Reisnieuws

Voordeligste citytrips op een rij

Gepubliceerd: 27 jul 2011
0

Gaat het dit jaar niet lukken om op vakantie te gaan, omdat je net een nieuw huis hebt gekocht of het te druk hebt op je werk, dan is een weekendje weg misschien wel iets. Maar waar kun je dan het beste naartoe en is zo'n citytrip niet te duur? Uit onderzoek van ING is gebleken dat de gemiddelde prijs voor de populaire steden uitkomt op € 375 per persoon.

Het ING Economisch Bureau heeft het onderzoek 'Weekendje weg' in mei uitgevoerd om consumenten een beter inzicht te geven in de kosten van een weekendbezoek aan een buitenlandse stad in Europa. De prijs van een weekeindje weg in Europa is natuurlijk wel sterk afhankelijk van de bestemming, de verblijfskeuze én het moment van boeken. ING benadrukt daarom wel dat vraag, aanbod en andere economische ontwikkelingen grote invloed kunnen hebben op de ranglijst. In het najaar kan het beeld er dus weer anders uitzien.

Kostenoverzicht is een totaalplaatje

Het ING Economisch Bureau heeft, naar eigen zeggen, meer dan alleen reis- en hotelkosten meegenomen in zijn berekeningen van de kosten. Het gaat om een totaalplaatje waarin de berekende kosten voor twee personen zijn samengesteld en waarin zowel bijkomende kosten in Nederland als uitgaven ter plekke, zoalsn eten en drinken, verblijf, openbaar vervoer en toegangsbewijzen voor twee van de belangrijkste attracties, zijn meegenomen. Het onderzoek geeft in feite antwoord op drie vragen:
- Wat kost een weekendje in totaal?
- Hoe verschillen die kosten tussen de steden onderling?
- Waaraan zijn de consumenten het meeste geld kwijt en welke dingen zijn juist voordelig?


Van Brussel tot Rome

ING heeft in het onderzoek de tien populairste steden voor een weekendje weg vergeleken: Brussel, Praag, Parijs, Berlijn, Istanbul, Kopenhagen, Barcelona, Lissabon, Londen, Rome en niet te vergeten onze eigen hoofdstad Amsterdam. Alle tien stedentrips zijn op dezelfde wijze samengesteld en daardoor voor consumenten goed vergelijkbaar. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een trip naar een Europese topbestemming eind mei gemiddeld in totaal zo’n € 375 per persoon kost.

Vakantiegangers kunnen het voordeligst naar Brussel, voor ruim €200 per persoon. Dat komt door de combinatie van gunstige prijzen voor zowel het vervoer als het hotel.

Rome is met € 530 per persoon het duurst van alle onderzochte steden. Vooral het vervoer naar Rome is relatief duur. Voor een retourticket Rome ben je in het laatste weekend van mei volgens ING al bijna € 250 kwijt. Alleen het vervoer naar de Italiaanse hoofdstad is dus al duurder dan een volledig weekendje Brussel - dat is dan ook niet verrassend, aangezien Rome een stuk verder weg ligt en er is ongetwijfeld niet gekeken naar prijzen bij prijsvechters als RyanAir. Daarnaast drijven de toegangsprijzen voor de populairste bezienswaardigheden in Rome - met ruim € 30 voor twee entreekaartjes als duurste - het totaal op.

Vervoer drukt stempel op totaalplaatje

Ook laat het ING Economisch Bureau zien hoe actuele ontwikkelingen in de economie – denk aan olieprijs en wisselkoersen – uitpakken voor de uitgaven van consumenten aan een weekendje weg. Om naar de stad van bestemming te komen ben je namelijk niet altijd evenveel geld kwijt. Ze variëren van € 25 euro per persoon heen en terug naar Brussel tot € 279 voor een retourtje Rome (een ticket van € 249 + € 30 transfer).

