Reisnieuws

Top-10 Meest bedreigde volkeren

Gepubliceerd: 02 aug 2011
1

Niet alleen dieren worden met uitsterven bedreigd, er zijn ook heel wat volkeren die in hun voortbestaan niet zeker zijn. Ze worden verjaagd uit hun territorium omdat houthandelaren hun bossen omkappen en hun leefgebied willen gebruiken voor industriële doeleinden. Bovendien brengen de illegale houthakkers en veeboeren, die hun gebied binnendringen, ziektes met zich mee. Columbus heeft in samenwerking met Survival International - een organisatie die opkomt voor de mensenrechten van deze volken - de Top-10 met uitsterven bedreigde volkeren samengesteld.10: Hadza

De Hadza zijn een etnische groep in Noord-Centraal Tanzania. Ze leven rond het Eyasi meer in het centrale Rift Valley en op het naburige Serengeti Plateau. De Hadza tellen iets minder dan duizend stamleden. Zo'n 300 à 400 van hen leven als jagers en verzamelaars, net als hun voorouders zo'n tienduizend jaar geleden. Zij zijn de laatste full-time jagers en verzamelaars in Afrika. De Hadza zijn niet nauw genetisch verwant met andere mensen. Ook de Hadza taal is een aparte taal, hoewel hij traditioneel wel wordt ingedeeld onder de Khoisan talen, omdat het de klik overeenkomstig heeft. Vanaf de achttiende eeuw kwam de Hadza in contact met landbouw en veelteelt door contact met andere volkeren. Deze interactie was vaak vijandig en zorgde voor een periode van daling van de Hadzabevolking in de late jaren van de negentiende eeuw, doordat er velen werden vermoord.

Aan het eind van de negentiende eeuw kwamen de Hadza in contact met Europeanen, die de eerste verslagen over het volk naar buiten brachten. Sinds die tijd zijn er veel pogingen van onder andere opeenvolgende koloniale administraties en de onafhankelijke Tanzaniaanse regering geweest om de Hadza te vestigen, hen tot het uitvoeren van landbouw te dwingen en ze te converteren tot het Christendom. Deze pogingen zijn grotendeels mislukt en veel Hadza leven nu nog steeds op dezelfde manier als hun voorouders dat deden. In de afgelopen jaren zijn ze één van de meest bedreigde volken geworden doordat naburige volkeren hun land binnen proberen te dringen. Ook het toerisme en de safarijacht hebben een grote invloed op hun voortbestaan.
Beeld door: Andrew Perkin/Survival International

Bron: Survival International


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Door: Marianne Hin
Top-10 Toeristloze oorden

Toeristen komen bijna overal. Toch zijn er prachtige plaatsen waar je nauwelijks iemand tegenkomt, maar die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Columbus heeft tien schitterende locaties buiten de gebaande paden voor je op een rij gezet.

2
Reisnieuws
Top-10 Lichaamsversieringen

Overal ter wereld zie je 'rare' vormen van lichaamsversiering. Waarom rekken vrouwen hun nek op of dragen joodse mannen pijpenkrullen? Columbus zet de tien meest bijzondere lichaamsversieringen op een rijtje en geeft uitleg.

2

Reacties van bezoekers Reageer

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Helaas wordt door deze publicaties de bedreiging nóg groter, reisnieuws? Het eeuwige dilemma voor reizigers!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.