Reisnieuws

Veilig wandelen tussen wilde dieren

Gepubliceerd: 05 aug 2011
0

Het is een hele belevenis om te mogen wandelen tussen de wilde natuur in één van de wereldse nationale parken. Spannend zo tussen de loslopende tijgers en beren, maar onthoud wel dat het wilde dieren blijven en die zijn niet even knuffelig als jouw huiskat. Met de volgende 7 tips houd je de wilde dieren op een veilige afstand.

Voor Brian Matayoshi (57) was het vast wel handig geweest als hij had geweten wat hij moest doen om de grizzlybeer, die hem op 6 juli 2011 aanviel, op afstand te houden. Samen met zijn vrouw was de Amerikaan nietsvermoedend aan het wandelen in het Yellowstone Nationaal Park in Wyoming, Verenigde Staten. Opeens stonden ze oog in oog met een vrouwelijke grizzlybeer en haar jongen. De berin schrok hier zo van, dat ze meteen in de aanval ging. Brian liep hier fatale verwondingen aan op. Andere wandelaars, die de schreeuw om hulp van de vrouw hoorden, belden 911, maar de man was al overleden toen de parkwachters de locatie bereikten. Zo'n dodelijk voorval is niet meer in het Yellowstone Nationaal Park voorgekomen sinds 1986.

Om te voorkomen dat je hetzelfde lot beschoren is, hebben we een zevental tips voor je op een rij gezet, die je kunnen redden als je wandelt of kampeert tussen de wilde dieren en één daarvan wel erg dichtbij komt.

1. Doe je research

Het is belangrijk om te weten welke dieren in het gebied leven waar je gaat wandelen, fietsen of kamperen. Probeer er dus zoveel mogelijk over te lezen of doe research op internet. Ga je op pad in een berengebied, onderzoek dan of je er grizzlyberen of zwarte beren tegen kunt komen. Grizzly's zijn agressiever en sterker dan zwarte beren. Van de laatste zou je het nog wel eens kunnen winnen als je terugvecht, maar als een grizzlybeer je pad kruist, ben je verder van huis. Zorg dus dat je weet hoe je de verschillende beersoorten uit elkaar moet houden. Dit geldt overigens ook voor andere dieren, zoals slangen. Weet welke slangen giftig zijn en welke niet.

Voor de meeste dieren hoef je niet bang te zijn, maar blijf wel op een gepaste afstand. Zo zal een goed gevoede wolf eerder voor je wegrennen dan dat hij naar je toe komt. Is dit wel het geval dan kun je hem het beste rustig toespreken – dan verdwijnt hij meestal vanzelf. Het is een ander verhaal als wolven in gevangenschap zijn gehouden – dan zijn ze agressiever –, hondsdolheid hebben, net een prooi hebben gevangen of je zorgt ervoor dat hun avondeten ontsnapt. De kans dat je wordt besprongen door een groepje wolven is dan groter. Ook als een wolf gewend is om gevoerd te worden door mensen en hij iemand tegenkomt die geen eten bij zich heeft, kan hij agressief worden.

2. Berg je eten op

Vooral beren kunnen erg ver gaan als ze honger hebben. Als ze de restjes van je avondeten of de chocoladerepen in je tent ruiken, heb je een groot probleem. Bewoners van gebieden waar veel beren voorkomen, hebben ook beerbestendige afvalcontainers en prullenbakken, omdat ze daar eveneens graag in rondneuzen. Ook huiseigenaren en huurders van vakantiehuizen moeten goed opletten dat ramen en deuren gesloten zijn als er niemand thuis is in de avonduren, vooral als er voedsel voor het grijpen ligt.

Als je er met de caravan op uit bent, houd je voedsel dan in een koelbox in de kofferbak van de auto. Als je in een afgelegen gebied kampeert, hang dan alle eetwaren in een beerzak zo hoog mogelijk aan een tak van een boom – die kun je in dit soort gebieden in het dichtstbijzijnde dorp kopen - of gebruik hiervoor een stevige zak en een touw. Dit is zowel voor je eigen veiligheid als dat van de beer, want menselijk voedsel is schadelijk voor zijn gezondheid. Bovendien lerende dieren zo dat ze gemakkelijk aan voedsel kunnen komen, door rond te zwerven op kampeerterreinen of in woongebieden. Houd dus alles schoon en goed opgeborgen voor ieders veiligheid.

3. Houd afstand

Natuurlijk wil je iedereen thuis kunnen bewijzen dat je op enkele meters van een heus wild dier hebt gestaan. Daarom grijpen bezoekers van Nationale Parken meteen naar hun camera's als ze een beer, tijger, wolf of poema tegenkomen. Dat is allemaal prima, maar in al hun enthousiasme vergeten ze soms een stapje opzij te doen of terug naar de auto te gaan als zo'n dier het pad wil oversteken. Soms laten ze hem zelfs vlak langs hun passeren. Wees niet dom en kom niet te dichtbij. Hoe tam het dier ook mag lijken, het blijft een wild dier. Je bevindt je in zijn territorium en door hem te verrassen lok je een defensieve – ook wel gezien als agressieve – reactie uit.

