Reisnieuws

Zo integreer je bij de locals

Gepubliceerd: 10 aug 2011
0

Mensen hebben de eigenschap er graag bij te willen horen. Het is dan ook heel vervelend als je op reis bent en het gevoel hebt een buitenbeentje te zijn. Wat je ook probeert, met je handige woordenboekje in de hand word je maar niet serieus genomen. Laat ze maar lachen, want met deze tien tips ben jij in no time één van de locals.

1. Raak de kaart kwijt

Het is overduidelijk als je met je hoofd in een map gestoken staat: daar heb je een verdwaalde toerist. Van een buitenlander, die onzeker is over zijn precieze locatie kan makkelijk misbruik worden gemaakt. Zo heb je in sommige landen van die locals die er maar wat graag gebruik van maken om een verdwaalde toerist wel even de weg te wijzen. Wat diegene er dan niet bij vermeldt, is dat hij wel betaald dient te worden zodra de bestemming is bereikt. Ook voor verkopers ben je met je verwarde blik een gemakkelijke prooi. Ze klampen zich meteen aan je vast zodra je ook maar de weg durft te vragen. Het is begrijpelijk dat het bijna onmogelijk is om rond te lopen in een grote – voor jouw onbekende – stad zonder een kaart. Maar maak toch een dag vrij om de omgeving uit te stippelen en bestudeer deze goed voordat je je vakantieadres verlaat. Als je toch de weg niet meer weet, spring dan even een café in en dubbelcheck de omgeving op je – goed opgeborgen – map of vraag een lokale winkelbediende om hulp, om te voorkomen dat je wordt aangeschoten op straat.

2. Dress to impress

Mensen vellen hun eerste indruk over je aan de hand van je uiterlijk en dan zijn je kleding en haarstijl toch wat meteen opvalt. De kleinste accessoire kan al verraden dat je een toerist bent. Zo val je al snel buiten de boot als je met helderwitte sneakers rondloopt, terwijl de rest eenvoudige trappers of slippers draagt. Niet alleen kun je door de verkeerde kledingkeuze opvallen, maar in sommige landen kun je er ook mensen mee beledigen. Er zijn namelijk culturen die de voorkeur geven aan je lichaam bedekken in plaats van zoveel mogelijk huid te laten zien. Door de stad wandelen in je kortste short of een laag uitgesneden jurk zal dan resulteren in geschokte blikken en de veronderstelling dat je een onbewuste toerist bent, is dan snel gemaakt. Met een beetje research voor je de bestemming bereikt, kun je leren dat knielange rokken of broeken en een sjaal om je schouders te bedekken minder beledigend zullen zijn en dat je daarmee meer respect zult krijgen.

3. Laat de backpack thuis

Het is anders als je ook daadwerkelijk gaat backpacken. Maar als je alleen van plan bent om door de stad te slenteren, waarbij je alleen maar wat van de omgeving wilt zien en niets gaat doen wat veel inspanning vergt, dan is een rugzak - of backpack - wellicht niet nodig. Vrouwen kunnen hun dagelijkse spulletjes en een camera wel in een handtas stoppen en mannen kunnen beter niet meer dan een portemonnee en een zakformaat camera bij zich dragen - liefst in hun broekzak - als ze op een normale dag de deur uit gaan.

4. Laat de grote camera achterwege

Een grote camera om je nek hebben hangen is één van de meest opmerkelijke tekenen dat je een toerist bent. Bovendien ben je zo een groter doelwit voor zakkenrollers dan met een kleine zakcamera. Als je al een tijdje op de locatie bent en al een dag of twee in dezelfde omgeving hebt rondgelopen, dan heb je genoeg gelegenheid gehad om ‘snap happy’ te zijn geweest. Je kunt nu lekker van de gebeurtenissen om je heen genieten, terwijl je je gemakkelijker tussen de locals mengt.

