indy31 • Geplaatst op

Ik ben het helemaal eens met de tip voor uitbesteden van het vliegticket aan een gespecialiseerd reisbureau wanneer de reis iets ingewikkelder wordt. Een eenvoudige retour boek je het best zelf maar zodra je een tussenstop wilt maken of meer landen wilt bezoeken laten de meeste websites het afweten. Ik ben erg handig met dingen op internet uitzoeken, maar rond-de-wereld-tickets kun je alleen via een bureau boeken. En nog iets, prijzen van vliegtickets zijn niet logisch voor mij als leek; kleine variaties op dezelfde vlucht zoals een dag later vertrekken kunnen al veel in geld uitmaken.

Hier een voorbeeld van onze wereldreis vorig jaar:
- We wilden vertrekken in november 2010 en 6 maanden later terugkomen.
- Nieuw-Zeeland en Azië bezoeken.

Goedkoopste enkele reis Amsterdam - Auckland €802
Goedkoopste retourvlucht Amsterdam - Auckland nov-mei was €1340 (zonder Azië)

Uiteindelijk een RTW geboekt bij Air New-Zealand voor €1352 p.p. (incl €50 boekingskosten). Dus maar €12 duurder dan het goedkoopste retourtje, maar wel met:
* stop-over in Californië (10 dagen gereisd van San Francisco naar LA)
* Stop-over in Fiji (10 dagen strand)
* 3 maanden N-Z
* 3 maanden Azië (via Hong-kong)
* mogelijkheid om data te wijzigen tegen boekingskosten.

Conclusie: Zoek de goedkoopste retourvlucht via een site zoals www.skyscanner.nl maar vraag daarnaast zeker ook een gratis prijsopgave via gespecialiseerde wereldtickets bureaus zoals Tuna Fish en Kilroy.

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

met een beetje speurwerk kan je prima zelf de tickets boeken en ben je meestal goedkoper uit dan bij een reisbureau.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.