Reisnieuws

Ken je de handbagageregels wel?

Gepubliceerd: 22 aug 2011
1

Hoewel al enige jaren de regel geldt dat je maar beperkt vloeistoffen in je handbagage mee mag nemen en nagelschaartjes als gevaarlijk object worden gezien, lijkt nog lang niet iedereen van de regels op de hoogte en wordt er nog met grote regelmaat parfum, deo and gel geconfisqueerd. Om niet voor dergelijke verrassingen te komen staan, zet Columbus de regels voor artikelen die niet mee mogen in je handbagage voor je op een rij.

Sinds 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers die vertrekken van – of overstappen op – een luchthaven binnen de Europese Unie (EU), nieuwe regels voor wat meegenomen mag worden in de handbagage. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vloeistoffen en gels die je van huis hebt meegebracht en vloeistoffen die je in de Duty & Tax Free winkels hebt gekocht. Alles wat je na de paspoortcontrole en de douane hebt gekocht, mag je namelijk wel meenemen als handbagage, omdat het door het winkelpersoneel verzegeld wordt in een speciale plastic tas.

Vloeistofregel vaak vergeten

Uit onderzoek van reisorganisatie World Ticket Center onder vijfhonderd klanten blijkt dat 1 op de 6 Nederlanders de vloeistofregel op luchthavens nog wel eens vergeet. 84% zegt zich goed bewust te zijn van de regel en nog nooit problemen te hebben gehad met teveel vloeistof in zijn handbagage, terwijl 16% van de ondervraagden sinds de regelgeving weleens vloeibare producten heeft moeten weggooien. Onder de weggegooide producten staat spuitdeodorant aan kop met 21%, 17% zag zijn parfum in de prullenbak verdwijnen, 14% lenzenvloeistof, water en frisdrank werd bij 12% van de ondervraagden ingenomen, alcoholische drank bij 11%, zonnebrandcrème 10%, etenswaar 9% en overige producten 6%.

Redenen van vergeten

Hoewel de strenge regel inmiddels al vijf jaar van kracht is, hebben toch veel vliegtuigreizigers teveel vloeistoffen bij. 31% geeft als reden dat ze het vergeten zijn uit de handbagage te halen vanwege tijdgebrek. 28% zegt niet te weten dat gels en spuitbussen ook als vloeistoffen worden gezien, 20% is door de spanning van het vliegen de vloeistofregel helemaal vergeten en 21% beweert thuis of op de vakantiebestemming er niet aan hebben gedacht de ontdekte vloeistof alsnog in de koffer te stoppen.

Vloeistoffen verboden dankzij terroristen

De regels voor vloeistoffen in de handbagage zijn ingevoerd na de arrestaties van terrorismeverdachten in Groot-Brittannië in augustus 2006. De verdenking bestaat dat deze personen vloeibare explosieven wilden gebruiken voor een terroristische aanslag. Om de kans daarop te verkleinen, wordt het meenemen van vloeistoffen in de handbagage beperkt en strenger gecontroleerd.

Lijst Verboden Goederen Handbagage

Om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen, moet je eerst door de beveiligingscontrole voordat je het vliegtuig instapt. Je handbagage moet hierbij op een lopende band worden gelegd en gaat door een scanner om te controleren of er geen stoffen en voorwerpen inzitten die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning of de veiligheid van het vliegtuig. De EU heeft een Lijst Verboden Goederen Handbagage opgesteld als leidraad voor de artikelen die zeker geweigerd zullen worden bij de controle.

Zo staan op de lijst van verboden middelen:
Vuur- en andere wapens; katapulten, ball bearing guns (BB-guns), alarmpistolen en zelfs speelgoedgewerenVoorwerpen met een scherpe rand of punt – denk aan messen, scharen, werpsterren en ijsschaatsenStompe voorwerpen waarmee verwondingen kunnen worden aangebracht, zoals biljart-, snooker en poolkeus, golfclubs, hengelstokken en skateboards

Onder gevaarlijke stoffen die niet mee aan boord mogen, wordt verstaan:
Explosieven en brandbare stoffen – benzine, aanstekervloeistof, verfverdunner, dranken met een alcoholgehalte van meer dan 70%, vuurwerk en verfverdunnerChemische en toxische stoffen – brandblussers, radioactief materiaal en batterijen met vloeibaar elektrolytAlle vloeistoffen die niet verpakt zijn in speciale plastic zakken.

Vloeistoffen en gels in de handbagage

Als je vloeistoffen, gels of spuitbussen mee op reis wilt nemen, kun je die het beste voordat je incheckt in je koffer stoppen die het ruimbagage in gaat. Als je onderweg toch graag je haar wilt wassen en dus shampoo nodig hebt, of je lenzen 's nachts uit wilt doen en je lenzenvloeistof hierbij onmisbaar is, kun je deze vloeistoffen alleen onder bepaalde voorwaarden in je handbagage meenemen:
De vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal honderd milliliterVerpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één literElk persoon reist met maximaal één plastic zakje van één literMedicijnen en babyvoeding zijn alleen toegestaan als kan worden aangetoond dat ze écht nodig zijn tijdens de reis

De speciale plastic zakjes

Je lenzenvloeistof mag dus mee het vliegtuig in, mits deze in een speciaal plastic zakje verpakt is. Het doorzichtige, hersluitbare, plastic éénliterzakje dat aan de Europese eisen voldoet, kun je van tevoren kopen in winkels als Blokker en Marskramer. Dit doorzichtige plastic zakje is nodig voor de controle op de luchthaven. Als alle verpakkingen bij elkaar in het zakje zitten, kan het beveiligingspersoneel namelijk in één oogopslag zien of aan de regels is voldaan. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten wordt aangeboden. De controles zullen sneller gaan als alle passagiers hun spullen op deze manier verpakken. Als je vloeistoffen en gels tóch los in je handbagage houdt, moet je er rekening mee houden dat ze bij de beveiligingscontrole worden ingenomen.