Procentueel zijn consumenten volgens ING het meeste kwijt om in Istanbul te komen: het vervoer kost daarbij 62% van het totaalbedrag. De relatief hoge olieprijs, die als een donderwolk boven onze hoofden hangt, is op dit moment van belang voor de vervoerskosten. De prijs van kerosine deint mee op de golven van de olieprijs. De prijs van vliegtuigbrandstof bedroeg eind mei 45% meer dan een half jaar geleden. Dat laat uiteraard zijn sporen na in de ticketprijzen. Gemiddeld moet er voor vliegtickets nu 25% meer worden betaald dan een half jaar geleden.

Als je niet zo ver weg wilt gaan is het dan ook voordeliger om er met de auto op uit te trekken. Naar Brussel is het goedkoopste vervoermiddel vanuit Nederland toch wel de trein. Je hebt dan ook geen last van eventuele parkeerkosten.

Vraag en aanbod zijn van invloed op prijs

De verblijfkosten in Istanbul steken erg gunstig af tegen de vlucht ernaartoe. In Londen raakt juist het slapen de portemonnee flink. Dit beeld staat echter niet vast. Vraag en aanbod in de reisbranche geven aanleiding tot grote verschillen in prijs. Dat zien we bijvoorbeeld terug in aanbiedingen van vliegtickets en de beschikbaarheid van hotelkamers. Daarnaast heeft de olieprijs invloed op het totaalplaatje, zowel direct aan de pomp als via de kerosineprijzen, die doorwerken in de ticketprijzen.

Ook de wisselkoers is van belang

Ook de wisselkoersen doen ertoe. Niet op alle bestemmingen kunnen bezoekers terecht met de euro. De koers van onze munt ten opzichte van de lokale valuta kan de kosten voor een weekendje weg dus beïnvloeden. Niet zozeer in Kopenhagen, want de Deense Kroon zit zo goed als vast aan de euro geklonken. Bij de Engelse Pond, de Turkse lira en de Tsjechische kroon heeft de wisselkoers wel invloed. Die laatste munt heeft juist de afgelopen tijd wat aan kracht gewonnen, wat ervoor zorgt dat een weekendje Praag marginaal duurder uitpakt in vergelijking met een half jaar geleden. In Istanbul en Londen zijn bezoekers voordeliger uit: de Turkse lira en het Engelse pond hebben het laatste half jaar wat ingeleverd op de euro. Dat betekent dat de kosten ter plekke voor deze bestemmingen zijn afgenomen. Door de zwakkere Britse Pond is de oversteek over de Noordzee nu € 20 goedkoper dan ruim een half jaar geleden.

Tot de volgende seizoenspiek

Zo raakt de economie de vakantieganger in de portemonnee en dat beïnvloedt de kosten van zijn keuzes. Afhankelijk van vraag, aanbod en andere economische ontwikkelingen kan de huidige top tien er in het najaar dus weer anders uitzien. In de volgende seizoenspiek houdt het ING Economisch Bureau daarom weer de vinger aan de pols en zetten ze dezelfde tien Europese steden weer op een rij. Als reislustige consument kun je dan weer zien waar je op dat moment voordelig naar toe kunt gaan.


Hoofdbeeld door: JanKranendonk.reisreporter.nl

Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Citytrip per monorail

Het is nog toekomstmuziek maar designer Geoffrey Barnett is een idee aan het doorontwikkelen waarbij je jezelf per monorail door de stad kunt bewegen.

0
Reisnieuws
Rome verbiedt snacks

Sinds vorige week hanteert Rome een nieuwe wet, die het snacken nabij monumenten verbiedt. De wet geldt tot eind oktober en is daarmee duidelijk gericht op toeristen.

4
Reisnieuws
Meest dichtbevolkte steden

Niemand is vies van een citytrip. Maar er zijn steden die iets té veel 'stad' worden, naarmate het aantal mensen per vierkante kilometer steeds absurdere proporties aan begint te nemen. De top drie van meest dichtbevolkte steden.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.