Reisnieuws

Zo reis je tijdens Ramadan

Gepubliceerd: 13 aug 2011
0

De Ramadan is in volle gang en het is augustus, vakantiemaand. Wellicht reis je naar een van de landen waar een meerderheid van de bevolking moslim is, zoals Indonesie, Egypte, Turkije of Marokko. Wel zo handig om je voor en tijdens je reis te verdiepen in deze vastenmaand. We geven je 5 tips om je reis zo soepel en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

1. Ken de principes

Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Dit jaar begon de vastenmaand op 1 augustus, en tot en met 29 augustus 2011 zullen moslims van zonsopgang tot zonsondergang afzien van eten, drinken, tabak en seks. Na zonsondergang mag er wel gegeten en gedronken worden, de zogenaamde iftar. Vasten is een van de pijlers van de islam en doel is om de geest te zuiveren. Een andere peiler van de islam waar moslims tijdens de Ramadan aan moeten voldoen, is liefdadigheid. Aan het einde van de Ramadan is het Suikerfeest.

2. Plan vooruit

Zie de Ramadan als een vakantieperiode en je zult begrijpen dat veel kantoren en reisbureaus aangepaste openingstijden hanteren. Handig dus om vooraf al zoveel mogelijk te regelen, zoals je hotel, dagtrips en vluchten. Doe dat dus zoveel mogelijk via internet of telefonisch. Ook zijn veel restaurants overdag gesloten, dus neem óf je lunch zelf mee, of zoek vantevoren uit waar de restaurants voor toeristen zijn waar je wel terecht kunt.

3. Verleg je ritme

Na zonsondergang is de kans klein dat je in alle stilte vroeg naar bed kunt, als je dat al zou willen. De iftar, de feestmaaltijd die genuttigd wordt om het breken van het vasten te vieren, wordt met een uitbundig feest afgesloten. Oud en jong is op straat en viert vrolijk mee; een feestelijke tijd van de dag. Tenzij je wilt gaan winkelen, is er ook geen enkele noodzaak om vroeg op te staan, dus pas je aan het ritme van de plaatselijke bevolking aan. Winkels gaan meestal 's middags dicht, dus mocht je wel willen shoppen, doe dat dan liever 's ochtends. Wees er ook op voorbereid dat het dagelijkse ritme tijdens de Ramadan flink vertraagt. Vasten is niet makkelijk en dit zal doorwerken in het tempo van de moslims die vasten.

4. Pas je aan

Uiteraard wordt niet van je verwacht dat je als toerist ook zult vasten - reizigende moslims hoeven dit ook niet - maar enig respect is natuurlijk wel op zijn plaats. Een lekkere milkshake drinken vlak voor iemand die naar alle waarschijnlijkheid aan het vasten is, is not done. En wacht ook even met je broodje shoarma te verorberen als je in de buurt bent van vastende moslims.

5. Accepteer gastvrijheid

Maak je nieuwe vrienden en krijg je zoetigheden of een feestmaal bij de familie thuis aangeboden? Neem het gewoon aan. De zoetigheden opeten hoeft niet per se, maar weigeren is wel onbeleefd. Door alleen al het geschenk aan te nemen, accepteer je de vrijgevigheid van de gever. Een geschenk teruggeven hoeft niet, maar je kunt als tegenprestatie natuurlijk wel zelf een gift doen aan een liefdadigheidsproject.

Verdiep je in de gewoontes van de Ramadan, feest mee tijdens de iftar en je verblijf zal nog specialer zijn. Happy Ramadan!


Hoofdbeeld door: Papillonreizen.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Lichaamsversiering 10: Henna

Henna is de rode kleurstof waarmee je tekeningen op je huid kunt maken, die een beetje op tatoeages lijken.

0
Reisnieuws
Verboden: eten in het openbaar

Lekker een hapje eten op straat tijdens de ramadan wordt niet op prijs gesteld in de Verenigde Arabische Emiraten.

1
Reisnieuws
Mekka zoeken in de ruimte

Alweer is er een probleem bij het reizen in de ruimte opgelost. Maleisië komt namelijk met de eerste gids voor moslims in de ruimte. Nu kunnen dus ook mensen van deze religie met een gerust hart een tripje naar het universum maken.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.