Taxfree mag mee

Als je dus in het vliegtuig op Schiphol stapt, mag je alles wat je na de beveiligingscontrole – bij de Duty & Tax Free winkels – hebt gekocht gewoon in je handbagage meenemen. Maar ook hier gelden speciale regels voor vloeibare stoffen. Het is je vast wel opgevallen dat vloeistoffen en gels die in taxfree winkels of aan boord van het vliegtuig zijn gekocht, voor je verpakt en verzegeld worden. Het zegel is één dag geldig en mag niet verbroken worden als je op een andere luchthaven moet overstappen. Je moet hiermee wachten tot je op je eindbestemming bent aangekomen. Ook moet duidelijk aan te tonen zijn dat de vloeistoffen of gels op de dag van de vliegreis gekocht zijn. Deze datum staat op de verzegelde verpakking.

Taxfree gekocht buiten EU mag niet mee

Als je buiten de Europese Unie vloeistoffen hebt gekocht, gelden er weer andere voorwaarden - ook als deze tax free op een niet-Europese luchthaven zijn gekocht. De vloeibare tax free artikelen zullen dan op de luchthaven van Schiphol in beslag worden genomen, zelfs als deze verzegeld zijn. Dit geldt ook voor aankopen die je aan boord van een niet-Europese luchtvaartmaatschappij hebt gedaan.

Transfer op een Europese luchthaven

Heb je verzegelde vloeibare artikelen vanuit een niet-Europese luchthaven, zoals de Verenigde Staten, Canada of Maleisië meegenomen en hoef je alleen maar over te stappen op een Europees vliegveld, dan mag je deze wel meenemen op je volgende vlucht. Let op: dit geldt weer niet wanneer je doorvliegt naar de Verenigde Staten of wanneer je met Delta Airlines naar Mumbai vliegt.

Transfer op een niet-Europese luchthaven

Als je vanuit een Europees vliegveld vliegt en over moet stappen op een niet-Europees vliegveld, dan kun je de tax free vloeistoffen, gels of spuitbussen na de douanecontrole beter even in je ingecheckte bagage steken. Vooral als je naar de Verenigde Staten op weg bent, zullen de tax free vloeistoffen en gels die op een Europese luchthaven gekocht zijn, door de beveiligingscontrole op het niet-Europese vliegveld waar je transfereert, worden ingenomen. Dit is een TSA (Transportation Security Administration)-regel en geldt voor alle vluchten vanuit Europa naar de Verenigde Staten.

Als je binnen Europa transfereert en je vliegt door naar de Verenigde Staten, dan wordt je geadviseerd je tax free aankopen te doen op de luchthaven waar de overstap plaatsvindt en niet op het vliegveld van vertrek.

Uitzonderingen op deze regel zijn de Canadese luchthavens Montreal Pearson International Airport en Montreal Trudeau International Airport. Als je vanuit Schiphol op één van deze vliegvelden moet overstappen, mag je de tax free gekochte vloeistoffen wel meenemen op de volgende vlucht.

Transfer in Australië

Als je overstap in Australië plaatsvindt, kun je je taxfree gekochte vloeistoffen, gels of spuitbussen gedag zwaaien. Deze mogen namelijk alleen mee in je handbagage als ze in Australië zijn gekocht.

Per ongeluk verkeerd ingepakt?

Heb je na het lezen van deze regels toch per ongeluk je nagelschaartje in je handbagage gepakt in plaats van in je ruimbagage? Dan kun je die beter voor het inchecken snel nog even in je koffer stoppen. Ook als je pas na het inchecken erachter komt dat je een artikel in je handbagage hebt wat gegarandeerd zal worden afgekeurd bij de beveiligingscontrole, kun je je hierbij neerleggen en deze schouderophalend bij de beveiligingsbeambte achterlaten, maar je kunt het ook tegen betaling laten versturen. Daarvoor kun je terecht bij de servicepunten in de vertrekhallen.


Hoofdbeeld door: Mindonfire.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Snellere controle Schiphol

Erger jij je ook aan de lange rij bij de douane voordat je eindelijk het vliegtuig in mag? Vanaf 2010 is dit voor Europese passagiers voorbij.

0
Reisnieuws
Strengere controle op Schiphol

Op de meeste plekken in Schiphol zijn intensieve cameracontroles aangelegd om per dag live te volgen en alle gebeurtenissen vast te leggen. De afgelopen drie jaar werd er in het geheim aan gewerkt.

0
Reisnieuws
Eind vloeistofregels handbagage

Deze zomer presenteert de Europese Commissie een stappenplan ter afschaffing van de vloeistoflimieten in de handbagage van luchtvaartpassagiers. Het besluit volgt op klachten van passagiers, het Europees Parlement en luchtvaartmaatschappijen.

0

Reacties van bezoekers Reageer

Madeleine

Door: Madeleine • Geplaatst op

Elke luchthaven werkt weer anders. Zo vlieg ik al jaren ongestoord met een nagelvijl in mijn tas vanaf Schiphol en moest ik het ding op Rotterdam Airport in de container gooien of afbreken tot het niet langer was dan 6 centimeter. Op mijn opmerking dat Schiphol daar niet moeilijk over doet: 'elke luchthaven bepaalt zelf wat wel en niet mag'.
Ook: in Amerika geen enkel probleem met vloeistoffen in een toilettas in handtas. Schiphol overigens ook niet.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.