Reisnieuws

Shell drilt bij beschermd rif

Gepubliceerd: 04 aug 2011
0

De waarde die gehecht wordt aan het woord 'Werelderfgoed' valt te betwijfelen, sinds het Nederlands-Britse olie- en gasconcern Shell groen licht heeft gekregen om gasboringen uit te voeren nabij het Australische Ningaloo Reef. Milieubeschermers maken zich ernstige zorgen om het meest waardevolle mariene ecosysteem op aarde.

Shell wil op zo’n vijftig kilometer van het Ningaloo Reef aan de slag gaan. Maar wetenschappers waarschuwen dat een olieramp fataal kan zijn voor het nabijgelegen ecosysteem. Recent is uit een internationaal rapport gebleken dat driekwart van de koralen op riffen overal ter wereld bedreigd worden door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Ningaloo is één van de weinige riffen die momenteel nog tegen dergelijke gevaren relatief goed beschermd blijft.

Thuisbasis van verschillende waterdieren

Het Ningaloo Reef is de thuisbasis van driehonderd soorten koraal en vijfhonderd vissoorten, waaronder haaien, manta's (reuzenroggen), dolfijnen en bultrugwalvissen. Vier van de zeven bedreigde soorten zeeschildpadden leven eveneens in dit gebied. Maar Ningaloo blijft het best bekend als habitat van de walvishaai, 's werelds grootste vissoort.

Werelderfgoedlijst lijkt niet belangrijk

Het koraalrif voor de Australische kust werd vorig jaar genomineerd voor de status van Werelderfgoed. Eind juni heeft Unesco meer dan zesduizend vierkante kilometer van het Ningaloo Reef aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd. Ondertussen is Shell van start gegaan met de onderhandelingen met de Australische regering om de boringen te laten plaatsvinden. Het Wereldnatuurfonds (WNF) vindt het onbegrijpelijk dat de regering akkoord is gegaan. Er is volgens de natuurbeschermingsorganisatie niet eens een volledige milieurisicobeoordeling uitgevoerd.

Platforms langs het rif

Het WNF maakt zich zorgen over hoe dicht Shell bij de noordelijke zijde van het rif gaat boren. Het olie- en gasconcern heeft nu een groot gebied langs de Ningaloo Rif in zijn bezit en de WNF eist dat Shell openlijker berichtgeeft over de plannen en hoe het gebied er nu uit komt te zien. Zo maakt de organisatie zich zorgen dat er olie- en gasplatforms uit de grond gaan schieten.

Shell bewust van milieu

Shell beweert echter dat de boorplannen geen gevolgen zullen hebben voor het milieu en dat ze zal gaan werken met regelgevers en belanghebbenden om te laten zien hoe ze te werk zal gaan. Het bedrijf zegt dat ze zich bewust is van de biodiversiteit en de cultuurhistorische waarden van de regio.

Shire of Exmount verwelkomt boring

De goedkeuring voor het boren wordt met open armen ontvangen door senaatspresident Ronnie Fleay van de Shire of Exmount – een gebied op de Noord West Kaap in West-Australië, nabij het Ningaloo Reef. Dat de goedkeuring ervan zou komen was geen verassing voor Fleay, met alle olie-en gasonderzoeken op de Kaap.

Zorgen om lekkageramp

Toch maakt Fleay zich wel zorgen dat er een soortgelijke lekkage plaats zal vinden als bij het Montara platform, ten noordwesten van Australië, het geval was in 2009. Door een slechte afdichting rond de oliebron stroomde er toen 30.000 ton olie de Timor zee in. Pas na drie maanden lukte het de Thaise staatsoliemaatschappij PTT om de bron af te sluiten. Je weet maar nooit of zo'n ramp ook niet het Ningaloo Reef zal treffen, stelt Fleay, al blijft ze hopen dat Shell voldoende maatregelen heeft getroffen om het zo snel mogelijk op te lossen, mocht er een lekkage of een ander incident plaatsvinden.

Eerdere boringen goed verlopen

Volgens het Federale Ministerie van Milieu in Australië zal Shell eerst een paar proefboringen uitvoeren en zijn er geen verdere milieubeoordelingen nodig, omdat soortgelijke ondernemingen al eerder prima zijn verlopen.


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Bedreigde schatten van Australië

500 plaatsen die je moet zien voordat ze verdwijnen vertelt jou, als gepassioneerde reiziger, waar je heen moet om zeldzame culturele, historische en natuurlijke bezienswaardigheden te kunnen zien voordat ze helemaal zijn veranderd of zelfs verdwe...

0
Reisnieuws
Nep-koraalrif in de Rode Zee

Israël en Jordanië hebben een nep-koraalrif laten maken in de Rode Zee, waar nieuwsgierige vissen en duikers op af moeten komen. De landen zien het als oplossing voor de grootschalige vervuiling door schepen en vernieling door onervaren duikers ...

0
Reisnieuws
Schoonmaakactie Aruba

Toeristen, maar ook de lokale bevolking zorgen voor vervuiling van stranden en zee. Opruimen gebeurt vaak niet en daarmee wordt de vervuiling logischerwijs alleen maar erger. Het Reef Care Project zet ieder jaar inwoners en toeristen in om in twee...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.