Reisnieuws

5 drama's op reis en 5 oplossingen

Gepubliceerd: 01 aug 2011
2

Op reis hoor je een geweldige tijd te hebben, vol leuke momenten en spannende avonturen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje en als 'rijke' toerist in een gebied waar armoe tot desperate acties kan leiden, kun je wel eens voor minder leuke avonturen komen te staan. Daarom heeft Columbus de vijf meest voorkomende risico's voor je op een rij gezet en wat je het beste kan doen om deze op te lossen.

1: Paspoort kwijt

Een van de meest vervelende dingen die je kunnen overkomen op reis, is je paspoort of identiteitsbewijs kwijtraken, aangezien je deze nodig hebt om weer thuis te komen. Zelfs als je in Nederland je paspoort kwijtraakt, is het al een gedoe én een duur grapje om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. Laat staan de rompslomp die ontstaat als het je op reis overkomt.

Voorzorgsmaatregelen:
Je kunt het beste thuis al voorzorgsmaatregelen nemen, mocht dit drama je op reis overkomen. Zoek vóórdat je op reis gaat dus al uit waar de Nederlandse ambassade zich op je bestemming bevindt. Maak een kopie van je paspoort en neem dat, gescheiden van je identiteitsdocument, mee op reis. Het is ook verstandig per e-mail een scan van je paspoort naar jezelf te mailen, zodat je dat bij de ambassade kunt opzoeken als ze je vragen om te bewijzen wie je bent.

Als het je overkomt:
Mocht je je paspoort kwijtraken of mocht een grijpgrage local hem ongezien van je hebben afgepakt, ga dan meteen naar de Nederlandse ambassade. Doe daar je verhaal en bewijs je identiteit met de kopie van je paspoort. Mocht je die ook zijn verloren of is deze samen met je originele paspoort gestolen en je bent in de haast vergeten om een scan naar jezelf te mailen, dan ben je verder van huis. Neem als eerste contact op met de lokale politie en ga daarna naar de ambassade. Zet je maar schrap voor een heleboel vragen van de ambassadeur en misschien zelfs wel een telefoontje naar je familie in Nederland. Als dat eenmaal in goede orde verloopt, krijg je uiteindelijk een tijdelijk paspoort van de ambassade mee en kun je naar huis vliegen als dat nodig is. Let wel: in sommige gevallen krijg je alleen een identiteitsbewijs die maar een beperkte tijd geldig is en waarmee je onmiddellijk moet vertrekken. Het verliezen van je paspoort kan dan het einde van je vakantie betekenen.

2: Slecht nieuws vanuit huis

Een telefoontje van het thuisfront krijgen met de mededeling dat je opa overleden is of dat je moeder ernstig ziek is geworden, is tevens een situatie die je niemand toewenst. In veel gevallen zul je het liefst meteen naar huis willen - de onbezorgde vakantie behoort dan immers toch al tot het verleden.

Voorzorgsmaatregelen:
Bij dit drama is er niet veel te plannen als je nog thuis bent. Soms weet je niet eens dat het familielid iets onder de leden had. Mocht dat wel het geval zijn, zorg er dan in ieder geval voor dat je je naaste opzoekt vóórdat je op reis gaat. Als je al weet dat je het niet trekt op reis mocht er iets met je dierbare gebeuren, ga dan niet. Wat je wel kunt doen is een goede reisverzekering afsluiten. Als je weet dat je in geval van nood zonder al te hoge kosten zo snel mogelijk terug kan komen, zal dat in ieder geval het gemoed enigszins geruststellen.

Als het je overkomt:
Als je grootvader overlijdt terwijl jij ergens in Taiwan zit, dan kan het voorkomen dat je niet zo snel een vlucht terug kunt boeken en de begrafenis mist. Het beste wat je dan kunt doen is je reis voortzetten. Bedenk of het zin heeft om terug te gaan naar je rouwende familie, terwijl jij jaren hebt gespaard om deze reis te kunnen maken. Natuurlijk zul je ook momenten van rouw beleven onderweg en moet je dit zelf verwerken, maar dat gaat misschien zelfs wel beter als je alleen bent. Bovendien is er veel afleiding onderweg, waardoor je er misschien zelfs wel minder aan denkt als wanneer je samen met je rouwende familie de hele tijd over de overledene praat. Je opa zou ook hebben gewild dat je je droomreis zou afmaken.

Als het een familielid betreft dat opeens heel erg ziek is geworden, neem dan zo mogelijk de eerstvolgende vlucht terug naar Nederland om hem of haar bij te staan. Een kennis op je vakantieadres kun je altijd nog gaan bezoeken, maar het is misschien wel de laatste keer dat je bij je dierbare kunt zijn. Sommige vliegmaatschappijen hebben bepaalde regelingen waarbij je voorrang krijgt als een familielid ernstig ziek is geworden of is overleden. Je krijgt dan soms zelfs korting op je vliegticket. Als je via een reisorganisatie je reis hebt gepland, dan kun je je beroepen op je reisverzekering. Als je slim bent geweest, heb je daar een goede annuleringsverzekering bij afgesloten. Deze is ook te gebruiken als je de reis eerder af moet breken vanwege noodgevallen thuis. Je krijgt dan een groot deel van je gemaakte kosten vergoed.

