Reisnieuws

Record aantal neushoorns gedood

Gepubliceerd: 29 jul 2011
0

Wat heeft de groeiende Chinese economie te maken met de neushoorn in Afrika? Weinig, zou je denken. Maar de hoorn van dit bijzondere dier is een gewild object in China vanwege de vermeende medicinale werking ervan. En dus maken stropers in Zuid-Afrika steeds meer jacht op de neushoorn.

Recordjaar

Zuid-Afrika is met in totaal 21.000 exemplaren het land met de grootste neushoornpopulatie. Van de bijna twintigduizend witte neushoorns leven er ruim tienduizend in het Kruger National Park in Zuid-Afrika, dat met driehonderd kilometer aan Mozambique grenst. En vanuit dit buurland komen stropers de grens over om de neushoorns met automatische geweren en zelfs vanuit helikopters aan te vallen en met hun vangst weer terug de grens over te glippen. Vorig jaar werden er in totaal 333 neushoorns afgeschoten, aldus het Wereld Natuur Fonds, en stevenen we in 2011 hard af op een recordjaar, met 193 afgeschoten neushoorns tot nu toe.

Meer dan kilo goud

De Zuid-Afrikaanse overheid heeft inmiddels al hogere straffen ingesteld voor het afschieten van de neushoorns en ook zijn er al meerdere stropers gedood door park rangers in Kruger Park. Maar de jacht gaat onverminderd voort. En dat is niet verwonderlijk, met een opbrengst van € 75.000 voor een kilootje hoorn: ruim twee keer zoveel als een kilo goud.

Ierse zigeunerbende

Maar waarom op neushoornjacht gaan in Afrika als de hoorns in Europa gewoon voor het oprapen liggen bij antiquairs, veilinghuizen, verzamelaars en musea? Zoals bij het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, waar leden van een Ierse zigeunerbende het deze maand op de neushoorn in de collectie hadden voorzien. Volgens Europol is de bende actief in heel Europa en bezitters van hoorns worden dan ook gewaarschuwd. Iedereen met een hoorn in huis kan er van uitgaan dat hij doelwit is, stelt de onderzoeksorganisatie. Afpersing en bedreigingen, de bendeleden schuwen geen enkel middel om eigenaren van de gewilde hoorns hun eigendom af te laten staan, waarna de hoorns, vreemd genoeg, wel gewoon worden aangeboden aan veilinghuizen in Engeland, Frankrijk, de VS en China, ook al is het illegaal ze te kopen.

Onthoofde neushoorn

Ook musea in België zijn slachtoffer geworden van de bende. Zo werd in het Zoölogisch Museum in Luik van een opgezette neushoornkop de hoorn meegenomen. In het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel onthoofdde de bende aan het begin van de maand een opgezette neushoorn, waarna ze er met de kop vandoor gingen. Natuurmusea in heel Europa nemen daarom maatregelen. In plaats van de echte hoorns zetten zij plastic exemplaren neer.

En de neushoorn zelf? Zich niet bewust van zijn zogenaamde potentieverhogende werking is zijn grootste uitdaging deze eeuw om uit handen van de stropers te blijven en niet uit te sterven. Want dat zou toch zonde zijn, na een bestaan van 60 miljoen jaar.


Hoofdbeeld door: chriswe.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Wildlife spotten!

Op de website van Columbus verschijnt wekelijks een special met tips voor het spotten van wildlife. Van pandaberen tot tijgers en van gorilla's tot neushoorns.

0
Reisnieuws
Neushoorn ramt Nederlanders

Een Nederlands echtpaar heeft in Zuid-Afrika een neushoorn van dichterbij mogen zien dan ze lief is. Het beest ramde zich door de voorruit van de huurauto waar ze op dat moment in zaten. De vrouw werd op een haar na niet geraakt.

0
Reisnieuws
Door: Floor Vink
Zeldzame neushoorn gespot

De zeldzame Sumatraanse neushoorn is vastgelegd met een ‘videocamera-trap’, door het Wereld Natuur Fonds en het Sabah Wildlife Department in Maleisië. Op Borneo is het de onderzoekers gelukt de haast ongrijpbare neushoorns te filmen, zodat het ...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.