Reisnieuws

Bosjesmannen gearresteerd

Gepubliceerd: 11 okt 2007 0
Zes Bosjesmannen in Botswana zijn gearresteerd omdat ze aan het jagen waren. Dat meldt First People of the Kalahari, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Bosjesmannen. En jagen is volgens de wet een van hun rechten.
In 2002 zijn zo'n 5000 Bosjesmannen van de stammen Gana, Gwi en Tsila verdreven uit hun woongebied, het natuurpark Central Kalahari Game Reserve. Ze wonen sindsdien in een kamp buiten het reservaat. De reden hiervoor is de vondst van diamanten in het reservaat. De Bosjesmannen, jagers en verzamelaars, trekken al meer dan 20.000 jaar over de woestijnvlakten van de Kalahari.

Tot vreugd van de Bosjesmannen luidde het vonnis van het hooggerechtshof in Botswana vorig jaar, dat het volk wel het recht heeft om in het reservaat te jagen. Ook mogen ze van de rechter terugkeren naar hun geboortegrond (zie Columbus editie 8).

Alleen de overheid wil niet meewerken en zet jagende Bosjesmannen in de gevangenis. Ook mag het volk zijn vee bij terugkeer naar het park niet meenemen. De Bosjesmannen hebben te kampen met nieuwe ziektes als TBC, aids en alcoholisme. Als de overheid volhardt in het negeren van het vonnis, bestaat de kans dat veel Bosjesmannen sterven en hun levenswijze verloren gaat.

Meer informatie over de bosjesmannen in Botswana:
Survival International
deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Wegdromers: 10x straatfotografie rond de wereld

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Columbus-community een onuitputbare bron van talent is.

Kleurrijke markten, dynamische verkeersaders en fantastische street art: straatfotografie is een kunst apart. Deze prachtplaatjes bewijzen dat de Colu...

Door: Roselinde
Hier vind je de 5 mooiste Chinatowns ter wereld

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je de mooiste Chinatowns die buiten Azië liggen?

Chinatowns zijn een soort culturele microwereldjes waar je heel even kunt verdwalen in de Aziatische sferen en dynamische straatjes. Maar waar vind je...

Laatste kans: doe mee aan de Instagram-wedstrijd!

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doen met je mooiste winterfoto’s.

Met de Columbus Instagram-wedstrijd kun je een droomreis naar IJsland winnen! Zie jij zo’n toffe trip wel zitten? Dit is je laatste kans om mee te doe...