3: Vergeten het hotel te boeken

Vooral als je veel onderweg bent, kan het wel eens gebeuren dat je gewoon geen mogelijkheid hebt om een hotel te boeken. Er is geen telefoon in de buurt, je hebt geen beschikking tot internet en je kunt zelfs nergens een kaart vinden. Wat je dan kunt doen is op goed geluk naar de – voor jouw – vreemde stad gaan en hopen dat er nog ergens een plekje vrij is in een hotel, als je die tenminste kunt vinden. Als je bus dan ook nog eens vertraging hebt en je pas ver na middernacht op de plaats van bestemming aankomt, is dat wel frustrerend. Daar sta je dan met al je spullen in een vreemde stad, in het pikkedonker. Niet alleen voor een vrouw alleen is dit een nagelbijtende gebeurtenis, ook mannen knijpen hem vaak als ze dit overkomt.

Voorzorgsmaatregelen:
De beste manier om dit drama te voorkomen is vanuit de comfort van je eigen huis een hotel of hostel te boeken voordat je vertrekt. Stippel de route die je van plan bent te gaan reizen uit en kijk naar de hotels in de plaatsen waar je langskomt. Als je een planner bent, kun je de hotels ook alvast allemaal bellen en op de dag dat je er van plan bent te gaan slapen boeken, maar als je het liever nog een beetje avontuurlijk houdt en niet graag volgens een tijdschema reist, is het toch ook handig om een lijst met de hotels en hun telefoonnummers bij de hand te hebben. Vraag het hotel ook meteen hoe lang de taxi er over doet om er te komen vanaf het busstation en hoeveel dat gaat kosten.

Als het je overkomt:
Mocht je op de gok een slaapplaats willen vinden, dan kun je het beste een praatje aanknopen met andere reizigers en ze vragen waar ze heen gaan. Misschien kunnen jullie samen een taxi delen of hebben ze een reisgids bij zich waar je een hotel kunt vinden. Zorg er wel voor dat de taxi waar je in stapt een taxivergunning heeft en er betrouwbaar uitziet - vertrouw ook op je instinct. Houd er rekening mee dat je in een duur hotel terecht kunt komen waardoor je boven je budget uit kunt komen, maar dat is het risico van het vak als je op de gok een hotel binnenloopt. Bovendien is het maar voor één nachtje. Als dit alles niet mocht lukken en je met slaap in je ogen nog steeds geen slaapplek hebt gevonden, vind dan een veilig hoekje bij het bus- of treinstation. Het zal misschien niet zo comfortabel liggen, maar bekijk het van de positieve kant: je bespaart geld wat je anders aan een hotel kwijt was en je hebt meer aan je dag doordat je bij de eerste zonnestralen al je spullen kunt pakken om je reis te vervolgen. En je kunt niet zeggen dat je niet avontuurlijk ingesteld bent!

4: Gewond raken in het buitenland

Als je één van die actieve reizigers bent die het liefst de spannendste avonturen beleeft op reis, zoals abseilen van de hoogste berg, bungeejumpen of skydiven, dan heb je een grotere kans dat je gewond raakt dan wanneer je alles vanuit de veiligheid van een jeep bekijkt. In het ergste geval moet je dringend naar het eerste het beste ziekenhuis gebracht worden, waar de verpleegsters haast geen Engels spreken.

Voorzorgsmaatregelen:
Naast het goede voornemen om zo voorzichtig mogelijk te zijn, is het enige wat je kunt om je hierop voor te bereiden een goede reisverzekering afsluiten. Lees hierbij goed de voorwaarden van je verzekering door en let vooral op of de calamiteiten worden gedekt die bij je geplande activiteiten kunnen voorkomen. Neem een kopie van de reisverzekering met je mee en/of mail deze naar jezelf.

Als het je overkomt:
Als je de hulp in moet roepen van een arts, vraag deze dan altijd om een briefje waarop je conditie staat beschreven, zodat je de gemaakte kosten kunt verhalen bij je verzekeringsmaatschappij als je weer thuis bent. Krijg je recepten voorgeschreven, bewaar dan de bonnen van de medicijnen en/of maak een kopie van het recept. Lees bovendien de voorwaarden van je reisverzekering goed door om erachter te komen welke rechten je hebt met betrekking tot extra gemaakte kosten voor een vlucht die je door het ongeluk wellicht hebt gemist. Ook de terugvordering van extra kosten voor een eerdere vlucht, als het verstandiger wordt bevonden om je in een Nederlands ziekenhuis te laten behandeld, staan in de voorwaarden vermeld.

