Reisnieuws

Auto-checklist bij een roadtrip

Gepubliceerd: 26 jul 2011
0

Wat is er nou spannender dan met je auto de wijde wereld in trekken? Op zoek naar avontuur, niet gebonden aan reistijden, zelf weten wanneer je doorrijdt of ergens blijft hangen. Helaas is dit niet zo goed voor het milieu en kan de benzine behoorlijk prijzig zijn. Maar met deze 10 tips is een duurzame én betaalbare road trip toch mogelijk!

1: Vermijd overgewicht

Leuk, zo'n roadtrip, maar je hebt echt geen drie koffers bikini's nodig. Neem alleen de nodige spullen mee en zorg ervoor dat je geen overbodige – en dan vooral de zware – lasten in je auto hebt liggen. Je kunt best een weekje zonder je bowlingbal of basgitaar. Elke vijftig kilo extra kan je brandstofverbruik met zo’n 2% verhogen, afhankelijk van het gewicht van je auto. Hoe kleiner de auto dus is, hoe sneller je verbruik oploopt.
 

2: Houd je banden goed opgepompt

Dat je niet met een lekke band de weg op moet gaan, is een logisch gegeven: dan kom je bovendien ook niet echt ver. Maar hoe vaak controleer jij je bandenspanning? Ook als je zeker weet dat de banden je verder zullen dragen dan de camping om de hoek van je huis, is het verstandig een pitstop te maken bij de luchtpomp van het tankstation. Als je banden te slap zijn, slurpt dat ook meer benzine of gas en het is bovendien erg gevaarlijk. Zorg er dus voor dat je banden opgepompt zijn tot de juiste druk. Dit verbetert je brandstofverbruik met 3,3%. Een te lage bandenspanning kan het brandstofverbruik flink verhogen. Goed opgepompte banden zijn dus veiliger én gaan langer mee.

De juiste bandenspanning voor je voertuig is meestal te vinden op een sticker in de deurpost aan de bestuurderskant of in het handschoenenkastje en in de handleiding. In sommige gevallen zal de luchtpomp bij het pompstation ook (algemene) gegevens per automerk geven. Let op: ga niet tot de maximale spanning die op de zijkant van de band staat gedrukt; te harde banden verbruiken eveneens extra brandstof. Met name op lange ritten en met een volbeladen auto is het wel handig meermalen je spanning te checken.
 

3: Let op de snelheidslimiet

Ja, je wilt zo snel mogelijk in Zuid-Spanje zijn en je vakantie laten beginnen, maar het moet wel betaalbaar blijven. Hoewel elk voertuig zijn optimale brandstofverbruik bij variërende snelheden bereikt, neemt het gemiddelde brandstofverbruik toe bij snelheden boven de zestig kilometer per uur. Je kunt ervan uitgaan dat bij elke vijf kilometer per uur die je sneller rijdt dan zestig kilometer per uur het je ongeveer €0,20 per liter brandstof extra kost. Bovendien is het voor jezelf en je passagiers ook veiliger als je je aan de snelheidslimiet houdt, en je bespaart op mogelijke boetes die je kunt oplopen als je door de politie wordt betrapt. En zo kun je ook nog een beetje genieten van het voorbijtrekkende landschap!
 

4: Laat je motor niet te lang draaien

Oh, een croissanterie, daar móet je echt even stoppen voor een snack! Prima, maar terwijl je vriendin naar binnen rent voor een warme baguette, kun je best even de motor uitzetten. Moet je ergens lang wachten, bijvoorbeeld voor een brug die openstaat of je vriend die even een boodschap aan het doen is, draai die sleutel dan toch even om. De motor laten draaien kan namelijk een kwart tot een halve liter brandstof per uur verbruiken, afhankelijk van de motorinhoud en het gebruik van de airconditioning (AC). Het starten van je auto verbruikt maar een paar seconden van je brandstof. Maar overdrijf het niet, want het overmatig starten en afzetten van je auto slurpt wel weer veel brandstof.
 

5: Gebruik de geadviseerde motorolie

Als je in een gehuchtje belandt in the middle of nowhere, zul je misschien niet altijd A-kwaliteit motorolie kunnen vinden, maar in Nederland is er genoeg keuze. Wees niet zuinig en kies de juiste kwaliteit voor je auto: dat bepaart je geld op de langere termijn. Je kunt het brandstofverbruik met 1- 2 % verbeteren door ook daadwerkelijk de aanbevolen kwaliteit motorolie te kopen die door de autofabrikant wordt geadviseerd. Ga ook op zoek naar motorolie die 'energiezuinig' op het etiket heeft staan, om er zeker van te zijn dat het wrijvingverminderende additieven bevat.
 

