Reisnieuws

Social media bepalen reisplannen

Gepubliceerd: 24 aug 2011
0

Met alle sociale media, apps en smartphones die anno 2011 beschikbaar zijn, vraag je je af hoe je (groot)ouders ooit hun vakantie doorkwamen zonder internet. Niet alleen gebruiken we sociale media als we op reis zijn, maar ook bij het plannen van onze vakantie hebben Facebook, Twitter en Hyves meer invloed dan ooit.

Reismaatje zoeken

Nieuwkomer op het gebied van sociale media is Tripl.com. Op deze site kun je vanaf nu thuis of onderweg ontdekken welke leuke en interessante reizigers je op je reis kunt ontmoeten. Heeft je reismaatje een hekel aan kunst en wil hij niet mee naar het Guggenheim? Via de site zoek je gewoon welke reiziger er in dezelfde week in New York is en met je mee wil. Om van hun concurrenten te leren, heeft Tripl.com gelijk maar even een interessante analyse losgelaten op Facebook, Twitter en de rest. En hieruit blijkt dat de sociale media steeds meer onze reisplannen bepalen.

Facebookfans

Zo rekende de site uit dat de vijf grootste vliegtuigmaatschappijen samen maar liefst ruim 2,5 miljoen fans hebben op Facebook. South West Airlines staat met kop bovenaan, met meer dan 1,5 miljoen fans. En ook op Twitter doet deze Amerikaanse vliegtuigmaatschappij het goed met ruim 1 miljoen volgers. Dat het zin heeft om je als reisorganisatie op Facebook te profileren, blijkt wel uit het feit dat 69% van de reisorganisaties hun aantal reizen zag groeien door het gebruik van deze Amerikaanse vriendensite. En ook door actief te zijn op Twitter, steeg het aantal geboekte reizen met bijna 50%.

Op de bank slapen

En dan is er nog Couchsurfing.com, de socialmedia-site om gratis bij vreemden 'op de bank' te slapen. Ook deze site speelt een grote rol bij het plannen van vakanties, zij het vooral die van wat minder gefortuneerde reizigers die op vakantie graag in contact komen met locals. Jaarlijks vinden 680.000 couchsurfers een plekje op de bank van een local. En slaap je wel graag in andermans huis, maar wil je de bewoners er liever niet bij hebben, dan kun je altijd nog terecht op netwerksites voor huizenruil, die als paddenstoelen uit de grond schieten.

Wifi

Tot zover het gebruik van sociale media om thuis je reis te plannen. Maar eenmaal op reis is er geen enkele reden je smartphone en laptop thuis te laten. Elk zichzelf respecterend hotel of café heeft wi-fi en dus kun je al reizend door blijven plannen, je vrienden laten weten waar je uithangt en foto's uploaden van je allereerste bungeejumpervaring of fantastische uitzicht op de Ganges. Inmiddels geeft zelfs 40% van de Europese reizigers aan dat sociale media op vakantie voor hen onmisbaar zijn.

Ergernis

Maar al dit gebruik van sociale media heeft ook een keerzijde. Er is natuurlijk geen vuiltje aan de lucht als je reisgenoot en jij allebei een smartphone hebben en het jullie favoriete bezigheid is om op een zonnig terrasje te twitteren dat jullie op een zonnig terrasje zitten. Pijnlijker wordt het pas als je reisgenoot geen smartphone heeft of deze heeft thuisgelaten en graag een goed gesprek met je wil. Reisorganisatie World Ticket Center zocht uit dat bij ruim 20% van de stellen en gezinnen ruzie ontstaat bij het checken van Hyves, Facebook en Twitter. Dus wil je niet dat je reisplannen zich ongewild wijzigen door een plotseling vertrekkend familielid, laat dan je smartphone of laptop thuis. Of boek in je eentje een reis op de 'SeaTweetup' Cruise. Varend op zee organiseert Norwegian Cruise Line verschillende 'tweet & blog'- evenementen, voor de echte sociale media die-hards.

Hoofdbeeld door: vaboza.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.


deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Vellah Bogle
De 10 beste reisapplicaties voor de BlackBerry

De tijd dat je een mobiele telefoon alleen maar gebruikte om mee te bellen en te sms-en, ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn smartphones als de BlackBerry net kleine computers, waar je naar wens allerlei programma's op kunt zetten. En laat dat ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.