Reisnieuws

De Grondwet van de Passagier

Gepubliceerd: 16 aug 2011
0

Reizen per vliegtuig is de snelste manier om van A naar B te komen. Maar samen met driehonderd man lange uren doorbrengen op een halve vierkante meter per persoon vergt nogal wat van de vliegende mens. Tijd voor wat regels, dus. Lonely Planet kwam na een uitgebreid onderzoek onder lezers tot de volgende 'Grondwet van de Vliegtuigpassagier'.

Iedere vliegtuigpassagier heeft...

Artikel I …Het recht om zijn schoenen uit te doen

Elke passagier heeft het recht zich van zijn schoeisel te ontdoen, mits deze actie geen onaangename geur verspreidt of andere gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ook zal de passagier die zich op kousenvoeten richting toilet begeeft, geen strobreed in de weg gelegd worden. Dat deze heer of dame de kans loopt in de urine van een voorganger te gaan staan, moet hij of zij helemaal zelf weten.

Artikel II …Vrijheid van ongewenste geuraanvallen

Overmatig gebruik van aftershave, broodjes salami en tenenkaas: ongewenste geuren kunnen een aangename vliegreis flink verstoren. Elke passagier heeft dan ook het recht op een geurvrije vlucht.

Artikel III …Het recht om alcohol te consumeren

Enkele uitzonderingen daargelaten, zoals minderjarigen en alcoholisten, heeft elke passagier het recht naar eigen inzicht wijn, bier of sterke drank tot zich te nemen. Boze blikken richting de alcoholgebruiker zijn onrechtmatig, tenzij het voorgaande artikel door deze persoon wordt overtreden.

Artikel IV …Het recht om achterover te leunen

Dit recht gaat wel gepaard met een aantal 'mitsen'. Natuurlijk heeft elke passagier het recht zijn stoelleuning naar achteren te zetten, maar deze actie moet wel voorafgegaan worden met een vriendelijke blik achterom. En deze blik is dan niet alleen bedoeld om net te doen of het welbevinden van je buurman je iets kan schelen. Ook kun je zo even checken of de knieschijven van desbetreffende buurman echt niet verbrijzeld zullen worden door jouw actie.

Artikel V …Het recht op een armleuning

Uiteraard zijn er geen regels voor, maar elke passagier heeft het recht op tenminste één armleuning. Aangezien de middelste passagier al de minste voordelen heeft, niet uit het raam kan kijken noch directe toegang tot het gangpad heeft, ligt het voor de hand dat hij of zij beide armen mag laten rusten. Passagiers aan gangpad- en raamkant zullen het met de overgebleven armleuning moeten doen. Is er geen middelste zitplaats? Dan geldt helaas het recht van de sterkste voor de middelste armleuning.

Artikel VI …Het recht op een schone reisomgeving

Kauwgom onderop je stoel, gebruikte kotszakjes (al dan niet voor het doel waar ze voor gemaakt zijn) en afgekloven appels in het vakje in de stoel voor je; niet prettig om uren door te brengen in een vervuilde omgeving. Gij zult dus uw naasten niet lastigvallen met uw afval.

Artikel VII …Zwijgrecht

Te allen tijde heeft een passagier het recht om niet te reageren op jouw uitgebreide verhalen over je geweldig getalenteerde kinderen, je kat of de reuma van je moeder, behalve wanneer deze informatie nuttig is in noodsituaties en kan voorkomen dat het vliegtuig neerstort. Wanneer je na een half uur tegen je buurman aanlullen nog geen reactie hebt gekregen, respecteer dan zijn zwijgrecht en zoek een ander slachtoffer.

Artikel VIII …Het recht op lozing van natuurlijke producten

Op geen enkele wijze zal een passagier die op welk moment van de dag of nacht dan ook zijn behoefte moet doen, in zijn poging gehinderd worden. Uiteraard is het uitermate irritant als je net in slaap bent gevallen en je juist op dat moment in je zij gepord wordt door je buurman met zijn foute timing. Maar toch weegt het recht op toiletbezoek zwaarder dan het recht om in slaap te vallen. Hierbij aansluitend geldt tevens dat onnodig oponthoud op het toilet vermeden dient te worden om ook wachtende toiletbezoekers hun recht te kunnen doen gelden.

Artikel IX …Het recht om in de lucht te blijven

Inmiddels is het algemeen bekend dat mobiele telefoons en andere elektronische apparaten een gevaar kunnen betekenen voor het vliegverkeer. Hoewel dit feit onder andere door het populair wetenschappelijke tv-programma MythBusters ontkend wordt, doe je je medepassagiers een lol en stuur je niet nog even snel een sms'je naar je geliefde om te zeggen dat je nu echt de lucht in bent. Je medepassagier wil namelijk ook graag veilig aankomen op de plaats van bestemming.

Artikel X …Het recht van overpad

Geen enkele passagier mag voor, tijdens, maar vooral ook niet na de landing het gangpad blokkeren. Zodra het vliegtuig geland is, meteen het bagagecompartement induiken om als eerste weg te kunnen, is not done. Zonder dat er beweging op het gangpad mogelijk is, zul je het recht van overpad van je medepassagier respecteren.

Artikel XI … Het recht op een irritante-kinderen-vrije vlucht

Alle passagiers hebben het recht op een vlucht zonder kinderen die tegen hun stoel aantrappen, aan hun haar trekken of hun met snot doordrenkte knuffels op hun schoot werpen. Hier mag stevig tegen worden opgetreden. Een uitzondering vormen krijsende babies, die zijn immers nog niet toerekeningsvatbaar.

Artikel XII … Het recht op licht

Wanneer de cabinelichten uit zijn, geldt voor alle passagiers het recht om het leeslampje te gebruiken. Daar is deze tenslotte voor bedoeld. Het luikje van het raam dient echter wel met beleid open geschoven te worden. Jij hebt dan misschien wel recht op licht, maar voor je buurman geldt het recht om niet verblind te worden.

Artikel XIII … Het recht om meeglurende buren een vernietigende blik toe te werpen

Soms betrap je jezelf erop: bij gebrek aan eigen meegenomen lectuur dwalen je ogen bijna als vanzelf af naar het boek van je buurman. Niet doen, want het recht op privacy geldt zeker ook in het vliegtuig en met slechts tien centimeter afstand tussen jou en de passagier naast je, is dit recht des te belangrijker.

En bij al deze artikelen geldt de gulden regel, zo mooi in het Engels verwoord: 'Do unto others as you would have them do unto you', ofwel 'behandel een ander zoals je zelf behandeld zou willen worden', en je stapt weer zonder kleerscheuren en al te veel irritaties het vliegtuig uit.


Kun jij je vinden in deze grondrechten, mis je nog een recht of zou je het liefst er meteen weer één afschaffen? Laat het ons weten via de reacties hieronder!

Hoofdbeeld door: mprophet.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Mobiel aan in vliegtuig gevaarlijk

De meeste vliegtuigreizigers hebben zo hun twijfels over de aankondigingen voor de vlucht om je mobieltje en andere elektronische apparaten uit te schakelen. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat elektronische apparatuur tijdens een vlucht wel deg...

2
Reisnieuws
Door: Jussi Megens
Top-10 irritaties in vliegtuig

In opperbeste stemming stap je het vliegtuig in, op weg naar misschien wel je droombestemming. Totdat dat kind begint te jengelen, de buurman ellenlange oninteressante verhalen begint te vertellen of je de stoel van je buurman in je nek krijgt. He...

6

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.