6: Houd je motor goed afgesteld

Het laatste wat je wilt is langs de snelweg stranden in het buitenland. Lang leve de wegenwacht, maar je auto die merkbaar niet goed is afgesteld of waarvan de uitstoot niet voldoet aan de regels al vóór de vakantie (laten) repareren, kan het brandstofverbruik met een gemiddelde van 4% verbeteren. De resultaten zijn natuurlijk wel afhankelijk van het soort reparatie en hoe goed dat wordt gedaan. Het repareren van een ernstig onderhoudsprobleem, zoals een kapotte zuurstofsensor, kan het brandstofverbruik met maar liefst 40% verbeteren. Daar kun je op vakantie vast een keertje extra van uit eten.
 

7: Vervang een verstopt luchtfilter

Ja ja, je auto bestaat uit meer dan een beetje benzine en vier wielen: ook het luchtfilter is een onderdeel om in de gaten te houden. Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een verstopt luchtfilter afhankelijk van de auto het brandstofverbruik, maar ook je acceleratie kan verbeteren. In auto's met brandstofinjectie-computergestuurde benzinemotoren - de meeste benzineauto's met een bouwjaar na 1980 - verbetert het weliswaar niet het brandstofrendement, maar het verbetert wel de acceleratietijd met ongeveer 6- 11%. Toch fijn als je bij het stoplicht moet optrekken.
Tests wijzen uit dat het vervangen van een verstopt luchtfilter op een oudere auto met carburateurmotor onze normale omstandigheden al het brandstofrendement met 2 - 6 % kan verbeteren. Als het filter zo erg verstopt zit dat het aanzienlijk het rijgedrag beïnvloedt, wordt kan vervanging wel tot 14% voor verbetering zorgen.
 

8: Gebruik de Cruise Control

Heb je een auto met Cruise Control? Genieten! Buiten dat het op de lange afstanden vast heel lekker rijdt, helpt het je ook bij het behouden van een constante snelheid en je bespaart bovendien op brandstof. Maak daar dus vooral op de snelweg gebruik van.
 

9: Gebruik de Overdrive

Wanneer je de overdrive gebruikt, gaat het toerental van je auto naar beneden. Dit bespaart brandstof en vermindert de slijtage van de motor. Een overdrive is een systeem waarbij de uitgaande as aan de wielzijde van de versnellingsbak sneller draait dan de ingaande as aan de motorzijde. Dit kunnen de hoogste versnellingen zijn bij auto's met vijf of meer versnellingen of een apart systeem naast de versnellingsbak. Een overdrive wordt gebruikt als het voertuig op snelheid gekomen is om het motortoerental te verlagen – wat zorgt voor een langere levensduur van de motor, het geluidsniveau te verminderen en brandstof te besparen.
 

10: Rijd verstandig

Agressief rijgedrag – te snel optrekken, te snel rijden en te hard en veel remmen – verspilt brandstof. Dit kan je brandstofverbruik verhogen met 5% in de stad en maar liefst 33% op de snelweg. Verstandig rijden is niet alleen veiliger voor jezelf en voor andere weggebruikers, maar het is ook nog eens beter voor je portemonnee aangezien je op brandstof bespaart. Je familie ziet je vast ook graag heelhuids weer thuis.

Onderwerp je auto dus eerst aan een goede inspectiebeurt voor je je aan een roadtrip waagt en je gaat een stuk duurzamer en betaalbaar op avontuur.
 

deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Reis milieubewust de wereld rond

Rondreizen en toch geld besparen is moeilijk. Rondreizen, geld besparen én aan het milieu denken, lijkt een onmogelijke opgave. Nu we steeds milieubewuster leven, merken we dat denken aan het milieu best duur kan zijn. Met ecologische hotels en t...

2
Reisnieuws
Middelvinger opsteken: €1000

Al ken je de Nederlandse verkeersregels nog zo goed, vaak is dit niet voldoende voor in het buitenland. Automobilisten doen er goed aan de regels door te nemen voordat zij de grens overgaan.

0
Reisnieuws
Tips voor zorgeloos autohuren

Onderweg ‘wheels’ nodig voor een dagtrip? Of wil je dat de wagen klaar staat op het vliegveld om naar je hotel te rijden? Shoppend op het internet zijn de kale prijzen voor autohuur altijd beter leesbaar dan de kleine lettertjes, maar wat komt...

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.