5: Geen toegang tot je geld

Je hebt al talloze geldautomaten geprobeerd, maar geen van allen schijnt te werken. Tot overmaat van ramp is je creditcard ook nog eens geblokkeerd. Er zijn landen waar je pinpas telkens wordt geweigerd. Dat kan lastig worden, als je alleen nog maar genoeg contanten hebt voor twee overnachtingen en een ontbijtje.

Voorzorgsmaatregelen:
Ga na of er op de plaats van bestemming voldoende pinautomaten zijn en of deze een slechte reputatie hebben. Vaak is een simpele zoekopdracht online voldoende om het antwoord op al je vragen te vinden. Laat je bank voordat je op reis gaat weten waar je naartoe gaat, zodat ze je pas niet in die periode afsluiten om een of andere rare beveiligingsfunctie – zoals wanneer je hebt gepind bij een geldautomaat dat onder handen is genomen door skimmers. Heb je zelf een rekening bij twee verschillende banken in Nederland, neem dan beide passen mee en verdeel het geld over de twee rekeningen, zodat je altijd wat geld hebt om op terug te vallen. Om al je opties open te houden kun je het beste in het bezit zijn van zowel een Mastercard als een Visa.

Als het je overkomt:
Vind je de voorzorgsmaatregelen te veel gedoe en mocht je op reis tegen pinproblemen aanlopen, probeer het dan eerst nog eens bij een andere geldautomaat. Probeer zoveel mogelijk automaten van verschillende banken, want soms ligt het probleem gewoon bij de bank waar het geldautomaat van is. Als dat niet lukt, is er altijd nog internetbankieren. Vraag een andere, betrouwbare reiziger of een hotelmedewerker of je geld kunt overmaken naar zijn rekening, zodat zij het weer voor jouw kunnen pinnen. Ook kun via Western Union geld toegestuurd krijgen van je familie of vrienden, maar je kunt hier ook zelf mee overmaken.

Als je over een creditcard beschikt – en hij doet het – kun je betalen op een plek waar ze creditcards accepteren en ze vragen of je wat meer geld op de rekening kunt laten zetten, zodat zij je het overschot aan contanten kunnen uitbetalen. Hier zit meestal wel een kleine premie aan vast.


Het is altijd goed om een back-up plan te hebben, mocht er iets mis gaan. Al is het te hopen dat je bovenstaande tips niet zult hoeven te gebruiken.


Hoofdbeeld door: Holisticmonkey.flickr.com

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Nederland gaat wijs op reis

Afgelopen week gaf minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken het startsein voor de Wijs op Reis-campagne. Dit is een overheidscampagne om de Nederlandse toerist te waarschuwen voor onder andere zakkenrollers en pech op de weg.

0
Reisnieuws
Verzekering vergeten?

De nieuwste service van Europeesche Verzekeringen is dat je per sms je reisverzekering kan regelen.

0
Reisnieuws
Voorbereid op reis

Een goede voorbereiding voordat je op reis gaat is erg belangrijk. Het is tenslotte vervelend om slecht verzekerd in het buitenland te stranden. Daarom zetten wij hier een paar tips op een rij voor een goed begin van de reis.

0

Reacties van bezoekers Reageer

JaapW

Door: JaapW • Geplaatst op

Goed artikel met een paar handige tips. Alleen punt 1 beperkt zich alleen tot landen waar zich een Nederlandse ambassade bevindt, dit is lang niet altijd het geval en soms is het vinden van een consulaat ook lastig. Mocht ik zelf in zo'n situatie terecht komen dan zou ik proberen een ambassade van een bevriend land (Duitsland .e.d.) te vinden, niet dat zij veel kunnen doen maar in sommige landen ga ik liever daar langs dan bij de politie.

En persoonlijk vind ik het een heerlijk gevoel om geen hotel geboekt te hebben en niet weten waar ik s'avonds slaap maar nogmaals, dat is persoonlijk.

scubasheila

Door: scubasheila • Geplaatst op

Je hoet natuurlijk via een reisorganisatie geboekt te hebben om reis- en annuleringsverzekeringen af te sluiten! Tijdens een half jaar reizen overleed de opa van mijn man, ontvingen wij 3 overlijdingsberichten. De laatste hebben we kunnen bijwonen in London, door de data kosteloos te verschuiven. Dit lag toevallig toch op onze route. Maar indien nodig regelt de verzekeraar je ticket terug als het sterfgeval in de 1e of 2e graad is. Zo gebruikte ik ook de verzekering om mijn vlucht naar huis te annuleren, doordat ik eens te ziek was om terug te vliegen vanuit Indonesië. We hielden telefonisch contact en uiteindelijk boekten zij een nieuwe vlucht voor mij en mijn man en de extra accommodatiekosten werden vergoed. Ik bezuinig op alles als backpacker, behalve op verzekeringen. Dat is het niet waard.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.