Reisnieuws

Zo laat je je kind alleen vliegen

Gepubliceerd: 08 sep 2011
0

Er zijn verschillende redenen dat een kind alleen vliegt: het gaat op bezoek bij opa en oma, die een vakantiehuisje hebben in Spanje, of papa is na de scheiding verhuisd naar Engeland en jij hebt geen behoefte om hem en zijn nieuwe vlam te zien. Dan zet je je kind toch gewoon op het vliegtuig. Het is helemaal niet raar, want maandelijks reizen er duizenden kinderen alleen per vliegtuig. We zochten uit waar je op moet letten als je kind alleen vliegt.

In het aantal kinderen dat alleen vliegt – door de luchtvaartmaatschappijen ook wel Unaccompanied Minors (UMs) genoemd – is vooral tijdens de schoolvakanties een stijging te zien: als de kids op kamp gaan, een familielid bezoeken of een gescheiden ouder in een andere stad opzoeken. Voor het kind kan een solovliegreis spannend of zelfs beangstigend zijn. Maar ook voor ouders is het geen pretje en kan het zelfs zenuwslopend zijn om je kroost aan een vreemde toe te vertrouwen. Het is daarom goed om te weten waar je aan toe bent en waar je op moet letten voor je je kind de lucht in stuurt.

Begeleiding

Sommige luchtvaartmaatschappijen nemen geen kinderen mee zonder toezicht van een volwassene, maar er zijn ook maatschappijen die dat wel toestaan en ervoor zorgen dat er begeleiding klaarstaat. Je moet dan wel bij de boeking van het vliegticket aangeven dat het om een alleenreizend kind gaat. Onder Unaccompanied Minors verstaat KLM kinderen van vijf tot veertien jaar. Andere vliegtuigmaatschappijen zoals Transavia, Martinair en Arkefly hebben begeleiding klaarstaan voor kinderen van vijf tot elf jaar.

Young Passengers

Als je kind ouder is dan elf - of in het geval van KLM veertien - jaar, wordt hij als Young Passenger gezien en mag hij zonder begeleiding reizen. Als je daar niet gerust op bent, kun je ook voor je puber tot zestien jaar - bij KLM tot zeventien jaar - deze speciale service aanvragen. Er zal dan, net als bij de Unaccompanied Minors, goed op hem worden gelet.

Kosten

Let er wel op dat de airlines extra kosten in rekening brengen voor een Unaccompanied Minors-service. Zo moet je bij KLM en Transavia € 50 servicetoeslag betalen voor een enkele vlucht binnen Europa. Voor een retourvlucht geldt een dubbele toeslag. KLM vraagt voor intercontinentale vluchten € 75 extra voor een enkeltje met begeleiding. Als er bij begeleiding van Young Passengers overgestapt moet worden, vraagt KLM een vergoeding van € 65 voor de service binnen Europa en € 90 bij een intercontinentale overstap.

Bij Martinair krijgen kinderen tot en met elf jaar sowieso begeleiding van iemand van de luchtvaartmaatschappij. Hier vragen zij geen extra vergoeding voor. Je betaalt alleen de prijs van het ticket. Als je toezicht wilt voor je puber tot zestien jaar, dan wordt er bij Martinair € 60 per enkele reis in rekening gebracht.

Arkefly rekent € 40 extra voor alleenreizende kinderen, die reizen van of naar Middellandsezee- en Europese bestemmingen. Op vluchten naar verre bestemmingen wordt bij deze airline geen toeslag berekend.

Procedure

Bij de meeste airlines is de procedure voor een Unaccompanied Minors-service ongeveer hetzelfde. Bij de boeking van het ticket moet je aangeven dat het om een alleenreizend kind gaat en dat er gebruik gemaakt gaat worden van de service. Bij de boeking moeten de contactgegevens staan van de mensen die het kind brengen en op de plaats van bestemming weer ophalen van het vliegveld.

Op de luchthaven tekent de ouder of voogd een Handling Advice formulier, dat bij de reservering of voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij wordt ingediend. Hiermee machtig je de airline om je kind te begeleiden. Het kind kan dan inchecken, maar alleen onder begeleiding van een volwassene. Vervolgens moeten kind en voogd zich vervolgens bij de assistance desk melden. Op Schiphol is dat tussen vertrekhal 1 en 2. Het kind wordt dan overgedragen aan een begeleider van de luchtvaartmaatschappij. Die brengt de minderjarige naar de gate.

In het vliegtuig zorgt het cabinepersoneel voor het kind. Wel moet de de begeleider op de luchthaven blijven wachten totdat het vliegtuig is vertrokken. Op de plaats van aankomst zorgt een medewerker er persoonlijk voor dat het kind wordt overgedragen aan het persoon die de alleenvliegende jongere weer komt ophalen. De ouder of het kind wordt alleen meegegeven aan de persoon die door de ouder of voogd is gemachtigd om dat te kunnen doen. Deze moet dan weer het document voor de overdracht van het kind tekenen.

Bereid je kind goed voor

Voor een kind is het net zo spannend als voor jou om alleen te vliegen. Zorg er dus voor dat het kind er klaar voor is en laat het niet zijn eerste vlucht zijn. Het is fijner voor het kind als het al samen met jou of een andere volwassene heeft gevlogen en een beetje weet hoe het systeem werkt. Zorg er in ieder geval voor dat het kind goed voorbereid op reis gaat. Stop in zijn handbagage dus voldoende snacks, geld, een opgeladen mobiele telefoon met voorgeprogrammeerde contact- en noodgevalnummers en leuke activiteiten, zoals een puzzelboekje of een gameboy voor in het vliegtuig. Praat van tevoren met je kind over wat het kan verwachten en wat hij moet doen als er iets misgaat. Ook moet je er rekening mee houden dat het kind niet constant een begeleider naast zich heeft zitten in het vliegtuig. Er komt dan gewoon af en toe iemand kijken of alles wel goed gaat met de minderjarige. Stel je kind daarvan op de hoogte en druk hem op het hart dat hij zich tot die begeleider moet wenden als er iets is.

Low budget maatschappijen

Low budget maatschappijen, zoals Easy Jet, laten kinderen jonger dan veertien jaar niet alleen reizen. Ook bieden zij geen begeleiding. Ook Ryanair laat kinderen jonger dan zestien jaar niet alleen vliegen en heeft ook geen service voor deze groep. Let er dus goed op of de luchtvaartmaatschappij deze service wel aanbiedt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Hoofdbeeld door: marsman.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Geboorte tijdens vlucht

Afgelopen vrijdag is tijdens een vlucht van Southwest Airlines op een hoogte van negen kilometer een moeder bevallen van een gezonde zoon.

0
Reisnieuws
Vrouw bevalt in vliegtuigtoilet

Wat mensen al niet achterlaten in een vliegtuig… Een vrouw uit Samoa beviel gisteren tijdens een vlucht naar Nieuw-Zeeland, maar liet haar pasgeboren baby achter op het toilet.

0
Reisnieuws
Ouders vergeten peuter

Het leek een scène uit Home Alone. Een familie uit de Filipijnen die emigreerde naar Canada, vergat tijdens een overstap in Vancouver hun zoontje mee te nemen in het vliegtuig naar eindbestemming Winnipeg.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.