5. Ken de lokale hot spots

Om de favoriete plekjes van de locals te vinden, is wel wat research vereist. Het is niet altijd even gemakkelijk om de lokale hangplaatsen te vinden, maar als je ze eenmaal hebt gevonden, kun je wel goed de lokale cultuur beleven. Veel van de toeristische attracties of plekken lijken zo erg op thuis dat de beleving niet meer zo buitenlands is. Als je je verdiept in de lokale hangplekken, word je meer gezien als een local.

6. Loop niet te koop met je nationaliteit

Natuurlijk ben je trots op je vaderland en vind je het ook leuk om de Nederlandse vlag uit te hangen als de koningin jarig is of als Nederland door is naar de finale van het Wereld Kampioenschap voetbal. Maar als je niet als een toerist gezien wilt worden op reis, kun je die vlag en ook je oranje voetbalshirt misschien beter in je koffer laten.

7. Wees niet bang nieuwe gerechten te proberen

De lokale keuken is voor velen één van de hoogtepunten van het reizen. Er zijn zoveel fantastische gerechten op de wereld die je moet uitproberen, dat kieskeurig zijn geen optie lijkt te zijn. Wanneer je naar een lokaal restaurant gaat of bij een local thuis wordt uitgenodigd voor het avondeten, zal het bestellen van patat, in plaats van je over te geven aan een nieuw recept, je niet alleen bestempelen als toerist, maar het kan ook de kok beledigen. Natuurlijk kan er een gerecht bij zitten waar je niet zo dol op bent, maar er zijn vast meer gerechten waar je spijt van zou hebben dat je ze niet hebt geprobeerd.

8. Leer de basiswoorden

Enkele basiszinnen kennen en weten hoe je iemand moet groeten kan heel handig zijn. Voor het vragen van de prijs, de weg kunnen vragen en weten waar je het dichtstbijzijnde toilet kunt vinden. is ennige vorm van communicatie wel nodig. Met je zakwoordenboek rondlopen is dan geen optie, want dan ben je overduidelijk toerist. Het is daarom handig om al vooraf enkele woorden in de taal van je vakantieland in te studeren. Niet alleen maakt het je leven handiger tijdens de reis, maar je integreert ook beter in de cultuur ter plaatse.

9. Gebaar op gepaste wijze

Lichaamstaal kan net zo nuttig zijn als de taal. Het is een communicatiewijze an sich. Het kan heel handig zijn om de lokale gebaren te kennen. Niet alleen zal het je helpen om te passen bij de lokale bevolking, maar het kan ook een mogelijk conflict voorkomen. In sommige culturen kan een voor ons aardig gebaar namelijk heel beledigend zijn. Zo kan het gebaren naar iemand om naar je toe te komen met je handpalm omhoog in sommige landen juist een teken van bedelen zijn. Daar kun je dan beter met je handpalm naar beneden gebaren als je wilt dat iemand komt.

10. Ken enkele lokale feiten

Om te voorkomen dat je wordt gebrandmerkt als een toerist, is het verstandig om wat van de geschiedenis van het land te weten of enkele lokale feiten te kennen. Vooral als je een langere tijd in een land bent kan dit ook heel leerzaam voor jezelf zijn. Bovendien waarderen de locals het als je je best doet om wat meer over hun land te leren en jezelf te integreren. Dat zou jij andersom toch ook waarderen?


Hoofdbeeld door: JohnFraissinet.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Veerle Maris
Reiziger versus toerist

De bestemmingen die je bezoekt wil je natuurlijk zo goed mogelijk leren kennen. Met een verdwaald gezicht, ongepaste kleding en je reisgids met alleen tien hotspots lukt dit alleen niet altijd en dat komt je kennismaking met de locatie niet ten go...

7
Reisnieuws
Egoistische toerist: opgelet!

Een dringend advies voor alle strandgangers: houd geen strandstoelen bezet en mannen, laat alsjeblieft die ielige speedo thuis! Een overzicht van irritaties op het strand.

2
Reisnieuws
Ergste toerist: de Fransman!

Wat wij Nederlanders eigenlijk altijd al hebben geweten, is nu officieel bevestigd: de Fransen zijn de ergste toeristen ter wereld. Ze scoren het slechtst op beleefdheid en fooien.

6

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.