4. Wees voorbereid

Parkwachters adviseren bezoekers om in grote groepen te gaan wandelen en gebieden die bekend staan als leefomgeving van bepaalde soorten wilde dieren te vermijden. Als je naar een gebied gaat met veel beren, neem dan berenspray – ofwel pepperspray – mee. Met een speciale berenbel rondlopen schijnt volgens ervaringsdeskundigen niet te helpen, omdat deze te weinig geluid maken. Let op sporen van wilde dieren op je pad, zoals uitwerpselen of voetstappen in het zand, en sla een ander pad in of ga terug. De kans is namelijk groot dat je het dier dan zult tegenkomen.

5. Maak lawaai

Wilde dieren zijn meestal banger voor jou dan jij voor hen. Bij de meeste dieren geldt dan ook: maak zoveel mogelijk lawaai. Grote kans dat ze daarvan schrikken en wegrennen. In Amerikaanse Nationale Parken, waar veel beren voorkomen, wordt bezoekers geadviseerd om zich tijdens de wandeling luid te gedragen door middel van zingen, praten of klappen. Zo weet een beer dat er mensen aankomen en maakt hij zich uit de voeten.
Als je aangevallen wordt door een poema, kun je het beste zo hard mogelijk schreeuwen. Niet alleen leidt het deze bergleeuw af en raakt hij in de war, maar zal hij zich ook hoogstwaarschijnlijk uit de voeten maken als er hulp aankomt, omdat het geen groepen mensen aanvalt.

6. Weet wat je moet doen als je aangevallen dreigt te worden

Ook is het handig om van tevoren voldoende research te doen naar wat je moet doen als je aangevallen wordt door een wild dier. Ook hier geldt dus dat onderzoek naar de soorten die in het gebied wonen belangrijk is. Zo is het in de meeste gevallen niet slim om weg te rennen. Een wild dier is geheid sneller dan jij – een jagende leeuwin kan een snelheid van zestig kilometer per uur bereiken – en heeft je in minder dan een seconde te pakken. Bovendien denkt het dan dat je een prooi bent en wil het je juist doden. Er zijn wel enkele uitzonderingen op deze regel - zo moet je bij een alligator juist wél wegrennen, want deze dieren zijn langzamer op het land. En als je oog in oog staat met een wolf, blijf dan niet staan, want dan valt hij juist aan, maar loop heel langzaam achteruit en maak geen onverwachte bewegingen.

De meeste wilde dieren schrik je af door je zo groot mogelijk te maken en tegen ze te praten. Zo merken ze dat je een mens bent. Een poema zal niks aanvallen waarvan hij niet denkt dat hij het aankan en door je groter te maken, lijk je superieur aan hem.
Als een grizzlybeer je aan wil vallen, ga dan op de grond liggen en doe net of je dood bent. Door je handen in je nek te leggen, zodat je ellebogen de zijkanten van je gezicht beschermen, heb je meer kans om een aanval te overleven. Beren mikken namelijk meestal op het hoofd en het gezicht. Door passief te zijn, stopt het agressieve gedrag meestal wel en zal de beer jou hopelijk met rust laten en zijn weg vervolgen. Bij een wolf moet je juist laten zien dat je niet bang bent. Wolven voelen angst en zullen bij vertoning van dat gevoel juist aanvallen, omdat je als een zwakkere wordt gezien. Als het je niet lukt je angst te verbergen en je wordt toch besprongen, pak dan een stok of een steen beet en laat hem niet in de buurt van je nek of hoofd komen. Als hij je eenmaal in je nek bijt, is het namelijk snel met je afgelopen. Ook een zwarte beer, een poema of een alligator is te bestrijden met een stok of zelfs met je blote handen. Mik bij een poema en een alligator zoveel mogelijk op de ogen: de zwakke plek.

7. Wees niet paranoïde

De kans dat je een wild dier tegenkomt is erg klein. Wees altijd goed voorbereid, want voorkomen is beter dan genezen, maar laat je niet tegenhouden om een nationaal park te bezoeken. In het Yellowstone Nationaal Park zijn bijvoorbeeld maar zes mensen omgekomen door een aanval van een beer in de 140 jaar dat het park bestaat.


Hoofdbeeld door: Leeu.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Wilde dieren veroveren Brazilië

Steeds vaker duiken er wilde dieren zoals slangen en apen op in Braziliaanse steden. Biologen beweren dat dit stijgende aantal in de stad te maken heeft met de klimaatverandering.

0
Reisnieuws
Neushoorn ramt Nederlanders

Een Nederlands echtpaar heeft in Zuid-Afrika een neushoorn van dichterbij mogen zien dan ze lief is. Het beest ramde zich door de voorruit van de huurauto waar ze op dat moment in zaten. De vrouw werd op een haar na niet geraakt.

0
Reisnieuws
Door: Floor Vink
Terroriserende apen aangepakt

Aanhoudende hinder van wilde apen wordt de inwoners van de Noord-Indiase deelstaat Himachal Pradesh teveel. De overheid heeft duizenden kwade boeren beloofd 65.000 van deze apen te steriliseren. De agrariërs hadden bij het parlementsgebouw maatre...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.