Reisnieuws

Oceanen bijna leeggevist

Gepubliceerd: 23 jul 2011
1

Het gaat slecht met de vissen in de oceanen. In minder dan honderd jaar tijd heeft de mens in zijn honger naar vis de oceanen haast letterlijk leeggevist. Als de visvangst in het huidige tempo doorgaat, zwemmen er in 2050 zelfs helemaal geen vissen meer in de oceanen, stellen wetenschappers.

Het spreekwoord 'Er zijn genoeg vissen in de zee' lijkt niet meer op te gaan. De overbevissing van de oceanen is een ecologische ramp die letterlijk onder water blijft en waar maar weinig over gesproken wordt. David McCandles van de Britse krant The Guardian slaagt erin om de ramp voor het eerst zichtbaar te maken op een kaart. Het resultaat is zonder meer schokkend.
Uit onderzoek van de Universiteit van British Columbia zijn deze data naar voren gekomen. De grafiek laat het verschil tussen het visbestand in de Atlantische Oceaan zien in 1900 en in 2000. Het valt goed op dat veel populaire vissen, zoals blauwvintonijn, kabeljauw, haring, makreel, zeebaars, zeeforel, zalm en tarbot hard op weg zijn om volledig te verdwijnen.

The End of the Line

Tegenwoordig kunnen we haast niet meer zonder TV en film. Daarom besloten wetenschappers in de documentaire The End of the Line – die 8 juni 2009, op Wereldoceanendag, in première ging – de mensheid te waarschuwen dat als er nu niets aan de overbevissing werd gedaan er in 2050 geen vissen meer in de oceanen rond zouden zwemmen. De boodschap dat consumenten minder en alleen duurzame vis moeten eten, regeringen het probleem harder moeten aanpakken en er meer zeereservaten moeten komen waar niet mag worden gevist, werd met deze documentaire de wereld ingestuurd.

Boten zitten tegenwoordig vol technische snufjes, waardoor vissen geen schijn van kans maken om te ontsnappen. Bovendien zijn er steeds meer schepen bij gekomen. Sommige soorten als de blauwvintonijn zijn al bijna uitgestorven.

Bijvangst

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat ruim 96% van de Nederlanders niet op de hoogte is van de bedreigende situatie. Onbekend is dat 40% van de honderd miljard kilo vis jaarlijks weer dood overboord wordt gegooid, omdat het bijvangst is. Bovendien denkt vrijwel iedereen dat kweekvis - vis dat bedoeld is om de vissen die gevangen worden in de oceanen te compenseren - goed is voor de oceanen, terwijl het omgekeerde waar is. De meeste kweekvis is namelijk carnivoor. De betekent dat voor deze vissoorten wilde vis nodig is om als voer te dienen voor de kweekvis. Om één kilo kweekvis te krijgen, is tussen de twee en zes kilo wilde vis nodig. Voor de grotere vissoorten, zoals tonijn, kan dit oplopen tot twintig kilo.

Quota

De Europese Unie stelt wel quota op, maar daar houden de vissers zich niet aan. 'Ze worden ook niet gepakt. Er wordt miljoenen aan illegale visvangst verdiend,' vertellen internationale deskundigen in de documentaire. Op plekken waar de zeeën al zijn uitgeput, schuiven vissers op naar plaatsen voor bijvoorbeeld de Afrikaanse kust, waar de locals afhankelijk zijn van de visserij. De vissers uit rijke landen verdringen met hun moderne boten de lokale bevolking die berooid achterblijven.

Ondanks de sombere boodschap, spreekt er hoop uit de film. Het probleem kan worden aangepakt, vooral als zoveel mogelijk mensen ervan horen.

Trailer van The End of the Line

Hoofdbeeld door: Ronniedankelman.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of.
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Haaien naar de haaien

De jacht naar haaienvinnen heeft zulke desastreuze vormen aangenomen, dat elf haaiensoorten worden bedreigd met uitsterven. De dieren zijn ten prooi gevallen aan de Aziatische honger naar haaienvinnensoep.

1
Reisnieuws
Gooien met neptonijn

Met eten gooien is natuurlijk niet erg netjes, toch vinden veel mensen dit stiekem wel heel erg leuk. In Australië maken ze er een wedstrijd van, eind deze maand maakt het land zich op voor de 'tonijngooiwedstrijden'. Dit jaar ontbreekt alleen ee...

0

Reacties van bezoekers Reageer

dgroene

Door: dgroene • Geplaatst op

Wordt altijd zo verdrietig van dit soort berichten....
We blijven maar consumeren zonder na te denken over de gevolgen voor de toekomst! Al die mooie vissen zomaar....
.....weg!
Er moet meer informatie komen over dit onderwerp. Programma's zoals life on the line van Discovery Chanel moeten verboden worden...stimuleerd ook niet echt.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.